17.8 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 8:47

Χρέος και μέλημα μας η βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας μέσα από την ανάπτυξη του τουρισμού, είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΙΞΕ Χρ.Αγγελίδης

Την εκτίμηση ότι χρέος και μέλη μας είναι η βιωσιμότητα και η άνθηση της  οικονομίας της Κύπρου, μέσα από την προστασία, ανάπτυξη και εξέλιξη  του τουρισμού ως τη βασικότερη πηγή εισοδήματος, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ) Δρ. Χρίστος Αγγελίδης.

Σε ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΙΔΥΞΕ, ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού και στην πόλεμο της Ουκρανίας και είπε πως «δυστυχώς οι κρίσεις αυτές μας βρήκαν απροετοίμαστους και ανατρέπουν τους σχεδιασμούς ολόκληρης της τουριστικής βιομηχανίας. Τα εργαλεία στη διάθεση μας για αντιμετώπιση  της πανδημίας ήταν περιορισμένα και οι εναλλακτικές λύσεις για αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στη Ουκρανία δύσκολες, με δεδομένο ότι η Κύπρος έχει εξαρτήσεις από συγκεκριμένες χώρες. Θα πρέπει έστω και τώρα να αξιολογήσουμε  τις συνέπειες της πανδημίας  και του πολέμου  για  να προλάβουμε τα γεγονότα έστω και την ύστατη».

Πρόσθεσε ότι «επειδή θα  προκύψουν νέες κρίσεις, αφού δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται θα πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε και να οργανωθούμε για τις επόμενες κρίσεις. Για αποτελεσματική προετοιμασία και οργάνωση είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε τις κρίσεις που έρχονται» και μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα προκύψουν, να προβλέψουμε ότι μεταξύ άλλων θα προκύψουν κρίσεις από την μαζική μετανάστευση λόγω των πολέμων και της παρατεταμένης ξηρασίας, θα προκύψουν κρίσις από την κλιματική αλλαγή και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τους ενεργειακούς πολέμους.

Αναφερόμενος στον Σύνδεσμο ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «πρωτοστατεί, πρωτοτυπεί και συμπαραστέκεται και γι’ αυτό το λόγο η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται σήμερα στη Λάρνακα, για να συμπαρασταθούμε και να επιβραβεύσουμε τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους τους φορείς για να καταστεί η πόλη ένας αναβαθμισμένος προορισμός που θα προσθέσει κύρος στην τουριστική Κύπρο. Είναι επιβεβλημένο εμείς της τουριστικής βιομηχανίας, να έχουμε σχεδιάσει με διορατικότητα, να έχουμε προβλέψει έγκαιρα σενάρια για να μην μας κυριεύει ο φόβος σε κάθε ενδεχόμενη κρίση».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΙΞΕ έκανε λεπτομερή αναφορά στα 30 χρόνια κρίσεων «που σημάδεψαν και χάραξαν βαθιά την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, που επηρέασαν άμεσα ή έμμεσα θετικά ή αρνητικά την Κύπρο» και σημείωσε πως «σχεδόν κάθε δύο χρόνια υπήρχε μια πολύ σοβαρή κρίση η οποία άμεσα επηρέαζε την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και με τον ανάλογο αντίκτυπο στη Κύπρο. Η μικρή μας πατρίδα θα είναι δυστυχώς πάντα πιο ευάλωτη και αδύναμη απέναντι σε κρίσεις, αλλά χρέος και μέλημα μας είναι η βιωσιμότητα και η άνθηση της  οικονομίας μας, μέσα από την προστασία, ανάπτυξη και εξέλιξη  του τουρισμού ως η βασικότερη πηγή εισοδήματος μας».

Ο κ. Αγγελίδης είπε ακόμα ότι για να πετύχουμε τους στόχους ο Σύνδεσμος Διευθυντών  Ξενοδοχείων εισηγείται τη δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων, τη δημιουργία Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Τουρισμού και την δημιουργία του Tourism Intelligence Centre.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΙΞΕ αναφέρθηκε και στα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος μεταξύ των οποίων τις ελλείψεις εργατικού προσωπικού, τις οποίες χαρακτήρισε ως «αχίλλειο πτέρνα» και σημείωσε ότι «είναι αδήριτη ανάγκη η εργοδότηση στη τουριστική βιομηχανία να γίνει ελκυστική και επιθυμητή καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, κάτι που θα έχει αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις και στη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου» καλώντας ταυτόχρονα όλους τους φορείς σε συνεργασία για εξεύρεση λύσεων.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης που ανέγνωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας Σταύρος Σταύρου, ανέφερε ότι η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου πραγματοποιείται σε μια «ιδιότυπη συγκυρία, όπου «ο τουρισμός βρίσκεται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα. Από τη μια η συνέχιση της πανδημίας και από την άλλη ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, προκαλούν σοβαρές αναταράξεις στην ομαλή εξέλιξη της τουριστικής κίνησης».

Πρόσθεσε ότι «επειδή, η Ρωσία αποτελεί τη δεύτερη αγορά προσέλευσης τουριστών στην Κύπρο, με ένα αριθμό γύρω στις 800 χιλιάδες άτομα, το πρόβλημα για το ερχόμενο καλοκαίρι είναι μεγαλύτερο για την Κύπρο. Ταυτόχρονα υπάρχουν ανησυχίες  και για τη συμπεριφορά των τουριστών από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αφού η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία προσέλαβε τέτοιες διαστάσεις που επηρεάζεται όλο το οικονομικό σύστημα στον πλανήτη».

Σημείωσε ακόμα ότι «η κυβέρνηση, το ΚΕΒΕ και άλλοι φορείς της Κύπρου  προσπαθούμε με κάθε τρόπο που έχουμε στη διάθεση μας να βρούμε λύσεις, ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον μέρος από τις προβλεπόμενες απώλειες από τη Ρωσική και την Ουκρανική αγορά. Ο Υφυπουργός Τουρισμού έχει επισκεφθεί διάφορες χώρες και στέλνει το μήνυμα ότι σε κάποιο βαθμό θα αντικαταστήσουμε μέρος των απωλειών που θα έχουμε από τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Ωστόσο, ανέφερε «τα εμπόδια και τα προβλήματα είναι πολλά, ενώ ήδη βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Το ΚΕΒΕ μελετώντας όλα τα δεδομένα, ήδη παρενέβη προς την πλευρά της κυβέρνησης και ζήτησε τη στήριξη του κράτους για τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις» είπε και πρόσθεσε πως «ζητήσαμε την εκπόνηση και εφαρμογή ενός στοχευμένου και γενναιόδωρου σχεδίου για στήριξη του τουρισμού και τώρα αναμένουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι «η Λάρνακα γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού τα τελευταία χρόνια και μπαίνει δυναμικά στο τουριστικό γίγνεσθαι, αφού» όπως εξήγησε «η πόλη δεν είναι πλέον μια παραμελημένη περιοχή, αλλά ο νέος κυρίαρχος παίκτης σε ανάπτυξη. Τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, όπως το ενιαίο project λιμανιού-μαρίνας και η δημιουργία της νέας περιοχής των πρώην διυλιστηρίων, θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα του παραλιακού μετώπου και θα προσθέσουν στο τουριστικό και ξενοδοχειακό δυναμικό της Λάρνακας, ενώ την ίδια ώρα πληθώρα άλλων έργων στη πόλη και επαρχία θα προσφέρουν ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν με αναβαθμισμένες υπηρεσίες».

Πρόσθεσε ότι  «όλες οι δράσεις της ΕΤΑΠ γίνονται υπό το πρίσμα της αειφόρου ανάπτυξης και θέλουμε να διαχειριστούμε ορθά αυτή την ευνοϊκή προοπτική που δημιουργείται στην περιοχή μας ώστε το όφελος να είναι πολύπλευρο και μακροπρόθεσμο. Ζητούμε τη συμβολή του ΠΑΣΥΔΙΞΕ αφού τα μέλη του Συνδέσμου, ως μια εξαίρετη ομάδα επαγγελματιών, έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Η τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου, ανέφερε ο κ. Λευκαρίτης «δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, αφού οι επιπτώσεις της πανδημίας και του ρωσο-ουκρανικού πολέμου δυσχεραίνουν τις προσπάθειες αύξησης των αφίξεων τουριστών. Ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα διαχρονικά ζητήματα του κλάδου μεταξύ των οποίων το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ντόπιου εργατικού δυναμικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία αλλά και η εποχικότητα» είπε και σημείωσε πως «με ευρεία συμμετοχή και προσεκτικό σχεδιασμό, θα μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις ώστε ο τομέας να καταστεί βιώσιμος».

Σημειώνεται ότι στην Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΔΙΞΕ παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ, ο Υφυπουργός Τουρισμού, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας, οι Πρόεδροι του ΠΑΣΥΞΕ, της ΕΤΑΠ και του ΕΒΕ Λάρνακας και βουλευτές Λάρνακας και Αμμοχώστου.

ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βιλερουά (ΕΚΤ): Μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια από τις αρχές του Ιουνίου, εξέφρασε το μέλος του...

Σε υψηλό 23 ετών το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ – Ο χρησμός του Πάουελ για επόμενες κινήσεις της Fed

Η χθεσινή απόφαση της Federal Reserve να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών ήταν εν πολλοίς ειλημμένη. Ωστόσο, τρία είναι τα σημεία που αξίζει...

Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό της Ουκρανίας

Ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους τραυμάτισε δεκατέσσερις ανθρώπους στην Οδησσό, ουκρανικό λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα το οποίο είχε ήδη υποστεί νωρίτερα αυτή...

Τουλάχιστον 10 νεκροί, 21 αγνοούμενοι από την κακοκαιρία στα νότια της Βραζιλίας

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη νότια Βραζιλία, όπου σχεδιάζει να μεταβεί σήμερα ο Πρόεδρος Λούλα, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, κατά...

Salamis Tours: Προσφορά 65 Δωροεπιταγές για τα 65Χρονα του Οργανισμού

Η Salamis Tours, μέλος του Οργανισμού Salamis, με την  ευκαιρία των 65χρονων προσφέρει 65 Δωροεπιταγές αξίας €50 ανά ενήλικα για ταξίδια μέχρι το τέλος...

Πρώτη θέση για Πάφο FC K10 στο Ayia Napa Youth Soccer Festival

Την πρώτη θέση στο Ayia Napa Youth Soccer Festival κατέλαβε η ομάδα της Πάφος FC Κ10 (2014) κερδίζοντας στον τελικό που διεξήχθη νωρίς το απόγευμα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!