15 C
Nicosia
Τρίτη 16 Απρίλιος 2024 | 8:44

ΚΕΒΕ: Δύσκολο το παζλ της οικονομίας το 2022

Στο πρωτοχρονιάτικο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ  κ.  Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης αναφέρεται σε ένα μεγάλο και δύσκολο παζλ που έχουμε να διαχειριστούμε τη νέα χρονιά, και επισημαίνει πως εύκολες συνταγές δεν υπάρχουν και έτοιμες λύσεις δεν προσφέρονται.

«Εμείς ως ΚΕΒΕ θα πράξουμε, όπως πάντα, το καθήκον μας. Θα σταθούμε δίπλα στην οικονομία και στις επιχειρήσεις για να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για μεγαλύτερη ανάπτυξη και πρόοδο», τονίζει ο κ. Αγκαστινιώτης, εστιάζοντας όσον αφορά τις προκλήσεις στα εξής:

  • Στην ανάγκη ισοσκελισμού των δημόσιων οικονομικών, τα οποία λόγω της πανδημίας, όπως επισημαίνει, παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτη, ειδικά, το δημόσιο χρέος που εκτινάχθηκε στο 115% του ΑΕΠ πρέπει να μειωθεί για να αποφευχθούν νέες δημοσιονομικές περιπέτειες. Σημαντική διόρθωση, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, χρήζουν και τα ελλείμματα και τα αποθέματα των κρατικών ταμείων. «Θέματα, όπως η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους και άλλα παρόμοια πρέπει να τεθούν ξανά στο μικροσκόπιο μας», υπογραμμίζει.

  • Στην ανάγκη να προχωρήσει η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, της δικαιοσύνης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης προειδοποιεί συναφώς ότι η όποια περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι απαράδεκτη και πολλαπλά επιζήμια για την Κύπρο, αφού εκτός του ότι θα αποτραπεί ο εκσυγχρονισμός αυτών των τομέων, θα χαθούν και πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. «Μια τέτοια εξέλιξη», υποδεικνύει, «θα αποτρέψει εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους και επενδυτικούς σχεδιασμούς αναβάθμισης της Κύπρου».

  • Στην ανάγκη κατά τη νέα χρονιά να προχωρήσει ο περαιτέρω εμπλουτισμός των παραδοσιακών τομέων, όπως είναι η βιομηχανία, ο τουρισμός, η ναυτιλία και τα ακίνητα, με ταυτόχρονη προώθηση ευφάνταστων σχεδιασμών για τους νέους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ιδιωτικής ιατρικής και εκπαίδευσης, της αειφορίας, της πράσινης και γαλάζιας ανάπτυξης, κ.α.
  • Στην ανάγκη ανταπόκρισης στη νέα πρόκληση της ενεργειακής κρίσης, η οποία ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία.

«Η αύξηση του πληθωρισμού στην Κύπρο στο 4.3%, η άνοδος του κόστους ενέργειας και ηλεκτρισμού και πολλών προϊόντων και υπηρεσιών», τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, «μας ανησυχούν, τόσο σε σχέση με το βιοτικό επίπεδο των πολιτών όσο και με τη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας».

  • Στην ανάγκη για προώθηση μέτρων που αφορούν:

1)Το φορολογικό πλαίσιο,

2)τις επενδύσεις,

3)την σοβαρότατη έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένου εργατικού δυναμικού,

4)τα «κόκκινα» δάνεια,

5)τις δανειακές ανάγκες των επιχειρήσεων,

6)την έλλειψη επαρκούς ρευστότητας χρήματος στην αγορά,

7)την καλύτερη αξιοποίηση προγραμμάτων της Ε.Ε.,

8)την οικονομική διπλωματία.

«Όλα αυτά αποτελούν σημαντικά συστατικά για να έχουμε μια βιώσιμη και αναπτυξιακή οικονομία», διαμηνύει ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σύσταση Δικτύου Επιχειρήσεων Καινοτομίας από την ΟΕΒ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), ως εμπνευστής και διοργανωτής εδώ και 20 περίπου χρόνια του Διαγωνισμού των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας που αποτελεί τον...

Συνάντηση ΕΒΕΛ-ΕΤΑΠ Λ/κας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας του ΕΒΕ Λάρνακας και της ΕΤΑΠ Λάρνακας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και τον Αρχηγό Αστυνομίας με στόχο...

Aνησυχία ΔΟΑΕ για στοχοποίηση πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν από το Ισραήλ

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, δήλωσε χθες Δευτέρα πως τον ανησυχεί το ενδεχόμενο το Ισραήλ να βάλει...

Γκουτέρες: Ενδεχόμενο να διαπράχθηκαν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο Σουδάν

Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων αδιακρίτως στο Σουδάν πιθανόν αποτελούν «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», εκτίμησε χθες Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού...

Η Βουλή των ΗΠΑ ψηφίζει σε ξεχωριστά νομοσχέδια για βοήθεια σε Ουκρανία – Ισραήλ

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα διεξαχθούν εντός της εβδομάδας ψηφοφορίες επί τεσσάρων χωριστών νομοσχεδίων για τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία...

ΓΔ ΔΟΑΕ: «Πλησιάζουμε επικίνδυνα σε πυρηνικό δυστύχημα» στην Ουκρανία

«Πλησιάζουμε επικίνδυνα σε πυρηνικό δυστύχημα» στη Ζαπορίζια, προειδοποίησε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), τονίζοντας παράλληλα πως είναι στην πράξη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!