16.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 8:27

Αναμένονται 4.500 Φινλανδοί τουρίστες στην Κύπρο αυτό το καλοκαίρι, δηλώνει στέλεχος της Finnair

Η αεροπορική εταιρεία Finnair υπολογίζει ότι θα φέρει αυτό το καλοκαίρι στην Κύπρο 4.500 Φινλανδούς τουρίστες στην Κύπρο, επ’ ευκαιρία της έναρξης των απευθείας πτήσεων μεταξύ Λάρνακας και Ελσίνκι. Αυτό δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της εταιρείας, Timo Kousa, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έγινε τη Δευτέρα στην οικία του Φινλανδού Πρέσβη, στη Λευκωσία.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι «με χαρά βλέπουμε την επανέναρξη της συνδεσιμότητας μεταξύ Φινλανδίας και Κύπρου», προσθέτοντας ότι φέτος έχουμε πέντε πτήσεις την εβδομάδα από τη Φινλανδία προς τη Λάρνακα, δύο εκ των οποίων πραγματοποιούνται από τη Finnair. Πρόκειται για «πολύ σημαντική στιγμή και για τις δύο χώρες, την οποία περιμέναμε για καιρό», είπε, για να συμπληρώσει ότι η απευθείας πτήση μεταξύ Φινλανδίας και Κύπρου είναι το «αποτέλεσμα συντονισμένων δράσεων των αρμόδιων φορέων της Κύπρου, ιδίως του Υφυπουργείου Τουρισμού». Με αυτόν τον τρόπο επανεκκινεί και βελτιώνεται η συνδεσιμότητα της Κύπρου με το εξωτερικό, υπέδειξε.

«Φέτος τον Αύγουστο η Κύπρος θα δέχεται 758 πτήσεις την εβδομάδα», σημείωσε ο κ. Καρούσος, προσθέτοντας ότι το 2020 και το 2021 η Κύπρος κατετάγη 6η στην Ευρώπη ως προς το χαμηλό ποσοστό μείωσης της απευθείας συνδεσιμότητας. Το 2021, επισήμανε, 62 αεροπορικές εταιρείες συμπεριέλαβαν την Κύπρο στους προορισμούς τους, συνδέοντας το νησί με 158 προορισμούς σε 40 χώρες. «Η συνδεσιμότητα είναι θεμελιώδης για την Κύπρο», τόνισε και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι 2 εβδομαδιαίες πτήσεις της Finnair θα αυξηθούν. Οι Κύπριοι υποδέχθηκαν θετικά την εξαγγελία αυτών των πτήσεων, είπε. Επιπρόσθετα, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Κύπρος έχασε περίπου 1,6 εκατομμύρια επιβάτες και ότι το Υπουργείο Μεταφορών και το Υφυπουργείο Τουρισμού ανέλαβαν πρωτοβουλία για αναπλήρωση αυτών των απωλειών.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, είπε ότι η Φινλανδία ήταν μια σημαντική πηγή επισκεπτών στη χώρα μας πριν από την απώλεια της φινλανδικής αγοράς για την Κύπρο. Χαρακτήρισε την Κύπρο ως «έναν από τους πιο ανθεκτικούς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη», επειδή πέρυσι προσείλκυσε το 50% των αφίξεών της το 2019, πετυχαίνοντας ρεκόρ σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες, των οποίων ο μέσος όρος ανήλθε στο 45%, την Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος ανήλθε στο 37%, και τον κόσμο, όπου ο μέσος όρος ήταν 27%. Παράλληλα, ο κ. Περδίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των πτήσεων Λάρνακας-Ελσίνκι. «Θέλουμε να αναδείξουμε την αυθεντικότητα της Κύπρου, να τη βιώσουν και οι Φινλανδοί τουρίστες», πρόσθεσε.

«Η Κύπρος έχει βελτιωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια από τουριστικής πλευράς. Έχουμε κάνει πολλή δουλειά τα τελευταία τρία χρόνια για να διαφοροποιήσουμε το προϊόν που διαθέτει η Κύπρος», σημείωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού. Επιπρόσθετα, είπε ότι η χώρα μας έχει μεγάλες προοπτικής ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού και ότι έχουν προστεθεί επιλογές στη γαστρονομία, ξενοδοχεία φιλικά για τους vegans, δρόμους του κρασιού, μονοπάτια της φύσης κ.ά. «Η Κύπρος πρέπει να επενδύσει σε χειμερινές εγκαταστάσεις στα ξενοδοχεία της», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι σύντομα το Υφυπουργείο Τουρισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ από την Πανδημία θα υποστηρίξει οικονομικά τα κυπριακά ξενοδοχεία ούτως ώστε να ανεγείρουν εγκαταστάσεις όπως σάουνες, κέντρα ευεξίας, εσωτερικές και εξωτερικές θερμαινόμενες πισίνες, ατμόλουτρα, τζακούζι.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Mika Lintilä στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι η πανδημία του κορωνοϊού και το Ουκρανικό ασκούν τεράστια πίεση στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, προσθέτοντας ότι έχει αυξηθεί η αβεβαιότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Η έναρξη πτήσεων σε εποχή αβεβαιότητας υποδηλώνει την εμπιστοσύνη μας στο μέλλον», υπέδειξε, χαρακτηρίζοντας ως «αναγκαίες και για τις δύο χώρες» τις απευθείας πτήσεις Φινλανδίας-Κύπρου, «για τον τουρισμό και τη βιομηχανία γενικότερα». Είπε επίσης ότι η πτήση Λάρνακα-Ελσίνκι θα διευκολύνει τον τουρισμό και παράλληλα ενθάρρυνε τους Κυπρίους να επισκεφθούν τη Φινλανδία και να γνωρίσουν τη φύση και τον πολιτισμό της.

Ο Πρέσβης της Φινλανδίας, Harri Mäki-Reinikka, σημείωσε ότι οι δύο χώρες μπορεί να θεωρηθούν μακρινές από γεωγραφικής απόψεως, αλλά με τις απευθείας πτήσεις, θα έρθουν ακόμα πιο κοντά. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι θα ενδυναμωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και θα ανακάμψουν η επιχειρηματικότητα και το εμπόριο. «Η Κύπρος είναι όμορφο νησί, ιδανικός και ελκυστικός προορισμός για τους Φινλανδούς που εκτιμούν όχι μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά και τη γαστρονομία, το κρασί, τη φύση, τους χώρους άθλησης και τους φιλικούς ανθρώπους. Ακόμη, χαρακτήρισε τη Φινλανδία ως ελκυστικό τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό για τους Κυπρίους, ιδιαίτερα κατά τους θερμότερους μήνες του χρόνου.

Στον χαιρετισμό του, το ηγετικό στέλεχος της Finnair/Aurinkomatkat, Timo Kousa, ανέφερε ότι η πανδημία εξασθενεί και η ζήτηση για ταξίδια αυξάνεται, άρα αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για να έρθουν οι δύο χώρες πιο κοντά. «Αυτό το καλοκαίρι σχεδιάζουμε να φέρουμε 4.500 ταξιδιώτες στην Κύπρο», τόνισε ο κ. Kousa, ευχόμενος μια συνεργασία που να διαρκέσει και να είναι παραγωγική και για τις δύο χώρες.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Νικολάου, Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της APG Cyprus, ανέφερε ότι «θα εργαστούμε για την καθιέρωση της Φινλανδίας ως δημοφιλούς προορισμού για τους Κυπρίους». Οι πτήσεις θα διεξάγονται με σκάφος Airbus 320-321 δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Κυριακή, σημείωσε, προσφέροντας ότι θα προσφέρεται συνδεσιμότητα μέσω Ελσίνκι σε άλλους 100 προορισμούς στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τους αριθμούς των Φινλανδών τουριστών στην Κύπρο, ο Πρέσβης της Φινλανδίας, επικαλούμενος τον Δημοσθένη Σεβέρη, επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Φινλανδίας στην Κύπρο, είπε ότι στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 έρχονταν στην Κύπρο 25.000 Φινλανδοί τουρίστες τον χρόνο, προσθέτοντας ότι αναμένει πως ο αριθμός των Φινλανδών τουριστών θα επανέλθει σύντομα στα προ της πανδημίας επίπεδα. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι εξαγωγές της Φινλανδίας προς την Κύπρο προ πανδημίας ήταν μεγαλύτερες από αυτές που γίνονταν στην Ελλάδα και ανέφερε ορισμένες φινλανδικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στην Κύπρο (KONE, Valio).

Ερωτηθείς για τον αριθμό των Κυπρίων που αναμένεται να επισκεφθούν τη Φινλανδία, ο κ. Mäki-Reinikka είπε ότι όσο πιο πολλοί Κύπριοι θα επισκεφθούν τη Φινλανδία, τόσο πιο πολλοί Φινλανδοί θα επισκεφθούν την Κύπρο και πρόσθεσε ότι αναμένει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των Κυπρίων τουριστών. Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Καρούσος είπε ότι υπάρχουν 40.000 θέσεις επιβατών σε αναχωρήσεις και αφίξεις. Ένα αεροσκάφος που ταξιδεύει προς την Κύπρο, συμπλήρωσε, έχει μέσο όρο φορτίου 70%, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος αναμένεται να είναι Φινλανδοί τουρίστες. Υπολογίζεται ότι το 20-25% θα είναι Κύπριοι τουρίστες, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!