17.9 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 6:55

Ικανοποιημένη η Τρ. Κύπρου από τις αποδόσεις του ομολόγου της – «Μετάβαση σε ένα βιώσιμα κερδοφόρο οργανισμό»

Η σημαντική βελτίωση στο περιθώριο των αποδόσεων της χθεσινής έκδοσης χρεογράφων κεφαλαίου ΑΤ1 αντικατοπτρίζει την μετάβαση της τράπεζας σε ένα βιώσιμα κερδοφόρο τραπεζικό οργανισμό, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου.

Χθες η Τράπεζα Κύπρου προέβη σε αναχρηματοδότηση του χρεογράφου κεφαλαίου από τις διεθνείς αγορές ύψους €220 εκατ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ η τράπεζα, το ετήσιο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 11,875% σε σύγκριση με 12,50% της αντίστοιχης έκδοσης του 2018,  με το κουπόνι να συμπιέζεται καθοδικά λόγω των προσφορών, οι οποίες έφτασαν στα €2,7 δις, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 12 φορές.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η τελική τιμολόγηση ήταν κατά 62,5 μονάδες βάσης χαμηλότερη από την αρχική ένδειξη. Παράλληλα το πιστωτικό περιθώριο (Euribor+9,1%) ήταν κατά 350 μονάδες βάσης χαμηλότερο από την αντίστοιχη έκδοση του 2018 (Euribor+12,6%).

«Η σημαντική βελτίωση στο πιστωτικό περιθώριο της τράπεζας κατά περίπου 350 μ.β. σε σύγκριση με την έκδοση των Υφιστάμενων Χρεογράφων Κεφαλαίου Κατηγορίας 1 το 2018, αντικατοπτρίζει την επιτυχή μετάβαση της Τράπεζας σε έναν καλά κεφαλαιοποιημένο, διαφοροποιημένο και βιώσιμα κερδοφόρο τραπεζικό και χρηματοοικονομικό οργανισμό», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε ακόμη ότι η έκδοση του νέου ομολόγου «ακολουθεί την επικοινωνία με επενδυτές τους τελευταίους μήνες και την αναβάθμιση των στόχων μας για το 2023 και 2024 κατά την εκδήλωση επενδυτών που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Ιουνίου 2023».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα νέα ομόλογα κεφαλαίου αναμένονται να αξιολογηθούν σε B3 από την Moody’s Investors Service Cyprus Limited και θα εισαχθούν στην επίσημη λίστα του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην αγορά Euro MTF του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου.

Τα καθαρά έσοδα από την έκδοση των Νέων Χρεογράφων Κεφαλαίου πρόκειται να χορηγηθούν υπό μορφή δανείου από την BOC Holdings στη θυγατρική της, Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ (η «Τράπεζα») και θα χρησιμοποιηθούν από την Τράπεζα για γενικούς εταιρικούς σκοπούς. Το δάνειο αναμένεται να πληροί τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να προσμετρά ως Πρόσθετα Κεφάλαια Κατηγορίας 1 (Additional Tier 1 Capital) για την Τράπεζα.

Παράλληλα, η έκδοση των νέων χρεογράφων κεφαλαίου θα διατηρήσει την βέλτιστη κεφαλαιακή δομή του Συγκροτήματος και θα συνεχίσει να συνεισφέρει στον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας του Συγκροτήματος περίπου 220 μ.β. Η έκδοση αναμένεται να είναι επιλέξιμη για την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), συνεισφέροντας έτσι στις απαιτήσεις MREL της Τράπεζας.

Η BofA Securities Europe SA και η Goldman Sachs Europe Bank SE ενήργησαν ως Global Coordinators και Structural Advisers, και μαζί με τους BNP Paribas και JP Morgan SE ενήργησαν ως Joint Lead Managers.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!