25.9 C
Nicosia
Κυριακή 28 Απρίλιος 2024 | 13:06

Ανέκαμψαν οι παραγγελίες στις γερμανικές βιομηχανίες τον Αύγουστο

Αύξηση, μεγαλύτερη του αναμενόμενου, κατέγραψαν τον Αύγουστο οι παραγγελίες στις γερμανικές βιομηχανίες, λόγω της μεγάλης αύξησης των παραγγελιών για προϊόντα πληροφορικής, ηλεκτρονικών και οπτικών, αλλά οι προοπτικές του τομέα παραμένουν δύσκολες.

Οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 3,9%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 1,8%.

“Αυτό σημαίνει ότι οι εισερχόμενες παραγγελίες έχουν σταθεροποιηθεί μετά από μια διετή πτώση”, δήλωσε ο Ralph Solveen, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank.

Ωστόσο, η σταθεροποίηση αυτή είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι προηγουμένως και οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν σταδιακά την παραγωγή τους τους επόμενους μήνες.

Η λιγότερο ευμετάβλητη τρίμηνη σύγκριση έδειξε ότι οι νέες παραγγελίες ήταν αυξημένες κατά 4,9% την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου, σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Η αύξηση τον Αύγουστο ακολουθεί την απότομη μείωση του προηγούμενου μήνα. Η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε την μείωση των παραγγελιών του Ιουλίου σε 11,3%, σε σχέση με τον Ιούνιο, από την αρχική μείωση κατά 11,7%.

Τον Αύγουστο, η αύξηση κατά 37,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στην κατασκευή υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων οδήγησε στην αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών. Η κατασκευή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων ήταν σε μεγάλο βαθμό η αιτία για την αύξηση, σημειώνει η στατιστική υπηρεσία.

Οι παραγγελίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 3,9% τον Αύγουστο, ενώ οι εγχώριες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 4,0%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

“Το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον και το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας στη Γερμανία εξακολουθούν να απαιτούν προσοχή”, δήλωσε ο Bastian Hepperle, ανώτερος οικονομολόγος της εταιρείας Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank. Είπε ακόμη ότι η αδύναμη περίοδος στον τομέα της μεταποίησης είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Παρά τα θετικά στοιχεία Αυγούστου, ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας της, παραμένει σε ύφεση.

Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε στο 39,6 τον Σεπτέμβριο, πολύ κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Δεν είναι μόνο τα προβλήματα στις σημαντικές ξένες αγορές, αλλά και οι υψηλές τιμές της ενέργειας αποτελούν επίσης σοβαρή επιβάρυνση, δήλωσε ο Thomas Gitzel, επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank, αν και σημείωσε πως υπάρχουν κάποια σημάδια σταθεροποίησης στην παγκόσμια μεταποίηση.

“Αυτό τροφοδοτεί την ελπίδα ότι μετά από μια περίοδο που θα έχει πιάσει πάτο, τα πράγματα θα αρχίσουν τουλάχιστον να ενισχύονται και πάλι λίγο”, δήλωσε ο Gitzel.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Κυριακή των Βαίων – Ιστορία και έθιμα

Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με...

Πώς «φούντωσε» το φοιτητικό κίνημα για τη Γάζα στις ΗΠΑ: Τα αιτήματα, η οργή, η αστυνομία και οι καταγγελίες για αντισημιτισμό

Τα ξημερώματα της 17ης Απριλίου μία μικρή ομάδα φοιτητών έστησε τις σκηνές της στο Πανεπιστήμιο Columbia, διαμαρτυρόμενη για τη δράση του ισραηλινού στρατού κατά...

Σάμος: Ναυάγιο με μετανάστες – Διασώθηκαν 25, έρευνες για τυχόν αγνοούμενους

Σε ημιβυθισμένη λέμβο εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής και διασώθηκαν 25 αλλοδαποί – παράτυποι μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Καρλοβάσου στη Σάμο. Μεταφέρθηκαν...

ΗΠΑ: 200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε τρία πανεπιστήμια

Σχεδόν 200 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες Σάββατο σε τρία αμερικανικά πανεπιστήμια κατά την εκκένωση από την αστυνομία των καταυλισμών που είχαν στήσει, το πιο...

Χαμάς: Δημοσίευσε βίντεο με δύο Ισραηλινούς ομήρους

Βίντεο με δύο Ισραηλινούς ομήρους που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς. Οι όμηροι αυτοί μεταφέρθηκαν στη Γάζα. Οι...

Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες νυχτερινό κέντρο

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής σε νυχτερινό μαγαζί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στο λιμάνι, απέναντι από τα Λαδάδικα. Οι φλόγες είναι τέτοιες,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!