24.9 C
Nicosia
Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024 | 5:29

Ελλάδα: Επίσημη πρώτη για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο – «Ξεκινάμε τη δεύτερη θητεία των μεγάλων αλμάτων»

Τον οδικό χάρτη της επόμενης τετραετίας ξεδίπλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ξεκινάμε υπεύθυνα και αισιόδοξα τη δεύτερη θητεία, τη θητεία της αποτελεσματικότητας και των μεγάλων αλμάτων που πρέπει να κάνει η χώρα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην αρχή της εισήγησής του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη «νίκη χωρίς προηγούμενο» της Ν.Δ. στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα κυβέρνησης που να κατακτά μία δεύτερη συνεχή τετραετία με τεράστια διαφορά από τους πολιτικούς της αντιπάλους».

«Είμαστε περήφανοι αλλά και ευγνώμονες για την επιλογή του ελληνικού λαού» ανέφερε στην αρχή της εισήγησής του. Οι Έλληνες καταδίκασαν τις ψεύτικες υποσχέσεις και τις διχαστικές λογικές, προκρίνοντας τις ρεαλιστικές πολιτικές και εγκρίνοντας με πρωτοφανή ωριμότητα συμπεριφορές που προτάσσουν την ειλικρίνεια», τόνισε.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Το πολίτευμα ξέρει να αυτοπροστατεύεται»

Είπε ακόμη πως ο τόπος θα είχε ήδη αυτοδύναμη κυβέρνηση από τον Μάιο αν δεν μεσολαβούσε η περιπέτεια της απλής αναλογικής, ένα αρνητικό πείραμα με αρνητικές συνέπειες». Όπως παρατήρησε, «αποδείχθηκε ότι πολλοί σχηματισμοί στη Βουλή δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πολυφωνία, αλλά ίσως να προκαλούν πολιτική κακοφωνία. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε «το πολίτευμα ξέρει να αυτοπροστατεύεται και ο κοινοβουλευτισμός έχει τη δύναμη να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα».

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι στόχοι για την τετραετία – 120 μεταρρυθμίσεις στους μπλε φακέλους

Δίνοντας το στίγμα για την επόμενη τετραετία είπε πως το σχέδιο της Ν.Δ. συνοψίζεται σε τέσσερις άξονες: καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος και καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα. Είπε ακόμη πως το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι πλούσιο και ευρύ και θα αναλυθεί εκτενώς στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στους μπλε φακέλους που παραδίδονται στους υπουργούς είπε πως περιλαμβάνουν όλες τις προτεραιότητες ανά χαρτοφυλάκιο. Συνολικά περιλαμβάνονται σε αυτούς περίπου 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις με ορίζοντα τετραετίας.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα πρώτα νομοσχέδια

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα αφορά τη μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό. Το δεύτερο, όπως είπε, θα αποτυπώνει κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις της τετραετίας, όπως την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον πλήρη έλεγχο του δημοσίου, καθώς είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο του υπερταμείου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την υποχρεωτική κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι οδηγίες προς τους υπουργούς

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες στους υπουργούς τονίζοντας πως «επιτυχημένος υπουργός είναι αυτός που μιλά με το έργο του» και υπογραμμίζοντας με έμφαση πως «το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας».

«Έχουμε μπροστά μας μία σύνθετη κατάσταση που οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν να διαχειριστούμε με σύνεση. Στο πεδίο της οικονομίας αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα και τα τυχόν λάθη. Δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν» είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπουργείο Εξωτερικών: Καταδικάζει τις απειλές Φιντάν για την Κύπρο

Σε καταδίκη των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Κύπρου στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στη Μέση Ανατολή,...

Στις Βρυξέλλες ο ΠτΔ για τη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27 - 28...

Πως απάντησε ο Χριστοδουλίδης στις απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ – Δεν θα εμπλακούμε στο αφήγημα της Τουρκίας

Επιβεβαίωσε τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης,...

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια – Ο καύσωνας καλά κρατεί

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης, η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό αναμένεται να...

Ελεγκτική Υπηρεσία: Αδυναμίες και λάθη σε χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών

Αδυναμίες ή και λάθη στην εφαρμογή των απαιτούμενων ελέγχων σε διάφορα Σχέδια, αλλά και λογιστικούς χειρισμούς που δεν συνάδουν με τη λογιστική αρχή εισπράξεων...

Σημαντική πτώση (-1.27%) στο ΧΑΚ

Με απώλειες έκλεισε η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης της βδομάδας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 1,27%, κλείνοντας στις 163,50...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!