8.9 C
Nicosia
Παρασκευή 23 Φεβρουάριος 2024 | 9:32

Νουρής: Η ανάπτυξη της υπαίθρου ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης

Η σταθερή ανάπτυξη της υπαίθρου και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού πληθυσμού, αποτέλεσαν κυρίαρχη προτεραιότητα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, γι΄αυτό, σταθερά και έμπρακτα συμβάλαμε στη δημιουργία των συνθηκών που θα κρατήσουν τους κατοίκους στα χωριά τους, αλλά θα προσελκύσουν και κατοίκους των πόλεων να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σε χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου.

Είπε, επίσης, απεθυνόμενος στα μέλη της Ένωσης Κοινοτήτων ότι έκανε ό,τι δυνατό περνούσε από το χέρι του για να υλοποιήσει τα οράματα και τα αιτήματά τους, έχοντας πάντα κατά νου την δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις δυνατότητες του κράτους.

Ο κ. Νουρής τόνισε πως «αποδεδειγμένα στηρίξαμε πολιτικές αντιμετώπισης της αστυφυλίας γιατί θεωρούμε ότι η κυπριακή ύπαιθρος και το ανθρώπινο της δυναμικό είναι η ζωσα δύναμη του τόπου μας.

“Γι΄αυτό άλλωστε και η επιμονή του Υπουργείου Εσωτερικών, του Πολεοδομικού Συμβουλίου και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ότι η εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου του Ακάμα όφειλε και οφείλει να λάβει πολύ σοβαρά υπ΄όψη, ταυτόχρονα με την προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία των ανθρώπων που διαβιούν στη περιοχή. Άλλωστε ύπαιθρος χωρίς ανθρώπινο δυναμικό που δεν θα μπορεί να ευημερεί δεν έχει κανένα μέλλον», είπε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως «με οδηγό τη σταθερή μας θέση για στήριξη της υπαίθρου και αναζωογόνηση των ορεινών μας κοινοτήτων, έχουμε κατανέμει την τριετία 2023-2025 ποσό ύψους €450 εκ. για στήριξή τους, μέσω διάφορων δράσεων. Αναπτυξιακά έργα, εφαρμογή στεγαστικών σχεδίων, παροχή οικονομικής βοήθειας σε κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, ενώ τροχοδρομήσαμε την υλοποίηση, υπέρ των κοινοτήτων μας, πρόγραμμα διάθεσης εξοικονομήσεων από τον προϋπολογισμό για πρόσθετα έργα στην ύπαιθρο», πρόσθεσε.

Τόνισε πως «ποτέ άλλοτε δεν δόθηκε από άλλη κυβέρνηση τέτοιας έκτασης στήριξη στην ύπαιθρο».

Επίσης ανέφερε πως «είναι αξιοπρόσεκτο το συνολικό κόστος των έργων που προωθούνται για την περίοδο 2023-2025 σε Δήμους και Κοινότητες σε όλη την επικράτεια της χώρας και το οποίο θα ανέλθει στα €632 εκ. Από αυτά τα €325 εκ. αφορούν έργα σε αστικές περιοχές, ενώ τα €236 εκ. έργα σε αγροτικές περιοχές και άλλα €71 εκ. σε περιαστικές περιοχές, γεγονός που δείχνει την σημασία που αποδίδουμε στην ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά και την ισορροπία που τηρούμε στους αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς της κυβέρνησης».

Οκ. Νουρής είπε, ακόμη, πως «μαζί με το σύνολο των αναπτυξιακών μας δράσεων το Υπουργείο Εσωτερικών  τροχοδρόμησε και την αναθεώρηση της Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο, αλλά και τη Δήλωση Πολιτικής Τροόδους, που επίσης περιλαμβάνει σειρά στοχευμένων χωροταξικών πολιτικών για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών».

Ο κ. Νουρής έκανε «ιδιαίτερη αναφορά στο πολύ δύσκολο και ιδιαίτερο ρόλο των κατεχόμενων κοινοτήτων μας, οι οποίες», όπως είπε, «έχουν μεταξύ άλλων την ευθύνη για τη διατήρηση άσβεστης της μνήμης, της συνείδησης, της προοπτικής και της ελπίδας για επιστροφή στα αγαπημένα μας χωριά, τα οποία και κρατούνται παράνομα από την Τουρκία, συνεπεία της βάρβαρης εισβολής του 1974».

Ο ΥΠΕΣ προέβη σε απολογισμό του έργου προς τις κοινότητες και έκανε αναφορά στην αποκατάσταση της μηνιαίας συνταξιοδοτικής αποζημίωσης σε πρώην κοινοτάρχες από την 1η Ιανουαρίου 2023, στον εξορθολογισμό και την αύξηση της ετήσιας κρατικής χορηγίας προς την Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων και στην αποκατάσταση της μηνιαίας συνταξιοδοτικής αποζημίωσης σε πρώην κοινοτάρχες κατεχόμενων κοινοτήτων από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Νουρής είπε πως είναι «η μεγαλύτερη από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας θεσμική αλλαγή στον αυτοδιοικητικό χάρτη” που δημιουργεί σύγχρονα δεδομένα. “Και είναι με τη δική σας σημαντική στήριξη και δημιουργική συνεργασία που το πετύχαμε», σημείωσε.

Ο κ. Νουρής είπε πως «το νέο πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο ασφαλώς και επηρεάζει σημαντικά και τη λειτουργία των Κοινοτήτων, θα υλοποιηθεί με τη διεξαγωγή των επόμενων δημοτικών και κοινοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν, όπως αναμένεται, τον Μάιο του 2024».

Επομένως, είπε, «το διάστημα που μεσολαβεί θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως για την ορθή και έγκαιρη προετοιμασία των νέων σχημάτων και οργανισμών που θα συσταθούν από τον Ιούνιο του 2024. Είτε αυτοί ονομάζονται τοπικά συμπλέγματα παροχής υπηρεσιών στις κοινότητες, είτε Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, είτε νέοι Δήμοι».

«Σε ό,τι αφορά τις κοινότητες και τα 30 νέα συμπλέγματα παροχής υπηρεσιών που συστήνονται», ο κ. Νουρής σημείωσε πως «πρώτος στόχος ήταν, μέσω της συνεργασίας και των συνεργειών που δημιουργούνται από την από κοινού παροχή υπηρεσιών, να καταφέρουμε αυτό που οι πλείστες κοινότητες από μόνες τους δεν είναι σε θέση να παρέχουν (λόγω έλλειψης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού) και αυτό είναι οι αναβαθμισμένες και αποτελεσματικές υπηρεσίες σε όλους τους κατοίκους της υπαίθρου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την αναβάθμιση τους».

«Όσον αφορά τα στεγαστικά σχέδια και επιδόματα, που μαζί με τους συνεργάτες μου, στο Υπουργείο Εσωτερικών» ανέφερε ο κ. Νουρής, «κτίσαμε, εξελίξαμε και βελτιώσαμε προκειμένου να τα δούμε να αποδίδουν και να επιτυγχάνουν τους στόχους μας που δεν ήταν άλλοι από το να προσελκύσουμε, με κίνητρα και αυξημένες παροχές, κόσμο στην ύπαιθρο, στα ορεινά, τις ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές. Η αναζωογόνηση, η ανάπτυξη των περιοχών στόχου, αλλά και η βοήθεια σε νέες, κυρίως, οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας, ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος στους σχεδιασμούς μας», είπε.

Ο κ. Νουρής ευχαρίστησε την Ένωση Κοινοτήτων για το σημαντικό και αξιόλογο έργο που επιτελεί στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ απηύθυνε εδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέα Κιτρομηλίδη.

Εξάλλου ευχαρίστησε «τους Προέδρους και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν, με μόνο γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινότητας που εκπροσωπούν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Λαβρόφ: Προσπάθεια «ουκρανοποίησης» της G20

Στη Βραζιλία βρίσκεται ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, από όπου επιτέθηκε στη Δύση λέγοντας πως διατυπώνει «ανυπόστατες κατηγορίες» εναντίον της Μόσχας και ότι προσπάθησει να...

Mastercard Fintech Forum: Μεγάλος νικητής η καινοτομία για μία ακόμη χρονιά

Η Mastercard στέκεται αρωγός στην ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, υλοποιώντας για ακόμα μία φορά την επιτυχημένη εκδήλωση για το οικοσύστημα του...

ΗΠΑ: Ανακοινώνει μεγάλο πακέτο κυρώσεων κατά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος 500 και πλέον οντοτήτων που συνδέονται με «την πολεμική μηχανή της Ρωσίας», δήλωσε χθες...

Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη 365 εκατ. το 2023

Κέρδη 365,4 εκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε η Ελληνική Τράπεζα για το 2023, έναντι κερδών 21,8 εκατομμυρίων ευρώ για το 2022. Η απόδοση των ενσώματων ιδίων...

Χειροπέδες σε 43χρονο για εμπορία ναρκωτικών και απειλές για φόνο

Εντοπίστηκε και συνελήφθη άντρας ηλικίας 43 ετών, ο οποίος καταζητείτο σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, και γραπτών απειλών για φόνο, ανακοίνωσε η Αστυνομία...

Κ.Μητσοτάκης: Στόχος μας με τον πρωθυπουργό Μόντι να διπλασιάσουμε το εμπόριο μας μέχρι το 2030

Για «θεμελιώδη δυναμική δύο χωρών και δύο οικονομιών που αναπτύσσονται και τώρα ανακαλύπτουν εκ νέου τη συμπληρωματικότητα μεταξύ τους» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!