21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 9:56

Τρίτη δόση εμβολίου κατά Covid στους άνω των 50 θα ανακοινώσει ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα επισημοποιήσει σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα ότι η τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα αρχίσει να χορηγείται σύντομα στους πολίτες άνω των 50 ετών και στους πλέον ευπαθείς.

Η ανακοίνωση ακολουθεί τη χθεσινή απόφαση για έναρξη εμβολιασμού -με μία δόση του εμβολίου της Pfizer- των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, κατόπιν εισήγησης των τεσσάρων αρχίατρων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το πρόγραμμα χορήγησης της ενισχυτικής δόσης αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Η τρίτη δόση, με το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna, θα προσφέρεται έξι μήνες μετά από τη δεύτερη δόση, κάτι που σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός εμβολιακών θα γίνει αργότερα το φθινόπωρο και πριν το νέο έτος.

Θα ακολουθηθεί η σειρά προτεραιότητας της πρώτης φάσης του εμβολιαστικού προγράμματος, δηλαδή με τους τροφίμους και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, τους άνω των 80 ετών και το υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής στην κορυφή.

Η τρίτη δόση θα προσφερθεί σε περίπου 32 εκατομμύρια πολίτες, κυρίως σε συνοικιακά ιατρεία και φαρμακεία, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 12-15 περιλαμβάνονται περίπου 3 εκατομμύρια παιδιά που θα κάνουν το εμβόλιο στα σχολεία τους.

Ο κ. Τζόνσον θα προειδοποιήσει ότι το τέλος της πανδημίας απέχει ακόμα πολύ, αλλά θα τονίσει ότι «χάρη στο πρωτοφανές εμβολιαστικό πρόγραμμα, νέες θεραπείες και τα διαγνωστικά τεστ, είμαστε σε θέση να ζούμε με τον ιό χωρίς σημαντικούς περιορισμούς στις ελευθερίες μας».

Στο πλαίσιο αυτό θα δημοσιοποιήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για διαχείριση του κορωνοϊού τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Το σχέδιο περιλαμβάνει μεν την ανάκληση εκτάκτων εξουσιών που έχουν αποδοθεί στην κυβέρνηση για την εύκολη επιβολή lockdown, αλλά θα διατηρείται η επιλογή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και η πιθανότητα σύστασης υπέρ τηλεργασίας. Θα διατηρηθεί επίσης ως εφεδρικό πιθανό μέτρο η εισαγωγή των πιστοποιητικών εμβολιασμού για είσοδο σε νυχτερινά κλαμπ και άλλες εκδηλώσεις με μεγάλα πλήθη.

Εντός της εβδομάδας, εξάλλου, αναμένεται να επιβεβαιωθεί η κατάργηση της υποχρέωσης για υποβολή σε τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες της πορτοκαλί ταξιδιωτικής λίστας του Λονδίνου. Θα αρκεί πλέον ένα γρήγορο τεστ πλευρικής ροής.

Επίσης είναι πιθανό να καταργηθεί τον επόμενο μήνα το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» με πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες χώρες και να διατηρηθεί μόνο η κόκκινη λίστα με χώρες στις οποίες απαγορεύονται τα ταξίδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Επαναρχίζει το πρωτάθλημα – Κρίσιμο ντέρμπι ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ

Μετά τη διακοπή για τους αγώνες της Εθνικής στο ποδόσφαιρο, επαναρχίζει αυτό το τριήμερο η αγωνιστική δράση στο Πρωτάθλημα Cyta με τη διεξαγωγή της...

Γάζα: 12 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα

Την Ράφα έπληξαν οι ισραηλινές δυνάμεις, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters...

Πώς η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης προκάλεσε χείμαρρο από θεωρίες συνωμοσίας

Πριν γίνει μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, η Marjorie Taylor Greene  ενεπλάκη με μια θεωρία συνωμοσίας ότι «εβραϊκά διαστημικά λέιζερ» μπορεί να ήταν η αιτία...

Παρ’ ολίγον τραγωδία στον αέρα – Πτήση της British από Αθήνα πέρασε «ξυστά» από drone

Μια πτήση της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο οριακά απέφυγε τη σύγκρουση με ‘ενα drone καθώς η απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5...

Η ομιλία Μητσοτάκη για πρόταση δυσπιστίας: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο

«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου», τόνισε από το βήμα της Βουλής...

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

Ανοδικά κινήθηκε το Euribor 12μήνου και τον Μάρτιο, καθώς αναμένεται να κλείσει στο 3,72%, καθώς καθυστερούν οι μειώσεις των επιτοκίωντης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Φεβρουάριο,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!