Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν έχει ηττηθεί στον πληθωρισμό

Του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό υπεραμύνθηκε ο Μάριο Ντράγκι, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ να εκφράζει την πεποίθηση ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα συμβάλουν στην άνοδο του πληθωρισμού, βοηθώντας έτσι την ΕΚΤ να εκπληρώσει την εντολή της.

«Πολλοί λένε ότι έχει περάσει αρκετός καιρός που δεν έχουμε υλοποιήσει το στόχο για πληθωρισμό κοντά στο 2% και γιατί να μην γίνει αναθεώρηση προς τα κάτω και να αποδεχθούμε την ήττα», ανέφερε ο κ. Ντράγκι σε φοιτητές στη Φραγκφούρτη. «Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που δεν το κάνουμε, καθώς δεν αποδεχόμαστε την ήττα», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.

 Την ώρα που πλησιάζει η εκπνοή της οκταετούς θητείας Ντράγκι στο «τιμόνι» της ΕΚΤ, έχει φουντώσει η συζήτηση για το εάν η στρατηγική των κεντρικών τραπεζών για την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών είναι η κατάλληλη. Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο πασχίζουν να κρατήσουν τους ρυθμούς αύξησης των τιμών κοντά στο 2%, επί χρόνια όμως οι προσπάθειές τους αποτυγχάνουν, παρά τα μέτρα στήριξης πολλών τρισ. ευρώ.

«Αυτό που χρειάζεται είναι να είμαστε υπομονετικοί και επίμονοι με την υποστηρικτική νομισματική πολιτική και τότε θα συμβεί», δήλωσε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας ότι τα μη-συμβατικά μέτρα δημιούργησαν περισσότερες από 10 εκατ. θέσεις εργασίας και ώθησαν προς τα πάνω τους μισθούς, γεγονός που θα συμβάλει στην ώθηση των τιμών. 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ