30.7 C
Nicosia
Δευτέρα 15 Ιούλιος 2024 | 15:21

Ικανοποιημένη η Τρ. Κύπρου από τις αποδόσεις του ομολόγου της – «Μετάβαση σε ένα βιώσιμα κερδοφόρο οργανισμό»

Η σημαντική βελτίωση στο περιθώριο των αποδόσεων της χθεσινής έκδοσης χρεογράφων κεφαλαίου ΑΤ1 αντικατοπτρίζει την μετάβαση της τράπεζας σε ένα βιώσιμα κερδοφόρο τραπεζικό οργανισμό, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου.

Χθες η Τράπεζα Κύπρου προέβη σε αναχρηματοδότηση του χρεογράφου κεφαλαίου από τις διεθνείς αγορές ύψους €220 εκατ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ η τράπεζα, το ετήσιο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 11,875% σε σύγκριση με 12,50% της αντίστοιχης έκδοσης του 2018,  με το κουπόνι να συμπιέζεται καθοδικά λόγω των προσφορών, οι οποίες έφτασαν στα €2,7 δις, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 12 φορές.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η τελική τιμολόγηση ήταν κατά 62,5 μονάδες βάσης χαμηλότερη από την αρχική ένδειξη. Παράλληλα το πιστωτικό περιθώριο (Euribor+9,1%) ήταν κατά 350 μονάδες βάσης χαμηλότερο από την αντίστοιχη έκδοση του 2018 (Euribor+12,6%).

«Η σημαντική βελτίωση στο πιστωτικό περιθώριο της τράπεζας κατά περίπου 350 μ.β. σε σύγκριση με την έκδοση των Υφιστάμενων Χρεογράφων Κεφαλαίου Κατηγορίας 1 το 2018, αντικατοπτρίζει την επιτυχή μετάβαση της Τράπεζας σε έναν καλά κεφαλαιοποιημένο, διαφοροποιημένο και βιώσιμα κερδοφόρο τραπεζικό και χρηματοοικονομικό οργανισμό», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε ακόμη ότι η έκδοση του νέου ομολόγου «ακολουθεί την επικοινωνία με επενδυτές τους τελευταίους μήνες και την αναβάθμιση των στόχων μας για το 2023 και 2024 κατά την εκδήλωση επενδυτών που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Ιουνίου 2023».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα νέα ομόλογα κεφαλαίου αναμένονται να αξιολογηθούν σε B3 από την Moody’s Investors Service Cyprus Limited και θα εισαχθούν στην επίσημη λίστα του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην αγορά Euro MTF του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου.

Τα καθαρά έσοδα από την έκδοση των Νέων Χρεογράφων Κεφαλαίου πρόκειται να χορηγηθούν υπό μορφή δανείου από την BOC Holdings στη θυγατρική της, Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ (η «Τράπεζα») και θα χρησιμοποιηθούν από την Τράπεζα για γενικούς εταιρικούς σκοπούς. Το δάνειο αναμένεται να πληροί τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να προσμετρά ως Πρόσθετα Κεφάλαια Κατηγορίας 1 (Additional Tier 1 Capital) για την Τράπεζα.

Παράλληλα, η έκδοση των νέων χρεογράφων κεφαλαίου θα διατηρήσει την βέλτιστη κεφαλαιακή δομή του Συγκροτήματος και θα συνεχίσει να συνεισφέρει στον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας του Συγκροτήματος περίπου 220 μ.β. Η έκδοση αναμένεται να είναι επιλέξιμη για την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), συνεισφέροντας έτσι στις απαιτήσεις MREL της Τράπεζας.

Η BofA Securities Europe SA και η Goldman Sachs Europe Bank SE ενήργησαν ως Global Coordinators και Structural Advisers, και μαζί με τους BNP Paribas και JP Morgan SE ενήργησαν ως Joint Lead Managers.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αναχώρησε για το εξειδικευμένο Κέντρο στο Παρίσι ο 17χρονος οπλίτης

Αναχώρησε για τη Γαλλία, με σκοπό να διακομιστεί σε εξειδικευμένο μεταμοσχευτικό Κέντρο, o 17χρονος νεοσύλλεκτος οπλίτης, που νοσηλεύεται από τις 12 Ιουλίου του 2024, στη...

Πρόεδρος ΕΔΕΚ: Να αξιοποιήσουμε τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει η ΚΔ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κάλεσε σε αξιοποίηση των διαπραγματευτικών όπλων που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία γιατί «το Κυπριακό δεν επιλύεται με ψευδαισθήσεις, λανθασμένη...

Στάση αναμονής για τα επιτόκια την Πέμπτη, τον Σεπτέμβριο η επόμενη μείωση

Συνέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μια συνεδρία νομισματικής πολιτικής κατά την οποία, με βάση όλες τις εκτιμήσεις...

Λήστεψαν υπό την απειλή όπλου επιχειρηματία στη Λάρνακα

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε ξημερώματα της Δευτέρας, 15 Ιουλίου στην Επαρχία Λάρνακας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, γύρω στις 01:30, 31χρονος επιχειρηματίας, έγινε στόχος ληστή,...

Πώς φτάσαμε στην παρολίγον δολοφονία του Τραμπ – Η επόμενη μέρα για τις ΗΠΑ

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση είναι η πιο σοβαρή επίθεση σε Αμερικανό πρόεδρο (νυν ή πρώην) από τότε που ο Τζον...

Πώς η σφαίρα κατά του Τραμπ πυροδότησε ράλι στο Bitcoin

To Βitcoin κάνει σήμερα άλμα 9,5% στα 62.980 δολάρια, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, οι επενδυτές ποντάρουν πια σε ευρεία νίκη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!