19.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 22:46

Πάντα θα υποστηρίζουμε τη ΔΔΟ, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης

«Πάντα θα υποστηρίζουμε την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σύμφωνα με τις αρχές των ΗΕ», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης, Λίο Ντόχερτι, το μεσημέρι της Τρίτης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, την πρώτη μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση από δημοσιογράφο, ο κ. Ντόχερτι ανέφερε ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Τουρκία.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τις πρόσφατες εξελίξεις στο Βαρώσι, είπε ότι ο Πρόεδρος «έκανε μερικές πολύ ενθαρρυντικές τοποθετήσεις όσον αφορά την επιθυμία του να δει μία λύση και να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία».

«Στηρίζουμε πλήρως την προσέγγισή του για μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία», σημείωσε ο κ. Ντόχερτι, προσθέτοντας ότι αυτή θεωρείται η σωστή προσέγγιση.

«Φυσικά, θα πρέπει να δούμε τι θα προκύψει σε ό,τι αφορά το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό των τουρκικών εκλογών, αλλά πάντα θα υποστηρίζουμε την ΔΔΟ στη βάση των αρχών των ΗΕ», είπε, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε αυτό το θέμα ήταν πολύ θετική.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο, ο Βρετανός Υπουργός, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια εμβάθυνσης των στενών διμερών δεσμών, μετά και την πρόσφατη συνεργασία των δύο χωρών για την απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν, θα έχει επίσης συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ώστε να επαναλάβει τη στήριξη της χώρας του στη διαδικασία υπό τα ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακο.

Διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΒ σε εμπόριο, τουρισμό και εκπαίδευση

Η περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων Κύπρου-ΗΒ στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και της εκπαίδευσης, βρίσκεται ανάμεσα στις προτεραιότητες της επίσημης επίσκεψης του κ. Ντόχερτι στην Κύπρο, όπως δήλωσε ο ίδιος. «Είχαμε μία πολύ θετική συζήτηση με τον Πρόεδρο, μιλώντας για ένα ευρύ φάσμα σημαντικών Αγγλο-Κυπριακών θεμάτων», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι ανάμεσα στα θέματα συζήτησης ήταν και η πρόσφατη τελετή στέψης του Βασιλιά της Αγγλίας, στην οποία παρευρέθηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. «Ήταν τιμή μας να έχουμε τον Πρόεδρο στην τελετή και ξέρω ότι τη βρήκε πολύ ξεχωριστή και πιστεύω ότι ήταν μία υπενθύμιση του πολύ ιδιαίτερου και ισχυρού δεσμού μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου, καθώς και της μεγάλης κοινότητας Κυπρίων στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις και των στενών δεσμών που απολαμβάνουμε σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Ντόχερτι.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί Βρετανοί ζουν εδώ στην Κύπρο, απολαμβάνοντας τον εξαιρετικό καιρό σας, και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο έρχονται για διακοπές κάθε χρόνο». Εξέφρασε επίσης τη λύπη του που ο ίδιος σε αυτή την επίσκεψη δεν είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί κάποια παραλία.

«Το ενδιαφέρον μου εστιάζεται στο να διασφαλίσω ότι οι σχέσεις μας είναι σε καλή σειρά και ότι συνεχίζουν να εξελίσσονται στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και της εκπαίδευσης», ανέφερε ο κ. Ντόχερτι, σημειώνοντας ότι ήταν πολύ ικανοποιητική η συζήτηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ενώ δήλωσε ευγνώμων για την ευκαιρία που είχε να μιλήσει μαζί του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πασχαλινό μήνυμα Προέδρου – Εργαζόμαστε για απελευθέρωση της πατρίδας – Διασφαλίζουμε οικονομική σταθερότητα

Εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις, για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας, ανέφερε στο τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος...

Στην Κύπρο το Άγιο Φως με όλες τις τιμές – Όλα έτοιμα για την Ανάσταση

Προσευχόμαστε όπως το Αγιο Φως φωτίσει το νου και τις καρδιές των ισχυρών της γης, ώστε να εργαστούν ειλικρινά για την ειρήνη και τη...

Η Ρωσία έβαλε στη λίστα των «καταζητούμενων προσώπων» τον Ζελένσκι

Στη λίστα «καταζητούμενων προσώπων» έβαλε η Ρωσία τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοινώθηκε από τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών. Κίνηση η οποία έγινε χωρίς...

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός από πυροβολισμό στη Σταυρούπολη

Νεκρός έπεσε ένας άνδρας το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε από διερχόμενο όχημα στην οδό Τσιτσάνη, στην περιοχή της Σταυρούπολης. Σύμφωνα με το...

Live – Ιεροσόλυμα: Παρακολουθήστε την τελετή αφής του Αγίου Φωτός

Στις 19.30 αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το Άγιο Φως, από τα Ιεροσόλυμα. Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον...

Σάμος: 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της

Οικογενειακή τραγωδία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στη Σάμο, στο Βαθύ. Όπως έγινε γνωστό, τον πατέρα της σκότωσε η 49χρονη κόρη του, μέσα στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!