Δείτε όλα όσα έγιναν στην τελετή ανάληψη των καθηκόντων των νέων υπουργών στο Προεδρικό

Έδωσαν τη νενομισμένη διαβεβαίωση, φωτογραφήθηκαν και πήραν φύλλο πορείας οι νέοι Υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη ορκίστηκαν πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα. Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία μελών των οικογενειών τους, αλλά και των υπολοίπων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

 

 
 
 
Οι νεοδιορισθέντες όπως προέκυψαν μετά τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος είναι: Κωνσταντίνος Πετρίδης στο Υπουργείο Οικονομικών, Νίκος Νουρής στο Υπουργείο Εσωτερικών, Πρόδρομος Προδρόμου στο Υπουργείο Παιδείας, Γιάννης Καρούσος στο Υπουργείο Μεταφορών, Κυριάκος Κούσιος στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Παναγιώτης Σεντώνας στη θέση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

 

 

 

 
 
Πρώτος διαβεβαίωσε πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα ο νέος Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Ακολούθησαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος.

 

 
 
Τον διορισμό του παρέλαβε ακολούθως ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος και ο νέος Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας.

 

Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη
 
 
Επιτρέψετε μου προς της όποιας άλλης αναφοράς να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στους συνεργάτες που σήμερα αποχωρίζομαι.
 
Και τους ευχαριστώ, γιατί η μεταξύ μας συνεργασία υπήρξε άψογη αλλά, και το κυριότερο, η δική τους συμβολή και ουσιαστική συνεισφορά στην υλοποίηση του Κυβερνητικού προγράμματος υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική.
 
Παρά ταύτα, χωρίς να παραγνωρίζω το γεγονός πως επιτέλεσαν το καθήκον τους με ήθος, ζήλο και ευσυνειδησία, οφείλω να επισημάνω πως οι κατά καιρούς αναδιατάξεις των Κυβερνητικών σχημάτων θεωρούνται αναγκαίες όταν εξυπηρετούν στρατηγικές επιλογές μιας Κυβέρνησης.

Αναδιατάξεις που κατ’ ουδένα λόγο δεν αναιρούν τον ύψιστο στόχο που ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού και στην εντολή που μας έχει δώσει.
 
Και ο μόνος τρόπος που μπορούμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο είναι μέσω θεσμικών αλλαγών, του ολιστικού εκσυγχρονισμού των δομών της Πολιτείας και του τρόπου λήψεως αποφάσεων, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και ευέλικτο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ιδιαίτερα σήμερα, μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης, μέσα από μια σειρά μέτρων, κινήτρων και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, επιτυγχάνοντας πρωτόγνωρους ρυθμούς ανάπτυξης, με μείωση της ανεργίας στο 6.5% και επαναφέροντας την οικονομία της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα με τα υψηλότερα από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας πλεονάσματα, έχουμε την ευχέρεια:
 
(α) Επιτυχούς ολοκλήρωσης των αναπτυξιακών έργων που έχουμε εξαγγείλει το 2015 και 2017, ύψους πέραν των 2.8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 
(β) Να προχωρήσουμε σε βελτίωση σημαντικών τομέων της κοινωνικής, στεγαστικής και σωρείας άλλων πολιτικών και δράσεων που αφορούν την καθ’ ημέρα ζωή του πολίτη.
 
(γ) Να υλοποιήσουμε και ολοκληρώσουμε τις δράσεις που προβλέπονται σε πέραν των 40 Εθνικών Στρατηγικών που έχουν υιοθετηθεί και καλύπτουν το σύνολο των στοχεύσεων ενός σύγχρονου κράτους.
 
Ταυτόχρονα, να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην υιοθέτηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, πέραν των όσων μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει.
 
Και επειδή πολλές φορές η μνήμη εξασθενίζει ή επικαλύπτεται από γεγονότα της επικαιρότητας, άλλα σημαντικά και άλλα ασήμαντα,  θα ήθελα να υπενθυμίσω, ενδεικτικά και μόνο, μέρος των μεταρρυθμίσεων που έχουμε υλοποιήσει που ο λαός ανέμενε εδώ και δεκαετίες:
 
(i) Στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, μέσω της υιοθέτησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του εξορθολογισμού του αριθμού των δημοσίων ωφελημάτων και της καλύτερης στόχευσης τους.
 
(ii) Στην εκπαίδευση, εφαρμόζοντας το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, την υιοθέτηση της εξέτασης των τετραμήνων και τους νέους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων.
 
(iii) Στον τομέα του Τουρισμού και Ναυτιλίας, μέσω της δημιουργίας των αρμόδιων Υφυπουργείων.
 
(iv) Στην άμυνα, μέσω της πρόσληψης επαγγελματικών στελεχών και την παράλληλη μείωση της θητείας των νέων μας.
 
(v) Στη γεωργία, με τη δημιουργία μητρώου αγροτών και την αναδιάρθρωση του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης.
 
(vi) Στην υγεία, μέσω της εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΓΕΣΥ, κάτι που αποτελεί την μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
(vii) Την υιοθέτηση νέας στεγαστικής πολιτικής.
 
(viii) Την ενοποίηση των Τμημάτων Φορολογίας.
 
(ix) Την κατάργηση κοστοβόρων Ημικρατικών Οργανισμών.
 
(x) Εισαγωγή του θεσμού της πολιτικής συμβίωσης και ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους.
 
(xi) Εισαγωγή του θεσμού του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.
 
(xii) Αναγνώριση και εξίσωση των εκ μητρογονίας προσφύγων με τους εκ πατρογονίας και δημιουργία «Μητρώου Ιδιοκτητών Περιουσιών στα Κατεχόμενα».
 
(xiii) Υιοθέτηση μέτρου υποχρεωτικής καταβολής άδειας πατρότητας.
 
Πέραν όμως των πιο πάνω, υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσουμε προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.
 
Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,
 
Υπάρχει ο χρόνος. Η εναπομείνασα θητεία είναι σχεδόν ίση με την εντολή που λαμβάνουν Πρωθυπουργοί σε Κοινοβουλευτικά συστήματα.
 
Αυτό που επιβάλλεται είναι η εργατικότητα, το πείσμα, η αποφασιστικότητα. Αλλά, το σημαντικότερο, η πολιτική βούληση για συνεργασία με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, τους κοινωνικούς εταίρους, τις επαγγελματικές οργανώσεις και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, που είναι στις πλείστες των περιπτώσεων ο αγωγός αποστολής και μεταφοράς μηνυμάτων είτε από τους πολίτες προς την Κυβέρνηση είτε και το αντίστροφο.
 
Με την ευκαιρία του ανασχηματισμού,  καλώ τόσο τους νέους όσο και τους υφιστάμενους Υπουργούς, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες και μέσω σκληρής δουλείας και προσήλωσης στο όραμα που έχουμε θέσει, να καταβάλουν το άπαν των δυνάμεων τους για την υιοθέτηση και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προταθεί για την ανασυγκρότηση του Κράτους.
 
Μεταρρυθμίσεις που και πάλι ενδεικτικά θα αναφερθώ και αφορούν:
 
(i) Την ολοκλήρωση του ΓΕΣΥ, μέσω της εφαρμογής της δεύτερης φάσης και της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
 
(ii) Την ενίσχυση της ευελιξίας, αποτελεσματικότητας και ταχύτητας λήψης αποφάσεων στο σύστημα Δικαιοσύνης, μέσω της εφαρμογής σειράς νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί, με παράλληλη εφαρμογή της  «ηλεκτρονικής δικαιοσύνης».
 
(iii) Τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας, μέσω των σχετικών επανακαταθέντων νομοσχεδίων και τα οποία αφορούν την βέλτιστη αξιοποίηση του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις διαχρονικές αγκυλώσεις και αδυναμίες του δημόσιου τομέα.
 
(iv) Την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με συγχωνεύσεις Δήμων και συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών στη βάσει και της σχετικής πρότασης που μόλις χθες κατατέθηκε, ούτως ώστε να υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση στις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες και αφορούν την καθημερινότητα τους.
 
(v) Την συνολική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, περιλαμβανομένου του συστήματος αξιολόγησης και της βέλτιστης αποδοτικότητας του εργασιακού χρόνου, με στόχο την ενίσχυση της παρεχόμενης παιδείας.
 
(vi) Την προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που θα ολοκληρωθεί με την ενοποίηση όλων των συναφών αρμοδιοτήτων σε ένα Υφυπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Έρευνας και Καινοτομίας.
 
(vii) Τη νέα απλοποιημένη διαδικασία για την αδειοδότηση έργων στη βάση του Επενδυτικού νόμου που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή.
 
(viii) Την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό, με βασική στόχευση την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την επίλυση διαρθρωτικών αδυναμιών και τη διείσδυση μας σε νέες μεγάλες αγορές.
 
(ix) Την προώθηση και υλοποίηση των προνοιών του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων, όπως υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2019
 
(x) Τη μεταρρύθμιση και ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σύσταση νέας ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής για τον Ασφαλιστικό Τομέα και τα Ταμεία Προνοίας.
 
(xi) Το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας, με στόχο την μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.
 
(xii) Την υλοποίηση του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού πάρκου Ακάμα, με στόχο την ορθολογική διαχείριση της χερσονήσου, με πλήρη σεβασμό στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις αλλά και την ανάγκη συμβατής ανάπτυξης των κοινοτήτων.
 
(xiii) Τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, που θα συνενώσει όλες τις έως τώρα διάσπαρτες υπηρεσίες υπό έναν φορέα.
 
(xiv) Την έναρξη διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και τις επαγγελματικές οργανώσεις για την θεσμοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού όταν επιτευχθούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης.
 
(xv) Την υλοποίηση της νέας στεγαστικής πολιτικής.
 
Πέραν των πιο πάνω, αναμένω από τους Υπουργούς να υλοποιήσουν με συνέπεια τις πέραν των 40 Εθνικών Στρατηγικών όπως έχω προαναφέρει και οι οποίες άπτονται σειράς οριζόντιων πολιτικών στους τομείς της υγείας, ισότητας φύλων, κοινωνικής πρόνοιας, καταπολέμησης της διαφθοράς, καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας, την προστασία των Παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
 
Την ίδια στιγμή, τους καλώ να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα  στην υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών έργων αναπτυξιακής υφής εντός των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν καθορισθεί και τα οποία εδώ και δεκαετίες βρίσκονταν στο στάδιο των μελετών.
 
Έργα, όπως το νέο λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας, το ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από την Λάρνακα, η κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Κύπρου και του γηπέδου στη Λεμεσό και τα ιδιαίτερα σημαντικά έργα οδικού δικτύου που αφορούν τους αυτοκινητόδρομους Λεμεσού – Σαϊτά, Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, Αστρομερίτη – Ευρύχου, Ανάγιας – Καλού Χωρίου και του περιμετρικού Λευκωσίας, όπως και της σωρείας των άλλων αναπτυξιακών έργων που έχουν εξαγγελθεί.
 
Φίλες και Φίλοι,
 
Προτού ολοκληρώσω, αυτό που θα ήθελα εκ νέου να τονίσω είναι πως αυτό που αναμένω από όλα τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος είναι την ευρύτερη δυνατή συνεργασία και συνδιαβούλευση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις – ανεξαρτήτως πολιτικών ή ιδεολογικών τοποθετήσεων -  τα οργανωμένα κοινωνικά σύνολα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προκειμένου να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, των μεταρρυθμιστικών δράσεων, των εθνικών στρατηγικών και των αναπτυξιακών έργων που έχουμε δρομολογήσει.
 
Κύριοι Υπουργοί,
 
Νιώθω την ανάγκη να κάνω μια παραίνεση. Μια παραίνεση που αφορά την κριτική που δεχόμαστε είτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.
 
Δεν αναφέρομαι, βεβαίως, στη μηδενιστική κριτική. Αναφέρομαι σε επισημάνσεις που πρέπει να αποτελούν συνταγή επανόρθωσης λαθών και/ή παραλείψεων που αναπόφευκτα διαπράττονται. Δεν διαπράττουν λάθη όσοι δεν πράττουν τίποτε. Όσοι είναι ενεργοί, όσοι προσπαθούν διαπράττουν και λάθη.
 
Για αυτό και συνιστώ ακόμη και εκεί όπου θεωρείται άδικη ή αδικαιολόγητη η κριτική να επιδεικνύετε ανοχή, αλλά και οι απαντήσεις να διακρίνονται από τεκμηρίωση και όχι την όποια λεκτική οξύτητα.
 
Θέλω να καταστήσω σαφές πως δεν επιθυμούμε την όποια αντιπαράθεση. Αντίθετα, επιδίωξη μας είναι η καλλιέργεια συνεργασίας με όλους, για το καλό του συνόλου. 

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, με θάρρος, να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και με αποφασιστικότητα να προβαίνουμε στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.
 
Φίλοι Υπουργοί,
 
Μια δεύτερη παραίνεση, είναι ο σεβασμός στο αξιόλογο δυναμικό της δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς, βεβαίως, να παραβλέπετε τον ουσιαστικό και αυστηρό έλεγχο στην υλοποίηση των ληφθεισών αποφάσεων μέσω τακτικής και συστηματικής επαφής με τους Διευθυντές των Τμημάτων σας, είτε αυτές αφορούν αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είτε αποφάσεις που άπτονται της υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος και των σχετικών μεταρρυθμιστικών δράσεων.
 
Το σημαντικότερο όλων, όμως, δεν είναι άλλο παρά ο σεβασμός και η καθημερινή επαφή με τους πολίτες και με την εκτός του γραφείου σας δράση, ούτως ώστε να αφουγκρασθείτε τις ανησυχίες, εισηγήσεις και προβληματισμούς των πολιτών, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την ηθική υποχρέωση να λειτουργούμε, αλλά και να λογοδοτούμε με απόλυτο σεβασμό στους πολίτες, τα συμφέροντα των οποίων έχουμε εντολή να υπηρετούμε. 
 
Κύριοι Υπουργοί, Κύριε Κυβερνητικέ και Αναπληρωτή Εκπρόσωπε,
 
Ενασκώντας τις εκ του συντάγματός εξουσίες μου, προχωρώ σήμερα στο διορισμό σας στις καθόλα τιμητικές θέσεις των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, Μεταφορών Συγκοινωνιών και Έργων και στις θέσεις του Κυβερνητικού και Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
 
Απόφαση, η οποία εδράστηκε προσμετρώντας ως βασικά κριτήρια την άρτια επιστημονική κατάρτιση, τις δυνατότητες, τον επαγγελματισμό, τις γνώσεις, το εγνωσμένο ήθος και την εντιμότητα που σας διακρίνουν. Χαρακτηριστικά που επίσης διακρίνουν τους προκατόχους σας, αλλά και τα υπόλοιπα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είσαστε όλοι καταξιωμένες προσωπικότητες στην κοινωνία και δεν έχω καμία αμφιβολία πως με τις γνώσεις σας και μέσα από συλλογικότητα και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα επιτελέσουμε το δύσκολο έργο που μας έχει αναθέσει ο κυπριακός λαός, έχοντας πάντα κατά νου το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδος.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία. 

Αντιφώνηση του νέου Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη εκ μέρους των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου

 

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Εκ μέρους των συναδέλφων που αναλαμβάνουν σήμερα χαρτοφυλάκια στο κυβερνητικό σχήμα, θέλω να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μας, που ασκώντας τη συνταγματική σας αρμοδιότητα, εμπιστευθήκατε σε εμάς την υπό την εποπτεία σας ενάσκηση σημαντικών για τη διακυβέρνηση της χώρας καθηκόντων. Τις ευχαριστίες μας για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύετε στα πρόσωπα μας, ως ο έχων την απευθείας εντολή από τον κυρίαρχο λαό.

Πρωτίστως, όμως, κ. Πρόεδρε, θέλω να σας μεταφέρω την ειλικρινή μας συνειδητοποίηση της πολύ μεγάλης ευθύνης που έχουμε έναντι σε εσάς, αλλά και έναντι του κάθε πολίτη αυτού του τόπου, που αναμένει από εμάς να επιτελέσουμε έργο. Που δικαίως έχει προσδοκίες. στις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε στο έπακρο. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης.

Γνωρίζουμε ότι απαιτείται σκληρή δουλειά και προσήλωση για να ανταποκριθούμε στην ολοκλήρωση του απαιτητικού και τολμηρού προγράμματος διακυβέρνησης το οποίο εσείς θέσατε ως όραμα και με βάση το οποίο ο λαός σάς έχει εμπιστευτεί. Ενός πραγματικά μεταρρυθμιστικού προγράμματος με καινοτομίες, θεσμικές αλλαγές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, η πραγμάτωση των οποίων είναι καθοριστικές για το μέλλον του τόπου. Πολιτικές καθοριστικές για την ανάπτυξη, την ευημερία, το κοινωνικό κράτος, τη λειτουργεία του κράτους και των θεσμών, την παιδία, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, την υγεία, για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τα παιδιά μας. 

Είναι λοιπόν έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης μας που θα εργαστούμε για την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος στους δικούς μας τομείς αρμοδιότητας αλλά και συλλογικά ως μέρος της Κυβέρνησης που έχει ένα κοινό όραμα το οποίο καλείται να υλοποιήσει. Επιδεικνύοντας το απαιτούμενο ήθος και ειλικρίνεια, και αφοσίωση και σύνεση, υπό τη δική σας καθοδήγηση και εποπτεία.

Έχουμε ακούσει τις παραινέσεις και θα τις ακολουθήσουμε. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι στις θέσεις που σήμερα τασσόμαστε να υπηρετήσουμε δεν χωράνε κομματικές σκοπιμότητες και διακρίσεις και σας διαβεβαιώνουμε ότι κατά την ενάσκηση των καθηκόντων μας θα είμαστε αυστηροί  στην τήρηση των αρχών και αξιών της χρηστής διοίκησης, του πολιτικού ήθους και των κανόνων αξιοκρατίας.

Άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Γιατί στις μέρες μας ο πιο αυστηρός κριτής είναι οι πολίτες και η κοινωνία, οι οποίοι δεν χαρίζονται σε ατοπήματα,  αναποτελεσματικότητα ή απραξία. Στη σύγχρονη εποχή, τα πολιτικά και πολιτειακά αξιώματα δεν είναι ούτε δια βίου προνόμιο ούτε μπορούν να αποτελέσουν μια ευχάριστη κοινωνική απασχόληση, αλλά συνεπάγονται συνεχή δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία. 

Η κοινωνία κρίνει καθημερινά, αλλά και εκ του αποτελέσματος τόσο το έργο όσο και το ήθος, την ανιδιοτέλεια και την ειλικρίνεια μας. Αυτή είναι και η πρόκληση, αλλά και η ευθύνη την οποία αποδεχόμαστε σήμερα αναλαμβάνοντας το αξίωμα του Υπουργού.

Έχουμε την επίγνωση ότι θα κληθούμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις και να εφαρμόσουμε πολιτικές που συνεπάγονται και πολιτικό κόστος, αλλά είναι ωφέλιμες για τον τόπο. Αυτή, άλλωστε, είναι και η πραγματική παρακαταθήκη αυτής της Κυβέρνησης, που ανέλαβε υπό τη δική σας εποπτεία και καθοδήγηση από το 2013 να διεκπεραιώσει ένα πραγματικά δύσκολο έργο υπό πραγματικά πολύ δύσκολες συνθήκες. Θα πρέπει να το ολοκληρώσουμε.

Κύριε Πρόεδρε,

Στεκόμαστε σήμερα μπροστά σε σας, μπροστά στον κυπριακό λαό, μπροστά στην ευθύνη. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα υπηρετήσουμε με ευσυνειδησία, εργατικότητα, συναδελφικότητα, με το θάρρος της γνώμης μας και με αποφασιστικότητα. Σας διαβεβαιώ για ακόμη μια φορά ότι θα εργαστούμε σκληρά, ούτως ώστε να νιώσετε απόλυτα δικαιωμένος από τις επιλογές και την εμπιστοσύνη σας.  

 
Θα ακολουθήσουν οι παραδόσεις/παραλαβές των νέων Υπουργείων.

 

 
 
TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ