Σε κλοιό πιέσεων το ευρώ

Σε τροχιά υποτίμησης παραμένει το ευρώ, μετά και τα όσα αποκάλυψε η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας αν και εμφανίστηκαν διχασμένοι σχετικά με τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, έδειξαν ότι συμφωνούν πως αυτή δεν θα πρέπει να είναι η έναρξη ενός νέου γύρου επιθετικής χαλάρωσης, αλλά ένα βήμα προσαρμογής, που θα συνοδευθεί από λίγα και μικρά ακόμη. Και τούτο γιατί παρά τις διεθνείς προκλήσεις, η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να εμφανίζεται ανθεκτική. 

Αντιθέτως με τη Γερμανία και την Ιταλία να είναι στο χείλος της ύφεσης και τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης συνολικά σε μία παρατεταμένη συρρίκνωση, η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη για ένα συνολικό και δη ισχυρό πακέτο στήριξης της οικονομίας. 

Υπό τις συνθήκες αυτές το ευρώ υποχωρεί σήμερα περαιτέρω στα 1,1070 δολάρια. Τα κέρδη της χάνει και η στερλίνα, αφού μετά το χθεσινό ράλι και τις προσδοκίες για πιο ευέλικτη στάση της Γερμανίας απέναντι στα αιτήματα του Μπόρις Τζόνσον, σήμερα επιστρέφουν οι φόβοι για ένα no deal Brexit στις 31 Οκτωβρίου. 

Τα βλέμματα όλων στην αγορά συναλλάγματος το απόγευμα θα στραφούν στο Τζάκσον Χολ. Εκεί θα μιλήσει στις 17:00 ώρα Ελλάδος ο Τζερόμ Πάουελ, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης πιθανότατα θα επιμείνει στην στρατηγική των μικρών, προσεχτικών βημάτων.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ