Στο πρωτοχρονιάτικο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης αναφέρεται σε ένα μεγάλο και δύσκολο παζλ που έχουμε να διαχειριστούμε τη νέα χρονιά, και επισημαίνει πως εύκολες συνταγές δεν υπάρχουν και έτοιμες λύσεις δεν προσφέρονται.
«Εμείς ως ΚΕΒΕ θα πράξουμε, όπως πάντα, το καθήκον μας. Θα σταθούμε δίπλα στην οικονομία και στις επιχειρήσεις για να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για μεγαλύτερη ανάπτυξη και πρόοδο», τονίζει ο κ. Αγκαστινιώτης, εστιάζοντας όσον αφορά τις προκλήσεις στα εξής:
- Στην ανάγκη ισοσκελισμού των δημόσιων οικονομικών, τα οποία λόγω της πανδημίας, όπως επισημαίνει, παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτη, ειδικά, το δημόσιο χρέος που εκτινάχθηκε στο 115% του ΑΕΠ πρέπει να μειωθεί για να αποφευχθούν νέες δημοσιονομικές περιπέτειες. Σημαντική διόρθωση, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, χρήζουν και τα ελλείμματα και τα αποθέματα των κρατικών ταμείων. «Θέματα, όπως η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους και άλλα παρόμοια πρέπει να τεθούν ξανά στο μικροσκόπιο μας», υπογραμμίζει.
- Στην ανάγκη να προχωρήσει η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, της δικαιοσύνης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης προειδοποιεί συναφώς ότι η όποια περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι απαράδεκτη και πολλαπλά επιζήμια για την Κύπρο, αφού εκτός του ότι θα αποτραπεί ο εκσυγχρονισμός αυτών των τομέων, θα χαθούν και πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. «Μια τέτοια εξέλιξη», υποδεικνύει, «θα αποτρέψει εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους και επενδυτικούς σχεδιασμούς αναβάθμισης της Κύπρου».
- Στην ανάγκη κατά τη νέα χρονιά να προχωρήσει ο περαιτέρω εμπλουτισμός των παραδοσιακών τομέων, όπως είναι η βιομηχανία, ο τουρισμός, η ναυτιλία και τα ακίνητα, με ταυτόχρονη προώθηση ευφάνταστων σχεδιασμών για τους νέους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ιδιωτικής ιατρικής και εκπαίδευσης, της αειφορίας, της πράσινης και γαλάζιας ανάπτυξης, κ.α.
- Στην ανάγκη ανταπόκρισης στη νέα πρόκληση της ενεργειακής κρίσης, η οποία ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία.
«Η αύξηση του πληθωρισμού στην Κύπρο στο 4.3%, η άνοδος του κόστους ενέργειας και ηλεκτρισμού και πολλών προϊόντων και υπηρεσιών», τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, «μας ανησυχούν, τόσο σε σχέση με το βιοτικό επίπεδο των πολιτών όσο και με τη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας».
- Στην ανάγκη για προώθηση μέτρων που αφορούν:
1)Το φορολογικό πλαίσιο,
2)τις επενδύσεις,
3)την σοβαρότατη έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένου εργατικού δυναμικού,
4)τα «κόκκινα» δάνεια,
5)τις δανειακές ανάγκες των επιχειρήσεων,
6)την έλλειψη επαρκούς ρευστότητας χρήματος στην αγορά,
7)την καλύτερη αξιοποίηση προγραμμάτων της Ε.Ε.,
8)την οικονομική διπλωματία.
«Όλα αυτά αποτελούν σημαντικά συστατικά για να έχουμε μια βιώσιμη και αναπτυξιακή οικονομία», διαμηνύει ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ.