Ενημερώνουν τον Πρόεδρο οι ειδικοί στον απόηχο της διαφαινόμενης έξαρσης των κρουσμάτων

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώνει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης η Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, στον απόηχο της διαφαινόμενης έξαρσης των κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές. Οι προχθεσινές ανακοινώσεις μονοψήφιων περιστατικών επισκιάστηκαν από τα 25 χθεσινά κρούσματα, υπενθυμίζοντας πως ο ιός βρίσκεται καλά ριζωμένος μέσα στην κοινότητα.

Χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις του Επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Κωνσταντίνου Τσιούτη στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ότι κατά τη σημερινή συζήτηση θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα αν πρέπει να επεκταθούν τα μέτρα σε όλη την Κύπρο.

Εντούτοις ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει μια αύξηση τις τελευταίες μέρες που φαίνεται τουλάχιστον να δείχνει ότι υπάρχει σταθερή ροή περιστατικών, την ίδια ώρα που η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λήφθησαν την περασμένη Παρασκευή αναμένεται να διαφανεί μετά από περίπου δυο εβδομάδες.

Αυτή τη στιγμή, όπως, επισήμανε αξιολογούν την καθημερινή συρροή των περιστατικών, τα χαρακτηριστικά, το ιστορικό, από που προήλθαν και τη γεωγραφική κατανομή τους.

Το προφίλ των χθεσινών κρουσμάτων

Είκοσι πέντε ήταν συνολικά τα χθεσινά ανακοινωθέντα κρούσματα από σύνολο 3988 εργαστηριακών διαγνώσεων. Με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 1180.

Συγκεκριμένα δυο άτομα εντοπίστηκαν από εξέταση στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου που της εταιρείας NIPD GENETICS.

Άλλα τρία άτομα εντοπίστηκαν από τη συστάδα λοιμώξεων του κρούσματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ένα άτομο εντοπίστηκε από τον δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε σε πτήση από την Θεσσαλονίκη χθες. Ακόμη ένα άτομο που έφτασε χθες, από το Κατάρ με ειδική άδεια και έκανε την εξέταση στο αεροδρόμιο. Άλλα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν από επαφές κρουσμάτων που έκαναν το τεστ μέσω της τυχαίας δειγματοληψίας 3,000 ατόμων.

Άλλα οκτώ άτομα είναι επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και μέσω της τυχαίας δειγματοληψίας εντοπίστηκε ένα κρούσμα στην Αμμόχωστο, ένα στην Πάφο, τρία στην Λάρνακα και τρία στην Λευκωσία.

Κληθείς να σχολιάσει τα 25 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σήμερα ο κ. Τσιούτης σημείωσε ότι υπάρχει μια αύξηση τις τελευταίες μέρες που φαίνεται τουλάχιστον να δείχνει ότι υπάρχει σταθερή ροή περιστατικών.

Παράλληλα, εξήγησε ότι πέντε κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες ήταν μια μεμονωμένη αναφορά μιας και όπως είπε δεν πρέπει να βασιζόμαστε στα αποτελέσματα μιας ημέρας.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ