ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε για την δημοσιοποίηση των φορολογικών αρχείων Τραμπ

Ο ίδιος αποκάλεσε την έρευνα στις φορολογικές του υποθέσεις «κυνήγι μαγισσών» θεωρώντας την προσπάθεια ελέγχου από το Κογκρέσο ως μέσο πολιτικής του παρενόχλησης.

Ο λόγος για τον Ντόναλντ Τραμπ, τα επιχειρήματα του οποίου για αποκλειστική πρόσβαση στα φορολογικά του αρχεία απέρριψε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ -απόφαση που ανέμενε σύσσωμος ο αμερικανικός λαός- με τη σχετική απόφασή του δίνοντας έτσι το πράσινο «φως» στο Κογκρέσο και τις Εισαγγελικές Αρχές να έχουν επίσης πρόσβαση στα μέχρι πρότινος άδυτα των οικονομικών στοιχείων του προέδρου των ΗΠΑ.

Ωστόσο, παραμένουν -τουλάχιστον προς το παρόν- εκτός από την εν λόγω δυνατότητα, επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία της Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι ο Ντ.Τραμπ είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος από την εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον στη δεκαετία του 1970, που δεν έχει δημοσιοποιήσει τις επιστροφές φόρου του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο τόνισε ότι υπάρχουν όρια στις εξουσίες που συγκεντρώνει στα χέρια της η Προεδρία και επιβεβαιώνοντας με αυτήν την απόφαση πανηγυρικά την αρχή ότι ούτε καν ο πρόεδρος δεν δύναται να είναι υπεράνω του νόμου.

«Ναυάγησαν» τα σχέδια για διατήρηση των οικονομικών στοιχείων του μακριά από τα μάτια του κόσμου ωσάν… επτασφράγιστο μυστικό, του ανθρώπου που θα διεκδικήσει ξανά την ψήφο του αμερικανικού λαού στις 3 Νοεμβρίου 2020, στην 59η προεδρική εκλογή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ReutersBBC

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ