Η επόμενη μέρα για τις επενδύσεις

• Μετά το σάλο, ας δούμε και τις προτεραιότητες της οικονομίας και της χώρας

Και τώρα τι ; Ξεσηκώσαμε όλο τον κόσμο, διασυρθήκαμε διεθνώς, εκτονωθήκαμε εσωτερικώς με καυστικές δηλώσεις και αντιδηλώσεις, πήραμε κάποια νέα μέτρα και καταλήξαμε ...στην ανάκληση 26 υπηκοοτήτων ξένων. Αυτό είναι περίπου το αποτέλεσμα του σάλου, που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες με τις πολιτογραφήσεις ξένων υπηκόων.

Και τα ερωτήματα που απασχολούν κάθε νουνεχή πολίτη είναι τα εξής:
- Τώρα θα είμαστε πιο προσεκτικοί και θα αποφευχθούν άλλα λάθη και παραλείψεις ;
- Με τα νέα μέτρα που λαμβάνονται θα αποφευχθούν οι πολιτογραφήσεις διεθνών απατεώνων, κομπιναδόρων, δικτατόρων και άλλων ξένων που δεν έχουν καθαρό ποινικό μητρώο;

Δεν έχουμε τεκμηριωμένη απάντηση σ’αυτά τα ερωτήματα, αλλά θεωρούμε ότι πάντα θα υπάρχουν οι κίνδυνοι να γίνουν νέα λάθη ή κάποιοι να επιχειρήσουν και πάλι να εξυπηρετήσουν ξένους μεγαλοσχήμονες, με οικονομκά ή άλλα ανταλλάγματα.

Στην ουσία, λοιπόν, ο θόρυβος που έγινε δεν κατέληξε σε κάτι ουσιαστικό, αφού ούτε το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων μπορεί να καταργηθεί, ούτε οι «τρύπες» του μπορούν να κλείσουν. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και σ’αυτήν αποδεικνύεται ότι τα πάντα εξαρτούνται από την υπευθυνότητα του κάθε αρμοδίου να τηρεί κατά γράμμα τους νόμους και τους κανονισμούς. Αν γινόταν αυτό, ούτε πριν το 2013, ούτε μετά, θα είχαμε τα σημερινά ρεζιλίκια και παρατράγουδα. Αν κάποιοι κρατικοί αρμόδιοι έκαναν καλά τη δουλειά τους και εφάρμοζαν τη νομοθεσία, ίσως να αποφεύγαμε το σημερινό διασυρμό.

Επί της ουσίας, τώρα αυτό που έχει σημασία είναι η Κύπρος να ανακτήσει τη διεθνή εικόνα της ως αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός. Πρέπει τάχιστα να αναληφθούν σοβαρές και στοχευμένες πρωτοβουλίες που να ανατρέπουν την κάκιστη εικόνα που δημιουργήθηκε. Είναι ανάγκη να ξαναμπούμε στο χάρτη των επενδυτικών επιλογών των σοβαρών των επενδυτών.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο εξωτερικό. Τα συναρμόδια υπουργεία, ο Οργανισμός Επενδύσεων, το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ, οι Λογιστές και Δικηγόροι πρέπει να συνεργαστούν στενά και να καταστρώσουν ένα σχέδιο επικοινωνιακής πολιτικής, με στόχο την ανατροπή των δεδομένων.
Χρησιμοποιώντας τις διεθνείς σχέσεις τους και οπλισμένοι με τα νέα μέτρα που λήφθηκαν, θα πρέπει να οργώσουν τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, απ’όπου ελκύουμε επενδυτές (Λονδίνο, Κίνα, Ρωσία, κ.ά)

Χωρίς τέτοιες κινήσεις το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου θα πεταχθεί στα σκουπίδια και θα συνεχίσουμε να θεωρούμαστε καταφύγιο απατεώνων και διεθνών παρανόμων. Χωρίς κινήσεις ανατροπής της σημερινής αρνητικής εικόνας, θα μείνουμε οι φτωχοί συγγενείς των διεθνών επενδύσεων.

Θεωρούμε ότι έχουμε και τις δυνάμεις και τις δυνατότητες για μια ολική ανατροπή. Αλλά, αυτό απαιτεί γρήγορες και κυρίως αποτελεσματικές ενέργειες. Η κυβέρνηση, μετά τα όσα έγιναν, ας μη αναλώσει άλλες δυνάμεις στο να πείσει στο εσωτερικό. Αυτό το χαρτί κάηκε. Ας δώσει έμφαση στο ουσιαστικό που είναι η διεθνής φήμη και εικόνα της χώρας.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ξένες επενδύσεις είναι αυτές που έδωσαν οξυγόνο στη νεκρή οικονομία μας το 2013. Είναι οι επενδύσεις που ώθησαν προς τα επάνω τους τομείς των ακινήτων, του τουρισμού και των επαγγελματικών υπηρεσιών, κλπ.

Ήδη, αυτή τη στιγμή ανεγείρονται δεκάδες μεγάλα κτίρια και πύργοι στην Κύπρο που κυρίως απευθύνονται σε ξένους επενδυτές, μέσω των πολιτογραφήσεων. Την ίδια ώρα υπάρχουν στα χαρτιά συγκεκριμένα μεγάλα έργα υποδομής, για τα οποία ζητούμε ξένους επενδυτές για την υλοποίηση τους. Τι θα γίνουν όλα αυτά τα έργα, αν η Κύπρος χάσει οριστικά την αξιοπιστία της; Ποιος θα μας εμπιστευθεί; Ποιος θα αγοράσει τα νέα ακίνητα ;

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι μετά το σάλο και ίσως τις έρευνες για ευθύνες που ενδεχόμενα θα γίνουν, η προσοχή όλων θα πρέπει να στραφεί στην επόμενη μέρα. Και αυτή, δεν είναι άλλη από το να ξανακερδίσουμε τη θέση μας στον κόσμο των επενδύσεων. Μπορούμε, τουλάχιστον, σ’αυτή τη στόχευση να συνεργαστούμε ; Θα το δείξουν οι επόμενες μέρες...


ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ