19.7 C
Nicosia
Κυριακή 12 Μάιος 2024 | 21:42

Διαμαρτυρόμενοι έξω από την Αρχιεπισκοπή ζήτησαν την καθαίρεση του τέως Μητροπολίτη Κιτίου

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη έξω από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου, με οργανωμένα σύνολα και οργανώσεις να ζητούν την καθαίρεση του τέως Μητροπολίτη Κιτίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, η οποία εξέτασε μεταξύ άλλων και το θέμα του καταδικασθέντα Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Αρχιεπισκοπή κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομου.

Συγκεκριμένα, στον χώρο βρέθηκαν οι οργανώσεις ΠΟΓΟ, Δίκτυο ενάντια στη βία κατά των γυναικών, καθώς και το Κόμμα για τα Ζώα. Οι οργανώσεις διάβασαν αποσπάσματα από την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου, ώστε να στείλουν το μήνυμα προς τη Σύνοδο ότι η καθαίρεση του τέως Κιτίου είναι μονόδρομος.

Η ΓΓ της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά, υποστήριξε ότι η Ιερά Σύνοδος έπρεπε ήδη να είχε λάβει απόφαση καθαίρεσης του τέως Κιτίου πριν από την απόφαση του Δικαστηρίου και διερωτήθηκε «τι κρατά πίσω τη Σύνοδο» στην απόφαση αυτή.

«Απαιτούμε την καθαίρεση του ενόχου. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση πρόκειται να προσβάλει το περί δικαίου αίσθημα, αποκαθιστώντας των τέως Μητροπολίτη Κιτίου στις συνειδήσεις των πιστών και της κοινωνίας» είπε.

Προσθέτοντας ότι η Εκκλησία της Κύπρου και οι αποφάσεις της επηρεάζουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας και έχουν επίδραση στις αντιλήψεις του λαού, η κ. Κουκουμά σημείωσε ότι η Ιερά Σύνοδος πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι «τέτοια εγκλήματα δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά».

Εξέφρασε εξάλλου τη δυσαρέσκεια των οργανωμένων πολιτών για τη στάση της Αστυνομίας, η οποία βρισκόταν στο χώρο με δυσανάλογα μεγάλη δύναμη και η οποία, όπως ανέφερε, τους απαγόρευσε να πλησιάσουν στην Αρχιεπισκοπή και παρατάχθηκε μπροστά στις διαδηλώτριες και τους διαδηλωτές, με τρόπο που να περιορίζει τη συμβολική ειρηνική διαμαρτυρία, χωρίς μάλιστα να δοθεί καμία αφορμή.

Η εκπρόσωπος του Δικτύου ενάντια στη βία κατά των γυναικών, Αργεντούλα Ιωάννου, είπε πως πρέπει «να καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία», διαμηνύοντας παράλληλα πως τέτοιες συμπεριφορές «δεν θα γίνουν ανεκτές».

Σημείωσε ότι το Δίκτυο θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα της έμφυλης βίας.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριάκου, σημείωσε ότι «ιστορικά και διαχρονικά υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα, τα οποία δείχνουν ότι η Εκκλησία και Ιερά Σύνοδος πρέπει να δουν την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι η βία καταδικάζεται από όπου και αν προέρχεται».

Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, δεν υπάρχει καμιά έφεση που θα μπορούσε σήμερα η Ιερά Σύνοδος να αποφασίσει τα δίκαια, σε διαφορετική περίπτωση βλέπω το ποίμνιο τους να φεύγει και να διαφεύγει και να είναι εναντίον τους».

Σημειώνεται ότι στην απόφαση της η οποία ανακοινώθηκε αργότερα, η Ιερά Σύνοδος επέβαλε στον Μητροπολίτη τέως Κιτίου την ποινή της αργίας μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που υπέβαλε εναντίον της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης.

Εξάλλου σε ανακοίνωση της που ακολούθησε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου η ΠΟΓΟ αναφέρει ότι η ποινή αργίας μέχρι την έφεση, που επιβλήθηκε στον Μητροπολίτη τέως Κιτίου, «δεν είναι αρκετή για να στείλει στην κοινωνία το μήνυμα ότι τέτοιου είδους εγκλήματα δεν μπορεί να γίνονται ανεκτά» και πως «αντί η Ιερά Σύνοδος να διερευνήσει μόνη της όλα όσα υπό μορφή ψιθύρου γνώριζε εδώ και χρόνια ολόκληρη η κοινωνία της Λάρνακας για τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου, έρχεται σήμερα με αυτή της την απόφαση να ενισχύσει το θράσος του ενόχου, ο οποίος δεν δίστασε να ασκήσει έφεση στην ποινή που του επιβλήθηκε από το Δικαστήριο».

«Αναμένουμε ότι οι διαδικασίες της έφεσης θα προχωρήσουν άμεσα και η απόφαση θα φέρει την Ιερά Σύνοδο ενώπιον των ευθυνών της σύντομα» προστίθεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζητείται χρήμα…

Εάν επιχειρήσει κάποιος σήμερα να  εντοπίσει το βασικό πρόβλημα της οικονομίας θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι η έλλειψη χρήματος και ρευστότητας στην...

Το Κυπριακό, η Ολγκίν και η διεθνής κοινότητα

Είναι φανερό ότι η πρωτοβουλία της Ολγκίν Κουεγιάρ δεν πάει καλά.  Ο κατοχικός ηγέτης, χωρίς να επιμετρά τη θέση της διεθνούς κοινωνίας, είπε στην...

Ποιες χώρες θα ήταν πιο ασφαλείς στην περίπτωση ενός «Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Παρόλο που ο 1ος και ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, ξεθωριάζουν από τη μνήμη των ανθρώπων, δεν είναι τόσο μακριά στο παρελθόν ώστε να έχουμε...

Νέα έκκληση Γκουτέρες για άμεση εκεχειρία ενώ μαίνεται ο βομβαρδισμός στη Ράφα

Σε νέους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, και κυρίως στη Ράφαπροχώρησε χθες το Ισραήλ, ενώ ζήτησε την απομάκρυνση επιπλέον κατοίκων της πόλης καθώς προετοιμάζει...

Πρόεδρος: Η κυβέρνηση θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα έπρεπε για το θάνατο του Θανάση – Έχω επαφή με τη μητέρα...

Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν για την υπόθεση του Θανάση, είπε σήμερα ο...

Μεγάλη κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ του πρωταθλήματος για τον ΑΠΟΕΛ

Ο ΑΠΟΕΛ επέστρεψε στον θρόνο του. Ο πολυνίκης του θεσμού μετά από τέσσερα χρόνια «ξηρασίας» στους τίτλους ανέβηκε στο Έβερεστ του κυπριακού ποδοσφαίρου, μετά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!