26.8 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Μάιος 2024 | 15:50

Με Typhoon που απογειώθηκαν από το Ακρωτήρι κτύπησαν οι Βρετανοί τους Χούθι (ΒΙΝΤΕΟ)

Με δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου Typhoon FGR4, που φαίνεται να απογειώθηκαν από τη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο, όπως μεταδίδουν τηλεοπτικά βρετανικά κανάλια, συμμετείχε η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου στα υπό αμερικανική ηγεσία πλήγματα κατά στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Τα αεροσκάφη, που υποστηρίζονταν από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων τύπου Voyager, χρησιμοποίησαν τους κατευθυνόμενους πυραύλους Paveway IV για τα χτυπήματα «ακριβείας» που κατάφεραν στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, τα αεροσκάφη αυτά έπληξαν κτίρια στην περιοχή Μπάνι στη ΒΔ Υεμένη από όπου οι Χούθι απογείωναν drone για αναγνωριστικές πτήσεις και για επιθέσεις, καθώς και στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Αμπς, από όπου εκτοξεύονταν πύραυλοι Κρουζ και drone προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Το βρετανικό Υπουργείο κάνει λόγο για «προσεκτικά συντονισμένη» επίθεση κατά καίριων εγκαταστάσεων των Χούθι ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα των ανταρτών να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με επιθέσεις κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τονίζεται επίσης ότι στον σχεδιασμό των χτυπημάτων δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τους αμάχους, ως εκ τούτου αποφασίστηκε η επιχείρηση να γίνει νύχτα.

«Τα λεπτομερή αποτελέσματα των πληγμάτων αξιολογούνται, αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι η ικανότητα των Χούθι να απειλούν την εμπορική ναυτιλία έχει υποστεί πλήγμα», λέει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Ο Υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς σχολίασε πως «η απειλή για αθώες ζωές και για το παγκόσμιο εμπόριο έχει γίνει τόσο μεγάλη που αυτή η δράση ήταν όχι μόνο αναγκαία, αλλά αποτελούσε και καθήκον μας ώστε να προστατεύσουμε πλοία και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

Νωρίτερα μέσα στη νύχτα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ είχε δηλώσει πως οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι «δεν μπορούν να συνεχιστούν».

Είχε κάνει λόγο για προάσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της ελεύθερης ροής του εμπορίου με «περιορισμένη, αναγκαία και αναλογική δράση αυτοάμυνας» μαζί με τις ΗΠΑ και με μη επιχειρησιακή υποστήριξη από την Ολλανδία, τον Καναδά και το Μπαχρέιν, ώστε να υποβαθμιστούν οι στρατιωτικές δυνατότητες των Χούθι και να προστατευθεί η παγκόσμια ναυτιλία.

Ο κ. Σούνακ πρόσθεσε πως το Βασιλικό Ναυτικό συνεχίζει να περιπολεί στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της πολυεθνικής Επιχείρησης Prosperity Guardian για αποτροπή της επιθετικότητας από τους Χούθι, τους οποίους κάλεσε να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και να κάνουν βήματα αποκλιμάκωσης.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε ενημερώσει αργά το βράδυ της Πέμπτης για την επίθεση το Υπουργικό Συμβούλιο, την αντιπολίτευση και τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, αφού η απόφαση είχε προκριθεί σε συνεδριάσεις της επιτροπής Cobra και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Times: «Ναι» Σούνακ για πλήγματα κατά Χούθι ίσως και με αεροσκάφη από Κύπρο

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ έδωσε αργά την Πέμπτη το πράσινο φως για συμμετοχή των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε υπό αμερικανική ηγεσία πλήγματα κατά θέσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, μετέδωσαν οι Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα πλήγματα αυτά, απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι «επικείμενα». Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία ειδήσεων, τα κτυπήματα άρχισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή.

Ο κ. Σούνακ συγκάλεσε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ χθες έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο. Νωρίτερα είχε συγκαλέσει συνεδριάσεις της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, που είναι γνωστή ως Cobra και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου κλήθηκαν επίσης αργά το βράδυ  της Πέμπτης για να ενημερωθούν ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων σερ Λίντσεϊ Χόιλ και ο σκιώδης Υπουργός Άμυνας των Εργατικών Τζον Χίλι, ενώ επικοινωνία υπήρξε και με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ.

Οι πληροφορίες τη νύχτα της Πέμπτης ανέφεραν πως εν τέλει δε θα συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή την Παρασκευή, αλλά ο κ. Σούνακ θα προβεί σε έκτακτη ενημέρωση της ολομέλειας τη Δευτέρα.

Όπως επισημαίνουν οι Times, τα συντονισμένα χτυπήματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αναμένεται να είναι παρόμοια σε κλίμακα με τις επιθέσεις του Απριλίου του 2018 από αμερικανικές, βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις κατά εγκαταστάσεων χημικών όπλων του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.

Επρόκειτο για στοχευμένες επιθέσεις με αεροσκάφη και πυραύλους που είχαν εκτοξευθεί από πολεμικά πλοία προς την ξηρά.

Οι Times επισημαίνουν πως η Βρετανία διαθέτει ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα το αντιτορπιλικό HMS Diamond και στην ευρύτερη περιοχή τη φρεγάτα HMS Lancaster. Μία ακόμα φρεγάτα, η HMS Richmond κατευθύνεται προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Η ίδια εφημερίδα προσθέτει πως σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η στρατιωτική επιχείρηση θα είναι «περιορισμένη αλλά σημαντική» και «είναι πιθανό να εμπλέξει βρετανικά αεροσκάφη όπως τα Typhoon που βρίσκονται στη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο».

Οι πληροφορίες της Daily Mail, εξάλλου, αναφέρουν πως τα βρετανικά αεροσκάφη που «ετοιμάζονται» για συμμετοχή στην επιχείρηση είναι τα F-35B Lightning, επίσης από τη βάση Ακρωτηρίου.

Σε απογευματινή επικοινωνία την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ-Σίσι, ο Πρωθυπουργός Σούνακ τόνισε πως η Βρετανία «θα συνεχίσει να αναλαμβάνει δράση για να προασπίζεται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να προστατεύει ζωές στη θάλασσα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αύξηση παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2,5°C προβλέπουν οι περισσότεροι ειδικοί

Την απελπισία, τον εκνευρισμό και τους φόβους τους για το μέλλον του πλανήτη μοιράζονται εκατοντάδες επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή σε έρευνα...

Στα ύψη η τιμή του ελαιόλαδου – Ετήσια αύξηση άνω του 60% τον Απρίλιο

Μεγάλη ετήσια αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου και των φρούτων αλλά και στις επιβατικές μεταφορές σημειώθηκε τον Απρίλιο 2024, σύμφωνα με στοιχεία που λήφθηκαν από...

Αντίδραση ΚΕΒΕ-ΟΕΒ στην απεργία στο λιμάνι Λάρνακας: Σε «ομηρεία» το Λιμάνι και η Οικονομία

Την κάθετη αντίθεσή του στις συνεχιζόμενες μεθοδεύσεις και παράτυπες αποφάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, με τις οποίες δημιουργείται αναταραχή και δυσλειτουργία στο λιμάνι Λάρνακας, εκφράζει...

Βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» για την Ελληνική Τράπεζα

Tο βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» για το έτος 2023 έλαβε η Ελληνική Τράπεζα, στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις που διοργανώθηκαν...

Απόρριψη αναπομπής περί Αστυνομίας νόμου αποφάσισε η Επιτροπή Νομικών

Την απόρριψη της αναπομπής εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας πρότασης περί Αστυνομίας νόμου σχετικά με την παροχή δυνατότητας στον Αρχηγό της Αστυνομίας, κατόπιν έγκρισης...

Γιωρκάτζης: Το Φθινόπωρο θα παραδοθεί ο αναπλασθείς χώρος παλαιού ΓΣΠ

Το Φθινόπωρο θα παραδοθεί το έργο, κόστους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ, της ανάπλασης του παλαιού ΓΣΠ, που ως πνεύμονας πρασίνου, θα προστεθεί στον μεγάλο περίπατο, που...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!