Το επενδυτικό πλαίσιο και οι πολιτογραφήσεις

• Παρά τα όσα έγιναν δεν θα πρέπει να ακυρώσουμε ένα εργαλείο που ενισχύει την οικονομία και τις επενδύσεις

Δεν ξέρουμε που θα καταλήξει το θέμα με τις πολιτικογραφήσεις ξένων από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά νομίζουμε ότι στο τέλος θα βλάψουμε την οικονομία και ειδικότερα τις επενδύσεις.

Η κυπριακή οικονομία για να εξέλθει της σοβαρής οικονομικής κρίσης του 2013 χρησιμοποίησε, εκτός πολλών άλλων εργαλείων και τις χορηγήσεις βίζας για να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Το μέτρο αυτό, μαζί με τα άλλα που προωθήθηκαν, ενίσχυσε την οικονομία, δημιούργησε κινητικότητα κυρίως στον τομέα των ακινήτων, πρόσφερε νέες θέσεις εργασίας και γενικά συνέβαλε στην ανάκαμψη και μετά στην ανάπτυξη του τόπου.

Μέσα από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σίγουρα έγιναν λάθη, παραλείψεις και ίσως να εξυπηρετήθηκαν και κάποιοι ξένοι που να μη δικαιούνταν βίζα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτά δεν συνέβησαν μόνο μετά την κρίση του 2013, αλλά και προηγούμενα.

Τώρα, ο σάλος που αναπαράγεται για τις πολιτικογραφήσεις κινδυνεύει να διασύρει ολόκληρο το επενδυτικό πλαίσιο της Κύπρου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Έστω κι αν η σχετική νομοθεσία μας έγινε πιο αυστηρή, έστω κι αν σήμερα έχουν αλλάξει πολλά από τα δεδομένα για τη χορήγηση υπηκοοτήτων σε ξένους.

Το ερώτημα είναι που αποσκοπεί η συνέχιση αυτής της συζήτησης και μάλιστα σε έντονους τόνους. Πιστεύουμε ότι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση κερδίζουν πόντους απ’ αυτή τη σύγκρουση. Μάλλον, περισσότερο, βλάπτουμε την ίδια την οικονομία. Γι’ αυτό, ίσως είναι καλύτερα να βάλουν όλοι τα βέλη στα θηκάρια και να εργαστούν από κοινού στο πως θα καταστήσουμε το όλο σύστημα μας περισσότερο αξιόπιστο για να βοηθηθεί η οικονομία και οι επενδύσεις, χωρίς να διακυβεύεται η δημόσια εικόνα της Κύπρου.

Ο επανέλεγχος των υπηκοοτήτων από τρεις ξένους οίκους, που εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών, αποτελεί μια ευκαιρία για να αντιμετωπίσουμε το θέμα πιο σοβαρά και πιο υπεύθυνα. Είναι μια λύση για να διακριβωθεί η ορθότητα ή όχι των ενεργειών μας για τις παλιές πολιτογραφήσεις. Και αυτό, παρόλο που εμείς πιστεύουμε ότι η ουσία του θέματος δεν είναι τι έγινε μέχρι σήμερα, αλλά τι θα γίνει απ’ εδώ και εμπρός για να μπορούμε να αξιοποιούμε αυτό το εργαλείο για την οικονομία.

Ζώντας σε μια εποχή, όπου όλες οι χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν ξένες επενδύσεις, με σκοπό να ενισχύσουν την οικονομία τους, η μικρή Κύπρος δεν μπορεί να κλείσει εντελώς τις πόρτες της, επειδή κάποιοι μας κατηγορούν για ευνοϊκές χορηγήσεις βίζας. Αυτή τη στιγμή ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες δίνουν τεράστια έμφαση στον τομέα των επενδύσεων και χρησιμοποιούν τις υπηκοότητες για προσέλκυση επενδύσεων. Η Μεγάλη Βρετανία έχει μαζέψει όλους τους πλούσιους ξένους στο έδαφος της, η νέα Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο, ενώ άλλες χώρες της Ε. Ένωσης προωθούν σχετικές διευκολύνσεις σε ξένους.

Μέσα σ’ αυτό το πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον για εξεύρεση επενδύσεων, η Κύπρος δεν μπορεί να ανατινάξει στον αέρα την πολιτική των πολιτογραφήσεων. Δεν μπορεί να διαγράψει όλα τα θετικά που αντικειμενικά αποφέρουν στην οικονομία οι πολιτικογραφήσεις.

Κατά τη γνώμη μας εκείνο που χρειάζεται είναι να βελτιώσουμε όσο μπορούμε το επενδυτικό μας πλαίσιο, να επιστρατεύσουμε τις αρχές της διαφάνειας και της αντικειμενικής μεταχείρισης των ξένων για να διασφαλίσουμε ένα αξιόπιστο επενδυτικό πρόγραμμα που θα συνάδει με τις ανάγκες μας και να είναι εναρμονισμένο με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και πάνω σ’ αυτές τις γραμμές πρέπει να εργαστούμε. Όλα τα άλλα που λέγονται νομίζουμε ότι προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις και στην οικονομία.

Και είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι κανένας μας δεν θέλει να σκοτώσουμε τις επενδύσεις...

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ