15.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 3:25

ΟΕΒ: Πορευόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά

«Δεν θα αναφερθώ σε εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας για το 2022, γιατί αν έχουμε διδαχθεί κάτι κατά τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ότι πορευόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», υπέδειξε στο δικό του πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ο πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Αν. Αντωνίου.

«Αισιοδοξώ ότι το 2022 θα μπορέσουμε να χαράξουμε μια νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων, η οποία θα χαρακτηρίζεται από συνέπεια, σοβαρότητα και λογική, και θα ισορροπεί ευεργετικά ανάμεσα στις υγειονομικές και τις οικονομικές απαιτήσεις», τόνισε συναφώς ο πρόεδρος της ΟΕΒ.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, οι βασικές προκλήσεις με τις οποίες οι επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα η οικονομία, θα βρεθούν αντιμέτωπες το 2022, αφορούν:

  • Στο ζήτημα της αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών, των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Πρόκειται για φαινόμενο που, όπως υποδεικνύει ο κ. Αντωνίου, άρχισε να γίνεται πιο εμφανές κατά το δεύτερο μισό του 2021 και οφείλεται σε μια σειρά από συγκυρίες, όπως είναι η μειωμένη βιομηχανική παραγωγή, η αύξηση στις τιμές των ναύλων και των καυσίμων, η μειωμένη παροχή εμπορευματοκιβωτίων και η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. «Τα γεγονότα αυτά, πέραν της αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών, οδήγησαν και στην έλλειψη αριθμού καταναλωτικών αγαθών, προβλήματα τα οποία ευελπιστούμε ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα θα αποκατασταθούν», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΒ.

  • Στις επιπλέον επιβαρύνσεις που προστίθενται στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης και τις οποίες όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν. 

Σημαντικότερη επιβάρυνση, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, θα αποτελέσει η επιβολή του φόρου άνθρακα που αφορά την περίοδο 2022-2026 και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής. «Τα έσοδα από τις νέες φορολογίες θα επιστρέφονται μεν στους πολίτες με τη μορφή αντισταθμιστικών μέτρων, όμως η διάρκεια του μέτρου απαιτεί τη διαμόρφωση μακροχρόνιας στρατηγικής για στήριξη των κλάδων που θα επηρεαστούν περισσότερο», σημειώνει.

  • Στις δυσκολίες στην εξεύρεση ειδικευμένου και ανειδίκευτου ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒ, κατά την τελευταία διετία αποχώρησαν από το νησί αρκετοί ξένοι και κοινοτικοί εργάτες και πλέον είναι δύσκολη η εξεύρεση προσωπικού που θα τους αντικαταστήσει. «Αναμένουμε γρήγορες και θαρραλέες αποφάσεις για το σήμερα και ευελπιστούμε ότι με τον εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης εργαζόμενων από τρίτες χώρες, μεσοπρόθεσμα τα προβλήματα αυτά σε μεγάλο βαθμό θα επιλυθούν», υπογραμμίζει.

  • Στην απρόσκοπτη συνέχισης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που ξεκίνησε με επίκεντρο τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δικαιοσύνης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και των φορολογικών δεδομένων, καθώς και η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσα στα τεθέντα χρονοδιαγράμματα.

«Συνεχίζουμε αισιόδοξα με επίγνωση των δυσκολιών που θα συναντήσουμε και δηλώνουμε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που θα παρουσιαστούν θέτοντας νέους στόχους με όραμα, πείσμα και θέληση για την εδραίωση υγειών επιχειρήσεων και μιας σταθερής οικονομίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΕΒ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!