20.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Μάιος 2024 | 0:52

Ενδιαφέρον ύψους €2,2 δισ. συγκέντρωσε το ευρωομόλογο ΑΤ1 της Τράπεζας Κύπρου

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η έκδοση ομολόγων ΑΤ1 της Τράπεζα Κύπρου η πρώτη που γίνεται στην Ευρώπη μετά το σοκ στην αγορά από τις απώλειες αντίστοιχων τίτλων της Credit Suisse τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ύψους €220 εκατ. έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον ύψους €2,2 δισ. ευρώ. Η απόδοση του ομολόγου αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα περίπου 12% και αναμένεται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση το απόγευμα με όλες τις πληροφορίες από την Τράπεζα Κύπρου.

Tην έκδοση για λογαριασμό της Τράπεζας Κύπρου έχουν αναλάβει η Goldman Sachs και η Bank of America. Για το θέμα κάνει λόγο και το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στην έκδοση της Τράπεζας Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με την κυπριακή τράπεζα, σε αντίστοιχη δημοπρασία ομολόγων ΑΤ1 προβαίνει και η ισπανική BBVA, η οποία φιλοδοξεί να αντλήσει ένα ποσό μεταξύ 750 εκατ. και 1 δισ. ευρώ.

Τα ομόλογα AT1 σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν τις τράπεζες να απορροφήσουν τις ζημίες και υπολογίζονταν στα αποθέματα κεφαλαίου τους. Εκδίδονται από τις τράπεζες στο πλαίσιο του ρυθμιστικού πλαισίου που ισχύει μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, ως τίτλοι που θα μπορούν να υφίστανται ζημιές στις περιπτώσεις χρεοκοπίας ή μεγάλων δυσκολιών των τραπεζών, χωρίς να καλείται ο φορολογούμενος να τις πληρώσει.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εξαιρετικά ψηλό ενδιαφέρον κατέγραψε η έκδοση ομολόγων Πρόσθετου Κεφαλαίου Κατηγορίας 1 (ΑΤ1) στο πλαίσιο της ανταλλαγής του προηγούμενου ακριβότερου ΑΤ1 €220 εκατομμυρίων (επιτόκιο 12,50%), που είχε εκδοθεί το 2018.

Με την έκδοση αυτή η Τράπεζα Κύπρου έγινε η πρώτη τράπεζα, που εκδίδει ομόλογα ΑΤ1 σε ευρώ έπειτα από τη διαγραφή των ομολόγων κεφαλαίου της Credit Suisse, στο πλαίσιο της πώλησης της στην UniCredit, κάτι που είχε προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στις αγορές ομολόγων.

Η έκδοση έγινε μετά από χθεσινή πρόσκληση προς τους υφιστάμενους κατόχους του ΑΤ1 για αγορά του ομολόγου σε τιμή 103% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κεφαλαίου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το βιβλίο έκλεισε πριν από λίγο με την προσφορά να φτάνει στα €2,7 δισεκατομμύρια, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται (bid-to-cover ratio) κατά 12 φορές.

Παράλληλα, η μεγάλη ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα το επιτόκιο (coupon) του ομολόγου να συμπιεστεί προς τα κάτω, υποχωρώντας στο 11.875% σε σύγκριση με το 12,50% της έκδοσης του 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το επιτόκιο αντιστοιχεί στο Euribor επιπλέον 9,1%, σε σύγκριση με Euribor επιπλέον 12,6% στην έκδοση του 2018, μια μείωση που καταδεικνύει τη μείωση του ρίσκου της τράπεζας.

Να σημειωθεί πως η ημερομηνίας πρόωρης εξόφλησης ήταν η 19η Δεκεμβρίου 2023, αλλά ωστόσο η τράπεζα επέλεξε να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, έπειτα από την πρόσφατη επικαιροποίηση των στόχων για απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROΤE) στο 17% και κεφαλαία κατηγορίας 1 (CET1) πέριξ του 19%.

Εκτός από την Τρ. Κύπρου, η ισπανική τράπεζα Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) προχώρησε στην πρώτη έκδοση ομολόγου χαμηλής εξασφάλισης, AT1,  μετά το σοκ στην αγορά από τις απώλειες αντίστοιχων τίτλων της Credit Suisse τον Μάρτιο.

Η ισπανική τράπεζα σχεδιάζει την άντληση ενός ποσού 750 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγων Additional Tier 1 με μία απόδοση κοντά στο 8,75%, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ενώ η Τράπεζα Κύπρου θα εκδώσει τίτλους αξίας 220 εκατ. ευρώ με αρχική απόδοση περίπου 12,5%.

Η αγορά για τα ομόλογα AT1 είχε παγώσει στην Ευρώπη μετά τον μηδενισμό της αξίας ομολόγων ύψους 17 δισ. ευρώ που είχε εκδώσει η Credit Suisse, στο πλαίσιο της αναγκαστικής εξαγοράς της από την UBS. H απόφαση των ελβετικών Αρχών για τα ΑΤ1 της Credit Suisse είχε κλονίσει την αγορά, επειδή οι κάτοχοί τους δεν πήραν τίποτε σε αντίθεση με τους μετόχους της ελβετική τράπεζας, οι οποίοι εξασφάλισαν μέρος της επένδυσής τους αν και τυπικά οι μετοχές έχουν χαμηλότερη εξασφάλιση από τα ομόλογα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν...

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος νονός για κατάχρηση και πορνογραφία ανηλίκων

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνει ο 51χρονος, από το Ηράκλειο, που κατηγορείται για τις κακουργηματικές πράξεις της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή...

Δένδιας: Στο Καστελόριζο για τον εορτασμό του Πάσχα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου και μεθαύριο, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου το νησιωτικό σύμπλεγμα της...

Συρία: Πάνω από 15 νεκροί ύστερα από επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Στους 15 ανέρχεται ο αριθμός των φιλοκυβερνητικών μαχητών που σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά από ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον τριών στρατιωτικών θέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό...

Μόσχα: «Υβριδικός πόλεμος» Δύσης κατά Ρωσίας με όχημα την Ουκρανία

Κατηγορίες κατά της Δύσης περί διεξαγωγής «υβριδικού πολέμου» με όχημα την Ουκρανία, εξαπέλυσε εκ νέου η Ρωσία. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το μήνυμα για την Ανάσταση

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είδε ποτέ τον αγώνα για τη μεταμόρφωση του κόσμου ως ασήμαντη υπόθεση, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!