19.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 9:36

Περισσότερες οι αναχωρήσεις μεταναστών από τις αφίξεις για πρώτη φορά – Διπλασιάστηκαν οι επιστροφές

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με την επικαιροποίηση των στοιχείων αλλά και την πορεία της υλοποίησης του πλάνου αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη.

«Λόγω του διπλασιασμού των εξεταστών έχουν επιταχυνθεί οι εξετάσεις των αιτήσεων ασύλου σε σχέση με την περσινή περίοδο», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι ενώ πέρσι εξετάζονταν περίπου 1000 αιτήσεις ανά μήνα, σήμερα εξετάζονται 1800 αιτήσεις ανά μήνα.

Επιπλέον, όπως είπε, έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των επιστροφών μέσα από το ειδικό δικαστήριο για σύντομη εξέταση των αιτήσεων. «Για πρώτη φορά στο ιστορικό του μεταναστευτικού ζητήματος στη χώρα μας καταγράφεται μεγαλύτερος αριθμός παράτυπων μεταναστών που αναχωρούν από τη χώρα μας σε σύγκριση με όσους έρχονται παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αυτό επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς του τελευταίου τετραμήνου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι έχουν ήδη ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των αφίξεων, πραγματοποιείται μια εκστρατεία ενημέρωσης σε τρίτες χώρες (Κονγκό, Καμερούν, Νιγηρία). Όπως είπε, έχουν μειωθεί οι αφίξεις κατά 55% τους τελευταίους 4 μήνες σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο και οι αιτήσεις ασύλου το 2023 έχουν μειωθεί κατά 53% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Παράλληλα, συνέχισε, ενισχύονται και αναβαθμίζονται οι υποδομές. «Είναι σχετικές οι εργασίες ύψους €25 εκατ. που γίνονται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο. Θα επιλυθούν προβλήματα, θα βελτιωθούν οι συνθήκες», τόνισε.

Επιπλέον, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας στην Κοφίνου και έχει υπογραφεί η σύμβαση για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας στις Λίμνες, ύψους €80 εκατ., που θα λειτουργεί ως προαναχωρησιακό κέντρο, θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και θα έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων. «Αυτό σημαίνει ότι με το Κέντρο στις Λίμνες έχουμε τη δυνατότητα να εξετάζονται 1.000 αιτήσεις και να αναχωρούν 1.000 άτομα κάθε τρεις εβδομάδες», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι μέχρι να ολοκληρωθεί το Κέντρο στις Λίμνες αναζητούνται λύσεις που θα μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές ενέργειες για πάταξη της αδήλωτης εργασίας, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης έκανε λόγο για την κοινή σύσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την προηγούμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η σχετική εκστρατεία ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα. Την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου 2023 διενεργήθηκαν 1.525 έλεγχοι όπου εντοπίστηκαν 83 περιπτώσεις, είπε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί μέσω αυτής της εκστρατείας.

Ακόμη, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, γίνεται εντατική προσπάθεια για πάταξη κυκλωμάτων και δικτύων διακίνησης μεταναστών. «Είναι σχετικές και οι πρόσφατες συλλήψεις στη βάση πληροφοριών και αυτές θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

«Το πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, η εφαρμογή των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και των σχετικών διαταγμάτων ιδιαίτερα στην κοινότητα της Χλώρακας», τόνισε.

«Το τελευταίο διάταγμα της Επάρχου Πάφου για το συγκρότημα στη Χλώρακα βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή και εντός ολίγων ημερών το συγκρότημα θα εκκενωθεί και θα σφραγισθεί σύμφωνα πάντοτε με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ορισθεί κατά την τελευταία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!