12.9 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 6:09

Απαντά στις επικρίσεις το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής-«Ήταν όλοι ενήμεροι εδώ και χρόνια»

Οι υπάλληλοι του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής εξέδωσαν ανακοίνωση με αφορμή τα δημοσιεύματα που κατέκλυσαν, όπως αναφέρουν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, και αφορούσαν στην κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο και στην διαρροή νερού στο Υπουργείο Οικονομικών «αποδίδοντας όλες τις ευθύνες στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ)».

Στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι η ικανοποιητική στελέχωση του ΤΥΠ με μόνιμο προσωπικό, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση και την αξιοπιστία του κράτους και επισημαίνουν ότι σε αντίθετη περίπτωση, «ελλοχεύει ο ορατός κίνδυνος να προκληθούν τεράστιες και ενδεχομένως ανεπανόρθωτες ζημιές από νέες κυβερνοεπιθέσεις με οδυνηρές συνέπειες». Καλούν τους αρμοδίους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για στελέχωση.

Προσθέτουν ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς εδώ και χρόνια έχουν ενημερωθεί επανειλημμένα μέσω επιστολών, μελετών και παρουσιάσεων για την υποστελέχωση και τις «ομάδες» του ενός ατόμου που είναι υπεύθυνες, όπως αναφέρουν, για έργα εκατομμυρίων ευρώ και συστήματα δεκάδων χιλιάδων χρηστών.

«Το ΤΥΠ καλείται καθημερινά να υποστηρίξει πέραν των 18.000 υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα καθώς και εκατοντάδες συστήματα που εξυπηρετούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό», σημειώνουν.

Προσθέτουν επίσης ότι ολόκληρη η ομάδα ασφάλειας του ΤΥΠ που είναι υπεύθυνη για χιλιάδες χρήστες, καθώς και πληθώρα έργων και συστημάτων, είναι στελεχωμένη με δύο άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του προϊσταμένου της ομάδας.

«Η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας δεν προβλέπεται να είναι και η τελευταία, αφού με την αύξηση προσβάσεων σε διάφορες υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, αυξάνονται και οι πιθανότητες κυβερνοεπιθέσεων στα συστήματα και υπηρεσίες της Δημόσιας Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ασφάλεια όλων των Κυβερνητικών συστημάτων», σημειώνουν.

Για την διαρροή νερού στο ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι το ΤΥΠ προχώρησε το  2019 σε ανάθεση μελέτης για την δημιουργία κρατικού κέντρου δεδομένων (Data Center) και στις  αρχές του 2020, δόθηκαν τα πορίσματα της μελέτης, με την οποία επροτείνετο ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο δράσης για την άμεση μεταστέγαση των κρατικών συστημάτων, καθώς και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης διάρκειας 18 μηνών για την οριστική επίλυση του θέματος με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

«Τα σχέδια προνοούσαν επίσης ενέργειες για βελτίωση της κυβερνοασφάλειας των συστημάτων.  Εάν οι αρμόδιες αρχές ελάμβαναν υπόψη τις εισηγήσεις του ΤΥΠ, θα είχαν αποφευχθεί σίγουρα οι συνέπειες των πλημμυρών», αναφέρουν.

Θεωρούν επίσης ότι η άμεση επαναφορά όλων των υπηρεσιών που επηρεάστηκαν από τη βλάβη, από τους Λειτουργούς του ΤΥΠ εντός 24 ωρών, κρίνεται αξιέπαινη, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση τόσο της διαρροής όσο και του εξοπλισμού που επλήγη.

«Είναι προφανές πως το ΤΥΠ, μέσα από αυτήν την τελευταία κρίση, έχει αποδείξει για ακόμη μία φορά τις εξαιρετικές τεχνικές γνώσεις, την εμπειρογνωμοσύνη, τις ικανότητες και το επίπεδο των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει παρά το προαναφερόμενο τρομερό πρόβλημα υποστελέχωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!