Στην Κύπρο κορυφαίοι επιστήμονες από ΝΑΣΑ, Ρωσία και άλλες χώρες σε Διεθνή Διάσκεψη για αποστολές στον Άρη

Κορυφαίοι επιστημονικοί διευθυντές από διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, το Ρωσικό Ινστιτούτο Διαστήματος και ομόλογοί τους ανά το παγκόσμιο, όπως από την Ευρώπη, την Ινδία, την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα βρίσκονται στην Κύπρο για ένα συνέδριο υψηλού επιπέδου στο οποίο θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν για τη διεθνή συνεργασία και το μέλλον των επόμενων διαστημικών αποστολών στον πλανήτη Άρη.

Τη σημαντική αυτή συνάντηση κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί 15-19 Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα της Κύπρου, διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) με στρατηγικό συνεργάτη του το Δήμο Λευκωσίας.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός είπε ότι η Λευκωσία θα φιλοξενήσει τη διεθνή συνάντηση των πιο διακεκριμένων διαστημικών επιστημόνων από τα κορυφαία διαστημικά έθνη του κόσμου.

`Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος κατάφερε να φέρει στην Κύπρο τη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών των κορυφαίων διαστημικών οργανισμών του κόσμου (ΗΠΑ - NASA, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλων), ως μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας του να τοποθετήσει την Κύπρο στο διαστημικό χάρτη` ανέφερε.

Ο κ. Δανός είπε ότι `αποτελεί μεγάλη τιμή για την Κύπρο που φιλοξενούμε συνέδριο τέτοιου επιπέδου. Ο Οργανισμός μας εργάστηκε για χρόνια προκειμένου να βάλει την Κύπρο δυναμικά στον τομέα του διαστήματος και αυτοί οι μόχθοι ανταποδίδουν τα μέγιστα`.

Πρόσθεσε ότι στο διεθνές αυτό συνέδριο, θα συζητηθεί η διεθνής συνεργασία για τις μελλοντικές αποστολές που θα σταλούν για εξερεύνηση του πλανήτη Άρη.

Σημείωσε ακόμη ότι η Κύπρος θεωρήθηκε η κατάλληλη τοποθεσία για το συνέδριο λόγω των διεθνών σχέσεων που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός με χώρες του κόσμου στις οποίες γίνεται διαστημική έρευνα`.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Επιστημονική Οργανωτική Επιτροπή της Διάσκεψης Κορυφής, o CSEO φιλοξενεί τη διάσκεψη στη Λευκωσία, όπου πολλοί από τους νέους παίκτες στην ατμοσφαιρική έρευνα του Άρη μπορούν να συναντηθούν σε ένα φιλικό διεθνές περιβάλλον, στην άκρη της Ευρώπης, αλλά κοντά στη Ρωσία, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Οργανωτική Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι προσκλήθηκαν και εκπρόσωποι άλλων αποστολών στον Άρη καθώς και από τον τομέα των ατμοσφαιρικών ερευνών προκειμένου να παρουσιάσουν - στα πλαίσια ενός ευρύτερου προβληματισμού- τις προοπτικές, ευκαιρίες και συζητήσεις για μελλοντικές συνεργασίες στον Άρη.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο θα αποφασίσουν το είδος της συνεργασίας που θα έχουν για τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη.

Το συνέδριο είναι κλειστό για το κοινό αλλά αναμένεται ότι με το πέρας του θα πραγματοποιηθεί δημοσιογραφική διάσκεψη.

Ο Άρης θεωρείται ως ο καταλληλότερος πλανήτης για εποικισμό.

Κοραντίνι στο ΚΥΠΕ: Ο Άρης είναι ο απώτερος στόχος

Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ πρόσφατα, ο Μαρσέλο Κοραντίνι, κορυφαίος επιστήμονας των διαστημικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ΝΑΣΑ/ΕΣΑ και Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου του CSEO είπε ότι ο πλανήτης Άρης είναι ο απώτερος στόχος, ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, όπου μπορούμε να φανταστούμε ότι η ανθρωπότητα δημιουργεί μια νέα κοινωνία.

Έχοντας την τιμή να ονομάσουν έναν αστεροειδή με το όνομά του προς τιμήν του έργου του, ο Καθηγητής Κοραντίνι θεωρείται ένας από τους ιδρυτικούς πατέρες της εξερεύνησης του ηλιακού συστήματος και της πλανητολογίας.

Συνομιλώντας με το ΚΥΠΕ, ο κ. Κοραντίνι είπε ότι ο Άρης είναι ο μοναδικός πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα όπου μπορούμε να φανταστούμε την ανθρωπότητα να ιδρύει οικισμό εκτός Γης.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο εθνικές υπηρεσίες διαστήματος όσο και ιδιωτικές εταιρείες εισήλθαν σε μια διαστημική κούρσα για να στείλουν τους πρώτους ανθρώπους στον πλανήτη αυτό, εξαπλώνοντας το ανθρώπινο είδος πέραν της Γης, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η συνέχεια του ανθρώπου καθώς πολλοί θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανόν να κτυπηθεί ο πλανήτης μας ξανά από έναν μεγάλο αστεροειδή, ο οποίος θα φέρει μεγάλες καταστροφές.

Ως εκ τούτου, όπως δήλωσε και ο γνωστός φυσικός Μιτσίο Κάκου, η ανθρωπότητα χρειάζεται ένα σχέδιο β’. Ο κ. Κάκου είπε χαρακτηριστικά ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι, οι οποίοι ήταν οι μόνιμοι κάτοικοι της Γης, αφανίστηκαν λόγω της πτώσης ενός αστεροειδούς, μη έχοντας σχέδιο β`.

Η ανθρωπότητα όμως χρειάζεται ένα σχέδιο β’ επιβίωσης και αυτό θεωρείται πως είναι ο Άρης. Η πρώτη επανδρωμένη πτήση στον κόκκινο πλανήτη αναμένεται να γίνει τη δεκαετία του 2030. Ήδη στον Άρη διαστημικές υπηρεσίες στέλλουν διαστημικά οχήματα τύπου ρόβερ τα οποία μελετούν τον πλανήτη, στέλλοντας δεδομένα πίσω στη Γη.

Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, ο Άρης απέχει 142 εκατ. μίλια από τον Ήλιο (η Γη απέχει 93 εκατ. μίλια). Έχει διάμετρο 4,220 μίλια (η διάμετρος της Γης είναι 7,926 μίλια). Ενώ ένας χρόνος στη Γη διαρκεί 365.25 μέρες, στον Άρη ένα έτος διαρκεί 687 γήινες ημέρες. Η ημέρα στη Γη είναι 23 ώρες και 56 λεπτά, ενώ μια μέρα στον Άρη διαρκεί 24 ώρες και 37 λεπτά. Εάν ένας άνθρωπος περπατήσει στον Άρη θα νοιώσει 62% μικρότερη βαρύτητα από ό,τι στη Γη. Η μέση θερμοκρασία στον Άρη είναι -63 βαθμοί Κελσίου. Στην ατμόσφαιρα του Άρη δεν υπάρχει οξυγόνο. Τον πλανήτη κτυπούν συχνά τεράστιες αμμοθύελλες.

Ένα ταξίδι προς τον Άρη με τη σημερινή τεχνολογία διαρκεί γύρω στους επτά μήνες όταν οι τροχιές της Γης και του Άρη είναι στο κοντινότερο τους σημείο. Ονομάζεται και κόκκινος πλανήτης λόγω του ερυθρού χρώματος που δημιουργεί στην επιφάνειά του το τριοξείδιο του σιδήρου.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ