18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 6:10

Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου και η Κύπρος

Μπορεί  η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία να μην έχει ξεκαθαρίσει, ωστόσο η οικονομική οπισθοδρόμηση του πλανήτη είναι σίγουρη.  Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της σύγκρουσης, το ότι ο πόλεμος εκδηλώθηκε και εξελίσσεται στην Ευρώπη και το μεγάλο εύρος των κυρώσεων που επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία, ανατρέπουν όλη την ισορροπία του διεθνούς οικονομικού συστήματος και προκαλούν αλυσιδωτές επιπτώσεις προς πολλές κατευθύνσεις.

Το κομβικό σημείο που θα κρίνει το μέγεθος και το βάθος αυτής της οικονομικής ανατροπής δεν είναι το ποιος θα νικήσει σ’αυτό τον πόλεμο (όλοι ξέρουν ότι στρατιωτικά θα νικήσει η Ρωσία), αλλά η χρονική διάρκεια της σύγκρουσης. Αν οι δύο πλευρές, έρθουν σύντομα σε μια συμφωνία ειρήνευσης σιγά-σιγά θα αρχίσουν να ομαλοποιούνται τα πράγματα και η οικονομία θα μπορέσει σταδιακά να επανέλθει στην ομαλότητα. Αν παρ’ελπίδα, η ουκρανική κρίση (που στην ουσία είναι σύγκρουση Ρωσίας-Δύσης) εξελιχθεί σε σύρραξη διαρκείας, τότε η διεθνής οικονομία θα εισέλθει σε επικίνδυνες ατραπούς, με άγνωστες αυτή τη στιγμή τις συνολικές συνέπειες.

Μέσα α’αυτό το θολό τοπίο αναπόφευκτα βρίσκεται και η χώρα μας, η οποία λόγω των στενών οικονομικών και τουριστικών δεσμών που έχει με τη Ρωσία, θα κληθεί να πληρώσει και το ανάλογο κόστος. Τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η επάρκεια σε σιτηρά, το εμπόριο και άλλοι παρεμφερείς τομείς θα δεχθούν καίρια πλήγματα. Πέραν, όμως αυτών των τομέων, η Κύπρος, ως μικρή και ευάλωτη οικονομία,  θα έχει επιπτώσεις και από τη γενικότερη αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία.

Σίγουρα, η διαχείριση των νέων δεδομένων δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε απλή. Και αυτό, αφενός γιατί μιλούμε για παγκόσμια αναταραχή και αφετέρου γιατί η οικονομία μας (όπως και άλλων χωρών) είναι πληγωμένη από τη δίχρονη περιπέτεια με την πανδημία. Αυτή η συγκυρία δυσκολεύει το κράτος να διαθέσει νέο (και σε μεγάλη έκταση) χρήμα στην αγορά προς στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Κατά τη γνώμη μας, εκείνο που χρειάζεται σήμερα είναι μια σε βάθος αξιολόγηση όλων των δεδομένων και ο καταρτισμός ενός έκτατου σχεδίου δράσης για στήριξη της οικονομίας. Το σχέδιο αυτό, όμως, θα πρέπει να περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα και μικρής διάρκειας, αφού ο πόλεμος μπορεί ανά πάσαν στιγμή να τελειώσει. Για το σχεδιασμό αυτό μπορούμε να ζητήσουμε και τη συνδρομή της Ε. Ένωσης, ώστε να μην διαταραχθεί περισσότερο η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών.

Η παρούσα κατάσταση δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσει τα δημόσια οικονομικά, αλλά ούτε και να αφήσει την οικονομία και τις επιχειρήσεις γυμνές στ’αγκάθια. Πρέπει να κινηθούμε με ψυχραιμία και στρατηγικά για να περάσουμε τις συμπληγάδες, χωρίς άλλους κινδύνους.

Και αυτό, γιατί η οικονομία μας ήδη πλήττεται από την εκτόξευση του πληθωρισμού στο 5.4%, τα δημόσια οικονομικά είναι σε δύσκολη θέση λόγω της πανδημίας, ενώ η πραγματική οικονομία μαστίζεται ακόμα από τα γνωστά προβλήματα με τα «κόκκινα» δάνεια, την έλλειψη ρευστότητας χρήματος, τις μειωμένες επενδύσεις και άλλα.

Άρα, ο τετραγωνισμός του κύκλου δεν θα είναι εύκολος και η κυβέρνηση Αναστασιάδη στην ουσία καλείται να αντιμετωπίσει μια τρίτη στη σειρά μεγάλη οικονομική πρόκληση μετά την παραλίγο  χρεοκοπία του 2013 και την πανδημία του 2020-22.

Θεωρούμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε να διαχειριστούμε τα προβλήματα εάν ο πόλεμος τελειώσει σύντομα και εάν η παγκόσμια οικονομία αρχίσει αμέσως να επανέρχεται στη ρότα της κανονικότητας. Αν δεν επισυμβούν αυτά τα δύο, αναπόφευκτα θα υποστούμε μεγάλο πλήγμα σε καίριους τομείς της οικονομίας μας.  Και το πλήγμα αυτό, δυστυχώς, θα αφήσει το αποτύπωμα του για τα επόμενα χρόνια σε όλους μας.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο αγωγός που σήμανε την άνοδο και την πτώση της παγκοσμιοποίησης

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η Σολβάιγκ Άρτσμαν, συνταξιούχος στο νησί Γκότλαντ της Σουηδίας, ξύπνησε με τρομερά νέα. Ο Nord Stream 1 και ο Nord...

Έντονες βροχές σε περιοχές της Λευκωσίας

 ΄Εντονες βροχοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας. Λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα, σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας, άνοιξαν οι κρουνοί...

Η Κύπρος γιορτάζει την επέτειο των 20 χρόνων της ένταξης της στην ΕΕ – Δείτε live την εκδήλωση στο Προεδρικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση που διοργανώνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι ετών από την ημέρα που η Κύπρος εντάχθηκε στην...

Δέντρο ελιάς στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου φύτεψαν Χριστοδουλίδης και Φον ντερ Λάιεν

Δέντρο ελιάς φύτεψαν το απόγευμα της Τετάρτης, πλησίον της εισόδου του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Πρόεδρος της...

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης άφησε στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την τελευταία της πνοή η μάχιμη και αγαπητή δημοσιογράφος, Γεωργία Ψαριά, μετά...

Λεμεσός: Συνελήφθη 23χρονος για κατοχή 1980 κροτίδων !

Ως ύποπτος για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών συνελήφθη 23χρονος, μετά τον εντοπισμό 1980 κροτίδων στην οικία του, στη Λεμεσό. Σύμφωνα με το ΤΑΕ Λεμεσού, μετά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!