18.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 13:31

Πολιτικοί Αρχηγοί: Ώρα να επαναλειτουργήσει η οικονομία

Την ανάγκη συνειδητοποίησης των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, που έχουν επιφέρει στους πολίτες, τα αντιφατικά περιοριστικά μέτρα,  πρόταξαν κατά βάση στις δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί, μετά το πέρας της συνεδρίασης στο Προεδρικό με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε περαιτέρω «άνοιγμα» της Οικονομίας και να λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις τους κοινωνικοοικονομικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών:

Να αποφευχθούν τα μέτρα χωρίς λογική, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Μέτρα, τα οποία λήφθηκαν το τελευταίο διάστημα, δεν είχαν λογική και ήταν και σε μεγάλο βαθμό αντιφατικά, και όλα αυτά θα πρέπει να αποφευχθούν στα μέτρα τα οποία θα εξαγγελθούν στις επόμενες φάσεις, με αφετηρία το αύριο, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τους αρχηγούς των κομμάτων και τα μέλη της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας.

Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σύγκληση της σημερινής σύσκεψης και τον Υπουργό Υγείας, τους επιδημιολόγους και τους συνεργάτες τους για την πάρα πολλή δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα και εξακολουθεί να γίνεται.

Ανέφερε πως «ανταλλάξαμε απόψεις σε γενικό επίπεδο και διατυπώσαμε την έντονη άποψή μας ότι σίγουρα το πρωτεύον θέμα για όλους είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να συνυπολογίζονται σειρά από άλλες παραμέτρους οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές για τον άνθρωπο».

Είναι πρώτα και κύρια, σημείωσε, «τα ζητήματα που αφορούν την ψυχική υγεία, τα ζητήματα που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα – γιατί δεν θα θέλαμε να οδηγηθούν περισσότεροι άνθρωποι στη φτωχοποίηση και ήδη αντιμετωπίζουμε αρκετές οικονομικές δυσκολίες – καθώς επίσης και τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική και την πολιτική δραστηριότητα».

Πρόσθεσε πως «η δική μας απαίτηση είναι ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να συνυπολογίζονται όταν λαμβάνονται αποφάσεις για τα ζητήματα που αφορούν την υγειονομική πτυχή του όλου θέματος».

Υπογράμμισε πως «τα μέτρα θα πρέπει να έχουν λογική και ταυτόχρονα να συνυπολογίζουν όλες αυτές τις παραμέτρους», σημειώνοντας πως «έχουμε υπόσχεση ότι θα συνυπολογιστούν όλα αυτά τα οποία έχουμε πει».

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως «εμείς έχουμε εκφράσει την έντονη άποψη ότι μέτρα τα οποία λήφθηκαν το τελευταίο διάστημα δεν είχαν ούτε λογική και ήταν και σε μεγάλο βαθμό αντιφατικά και όλα αυτά τα προβλήματα θα πρέπει αν αποφευχθούν στα μέτρα τα οποία θα εξαγγελθούν στις επόμενες φάσεις με αφετηρία το αύριο».

«Ο κόσμος κουράστηκε. Έχει ανάγκη να προσδοκεί σε κάτι καλύτερο. Ελπίζω και εύχομαι τα αυριανά μέτρα να στείλουν αυτό το ενθαρρυντικό μήνυμα προς την κοινωνία», σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς στη βάση υγειονομικών πρωτοκόλλων, υποστηρίζει η ΕΔΕΚ

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ υποδείξαμε ότι στο παρελθόν υπήρξαν μέτρα τα οποία ήταν αψυχολόγητα και ανεπαρκή με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν κλίμα αμφισβήτησης ανάμεσα στους πολίτες», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

«Κατανοούμε τις δυσκολίες σε ότι αφορά τη διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας. Όμως πέραν από τον ιατρικό παράγοντα θα πρέπει κατά τρόπο αποτελεσματικό να αντιμετωπιστεί και η οικονομική διάσταση του προβλήματος με προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς όπως για παράδειγμα των χώρων εστίασης, γυμναστηρίων, φροντιστηρίων, ωδείων, σχολών χορού, γκαλερί κ.ά. στη βάση αυστηρής εφαρμογής υγειονομικών πρωτοκόλλων», συμπλήρωσε ακολούθως.

Ο κ. Σιζόπουλος κατέληξε, λέγοντας ότι «το άνοιγμα θα υποβοηθήσει σημαντικά τόσο στην οικονομική ενίσχυση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών όσο και στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων της πανδημίας που έχουν επιδεινωθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων και συνεπειών τους εις βάρους σημαντικού αριθμού συμπατριωτών μας».

Πρόταση της Αλληλεγγύης, ο εμβολιασμός ατόμων που βρίσκονται στην παραγωγή, είπε η Ε. Θεοχάρους

Την πρόταση, όπως αρχίσει μαζικός εμβολιασμός των ατόμων που βρίσκονται στην παραγωγή, των ατόμων που πρέπει να επαναδραστηριοποιηθούν οικονομικά, κατέθεσε στην σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με την συμμετοχή των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της σύσκεψης, η κ. Θεοχάρους τόνισε ότι το οικονομικό βάρος είναι δυσβάστακτο κι ότι πρέπει να αρχίσει μαζικός εμβολιασμός των ατόμων που επαναδραστηριοποιούνται οικονομικά.

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεδομένου ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί επί το πλείστο άτομα κάποιας ηλικίας και επιπλέον πολύ γρήγορα θα έχει ολοκληρωθεί και ο εμβολιασμός των ατόμων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον κορωνοϊό», είπε.

Άρα ταυτόχρονα, συνέχισε, και δεδομένου ότι φθάνουν μαζικά ποσότητες εμβολίων θα πρέπει να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε και αυτούς που θα ξαναβάλουν μπρος την οικονομία και αυτούς που κρατάνε την τάξη, και τους καθηγητές στα σχολεία.

«Νομίζω, είναι δύο πορείες που μπορούν να συνεχιστούν παράλληλα. Υπάρχει το παράδειγμα γειτονικής χώρας, η οποία πέτυχε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε διαφορετικά να ενισχυθεί και να πάρει ξανά μπρος η οικονομία σε αυτή την κρίσιμη φάση που περνάμε», σημείωσε.

Η κ. Θεοχάρους είπε ότι στην σύσκεψη ζήτησε διευκρινίσεις όσον αφορά την αγορά και επιλογή των εμβολίων, σε ποιους μηχανισμούς γίνεται η επιλογή του κάθε εμβολίου, την αγορά των rapid tests και με ποιους μηχανισμούς ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες και πάρα πολλά άλλα ζητήματα.

Άνοιγμα επιχειρήσεων και αθλητισμού έθεσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ

Ο Πρόεδρος ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε πως έθεσε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τους αρχηγούς των κομμάτων και τα μέλη της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, το θέμα του ανοίγματος των επιχειρήσεων και του αθλητισμού.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χρίστου είπε ότι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ειδική ομάδα επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας για την κατάσταση όσον αφορά την επιδημία.

«Από την πλευρά του ΕΛΑΜ έχουμε θέσει μια σειρά ερωτημάτων τα οποία μας απασχολούν και θεωρούμε πως απασχολούν ευρύτερα την κοινή γνώμη. Χιλιάδες επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή παραμένουν κλειστές, στον χώρο κυρίως της εστίασης. Ο αθλητισμός παραμένει κλειστός. Είναι ζητήματα τα οποία από την πλευρά μας έχουμε θέσει και ζητούμε όπως η Κυβέρνηση τα ξαναδεί, ώστε να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουμε στο άνοιγμα και των επιχειρήσεων αλλά και ευρύτερα του αθλητισμού και άλλων δραστηριοτήτων» είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι σε ερώτηση από την πλευρά του όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών «μας έχουν απαντήσει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις και δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο».

Στο τρίπτυχο της «λογικής, του μέτρου και της ισορροπίας» μεταξύ της υγειονομικής και οικονομικής κατάστασης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν, ώστε να πεισθεί, όπως είπε, ο κόσμος ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα οδηγήσουν το συντομότερο δυνατό στην ομαλότητα.

 Είναι η ώρα της λογικής και της σύνεσης, λέει ο Μάριος Καρογιάν

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο και την επιδημιολογική ομάδα για την υγειονομική κατάσταση «και ταυτόχρονα υποβάλαμε ερωτήματα σε σχέση με την πορεία και το τι πρέπει να γίνει».

«Η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων έχει ένα τρίπτυχο σε ό,τι αφορά και τις αυριανές αποφάσεις, αλλά και τις αποφάσεις των αμέσως επομένων εβδομάδων» είπε, προσθέτοντας πως πρέπει να ανοίξει η οικονομία, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και «γιατί θα πρέπει σιγά σιγά και οι πολίτες να νιώσουν ότι τα πράγματα με μια ελπίδα, λογικά αρχίζουν να προχωρούν».

«Το τρίπτυχο για εμάς είναι η λογική, το μέτρο και η ισορροπία» της υγειονομικής με την οικονομική κατάσταση, συνέχισε. Είπε ότι είναι πολλά τα προβλήματα και οι δυσκολίες, ενώ χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται και βασανίζονται, όπως επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, αλλά και κοινωνικές ομάδες.

Είναι η ώρα της λογικής, της σύνεσης, του μέτρου και της ισορροπίας, «έτσι που να πεισθεί και ο κόσμος ότι αυτά μέτρα είναι αυτά που θα οδηγήσουν το συντομότερο δυνατό στην ομαλότητα» κατέληξε ο κ. Καρογιάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πράσινο φως για την εξαγορά του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding

Το πράσινο φως άναψε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελλάδας, για την εξαγορά του πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding 3 (Cyprus) Limited. Σύμφωνα...

Ανατροπή προς τα κάτω με τις τιμές του πετρελαίου – Πώς έκλεισε την εβδομάδα (γράφημα)

Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς οι traders βλέπουν περιορισμένο κίνδυνο να κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή σ’ έναν ευρύτερο πόλεμο...

Προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στην Ελλάδα (βίντεο, φωτό)

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας  μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας από εχθές νωρίς το απόγευμα. Δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκαν...

Σκηνοθετημένη η απάντηση του Ισραήλ ; -Τα σενάρια που κυκλοφορούν – Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση

Διάφορα σενάρια κυκλοφορούν για την "απάντηση" του Ισραήλ στο Ιράν την Παρασκευή. Τα περισσότερα μιλούν για σκηνοθετημένη επίθεση, ώστε να ικανοποιηθεί το ακροατήριο του...

Δημοσκόπηση Metron: Άνοδος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και υποχώρηση ΠΑΣΟΚ

Κέρδη για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, και απώλειες για ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, για το Mega. ...

Τουρίστες βρήκαν σε σκουπίδια 643 κροτίδες !

Ένα σακούλι σκουπιδιών με 643 κροτίδες εντόπισε σήμερα ζεύγος τουριστών, σε περιοχή μεταξύ των χωριών Δοράς και Ανώγυρας, της επαρχίας Λεμεσού. Οι κροτίδες, που...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!