24.2 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Μάιος 2024 | 11:05

Επέστρεψαν με ασφάλεια στο Ακρωτήρι τα Typhoon μετά τις επιθέσεις κατά των Χούθι

Στις 9.30 το βράδυ της Πέμπτης ώρα Κύπρου, απογειώθηκαν από τη βάση Ακρωτηρίου τα βρετανικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατά στόχων των Χούθι στην Υεμένη, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χίπι.

Μιλώντας στο Sky News είπε πως τα τέσσερα μαχητικά τύπου Typhoon συνοδεύονταν εν τέλει από δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων τύπου Voyager.

Όλα τα αεροσκάφη επέστρεψαν «με ασφάλεια» στη βρετανική βάση στην Κύπρο στις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Χίπι η μέχρι τώρα αξιολόγηση δείχνει πως και οι δύο στόχοι τους οποίους έπληξαν τα βρετανικά αεροσκάφη χτυπήθηκαν «επιτυχώς», όπως και οι υπόλοιποι από τους συνολικά οι 14 στόχους κατά των οποίων επιτέθηκαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, τα Typhoon έπληξαν κτίρια στην περιοχή Μπάνι στη ΒΔ Υεμένη από όπου οι Χούθι απογείωναν drone για αναγνωριστικές πτήσεις και για επιθέσεις, καθώς και στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Αμπς, από όπου εκτοξεύονταν πύραυλοι κρουζ και drone προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Δυνάμεις από την Αυστραλία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά και την Ολλανδία συμμετείχαν επίσης για την παροχή πληροφοριών και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

«Προσεκτικά συντονισμένη επίθεση»

Το βρετανικό Υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο για «προσεκτικά συντονισμένη» επίθεση κατά καίριων εγκαταστάσεων των Χούθι ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα των ανταρτών να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με επιθέσεις κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Τονίστηκε επίσης  ότι στον σχεδιασμό της επιχείρησης  δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τους αμάχους.

Μετά την επίθεση από τα βρετανικά και αμερικανικά αεροπλάνα, οι 12 χώρες του συνασπισμού εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία επιμένουν ότι η επιχείρηση «αναπτύχθηκε σύμφωνα με το δικαίωμα ατομικής και συλλογικής αυτοάμυνας και με βάση τον Χάρτη του ΟΗΕ».

«Αποτρεπτικό μήνυμα»

Η νυχτερινή αμερικανο-βρετανική επιχείρηση συνιστά πάντως την είσοδο σε μια νέα φάση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και την επέκτασή της σε άλλα σημεία εκτός της Γάζας. Κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να αποφύγουν τους τελευταίους τρεις μήνες, μέσω της έντονης διπλωματίας και της αύξησης της στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή.

Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν  μάλιστα ότι με την επιχείρηση αυτή εστάλη «ένα αποτρεπτικό και όχι ένα συμβολικό μήνυμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

H Astrazeneca αποσύρει το εμβόλιο κατά τoυ κορωνοϊού που θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις

Στην απόσυρση του εμβολίου Vaxzevria κατά της Covid-19 ανακοίνωσε ότι προχωράει η εταιρεία AstraZeneca μήνες μετά την παραδοχή της σε δικαστικά έγγραφα ότι το...

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα, «τελευταία ευκαιρία» στο Κάιρο

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, αφού κατέλαβε χθες το στρατηγικό σημείο διέλευσης στα σύνορα του...

Συνολικά 17 εκλογικά κέντρα εξωτερικού σε τρεις χώρες για τις Ευρωεκλογές

Συνολικά 17 εκλογικά κέντρα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών ότι θα λειτουργήσουν σε 12 πόλεις σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο, για να εξυπηρετήσουν 4.691 εκλογείς κατά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!