Citi: Οι εκλογές μπορούν να αλλάξουν τη διακυβέρνηση Τραμπ;

Μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ επιχειρεί να πραγματοποιήσει η Citi, μετά την επικράτηση των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη διατήρηση των ηνίων των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία.

Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν «ευρέως αναμενόμενο» και οδηγεί αναπόφευκτα σε μία διαιρεμένη κυβέρνηση.

Το γεγονός πάντως, ότι αποφεύχθηκαν οι εκπλήξεις και τα ακραία σενάρια, προαναγγέλλει -κατά τη Citi- την απουσία μιας έντονης αντίδρασης στις αγορές, εντός των επόμενων ημερών.

Βέβαια, η αμερικανική τράπεζα δεν αποκλείει έντονες διακυμάνσεις στους χρηματιστηριακούς δείκτες, κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών, όταν και αποκρυσταλλωθούν οι βασικές προτεραιότητες του Κογκρέσου.

 
 

Την ίδια ώρα, εκτιμάει ότι η απώλεια της Βουλής από το κόμμα του προέδρου Τραμπ, θα μπορούσε να αποκωδικοποιηθεί ως ένα -εν μέρει- μήνυμα αποδοκιμασίας των ψηφοφόρων στις μέχρι στιγμής κυβερνητικές επιδόσεις του Λευκού Οίκου.

Δεν παραλείπει δε, να αναφερθεί και στις πιθανές επιπτώσεις, ως προς την εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο τελευταίος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει έως τέλους τη  διαμάχη με την Κίνα, την Ε.Ε. και τις άλλες χώρες.

Με τους Δημοκρατικούς, ταυτόχρονα, να διαθέτουν τον έλεγχο της Βουλής, οι πολέμιοι του Τραμπ εκτιμάται, σύμφωνα με τη Citi, ότι θα αναλάβουν καίριες θέσεις στις επιμέρους Επιτροπές του Κογκρέσου, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και δημιουργώντας έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στον Αμερικανό πρόεδρο.

 
 

Οι βασικές εκτιμήσεις της Citi:

  • Η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να ωφελείται από τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά και τις βελτιωμένες συμφωνίες στον κλάδο των υποδομών. Ωστόσο, οι εμπορικές αβεβαιότητες, αλλά και οι απειλές έρευνας ή και μομφής - αποπομπής εναντίον του προέδρου, θα υπονομεύσουν το οικονομικό κλίμα.
  • Το Κογκρέσο είναι πιθανό να έρθει σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, προκειμένου να μετατεθεί για το 2020 ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Η δημοσιονομική πειθαρχία επομένως, αναμένεται να καταστεί κεντρικός παράγοντας στην προσπάθεια επανεκλογής του Τραμπ στην προεδρία.
  • Το διαιρεμένο Κογκρέσο είναι απίθανο να προκαλέσει μία ουσιώδη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική του Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί δεν αποκλείεται να στηρίξουν τη σκληρή στάση σε μία σειρά θεμάτων, όπως το εμπόριο, δεδομένης της παραδοσιακά κριτικής στάσης του κόμματος απέναντι στις πολιτικές του ελεύθερου εμπορίου.
  • Οι κυρώσεις, επίσης, είναι πιθανόν να διατηρηθούν ως το αγαπημένο εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ. Το ίδιο ισχύει για την απορρύθμιση, τη μετανάστευση και τη δημόσια ασφάλεια.
  • To αποτέλεσμα κατέδειξε ότι ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να διαθέτει πιθανότητες επανεκλογής στον προεδρικό θώκο το 2020. Ωστόσο, το ενδεχόμενο σύστασης ερευνητικών επιτροπών στο Κογκρέσο, οι οποίες θα στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης, θέτει σε κίνδυνο αυτή την προοπτική.

ΠΗΓΗ : naftemporiki.gr

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ