19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 12:01

Σε πολιτική κρίση το Ισραήλ: Απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις

«Να δείξουν ευθύνη και να μην ενεργούν βίαια» κάλεσε τους διαδηλωτές στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, στα πρώτα του δημόσια σχόλια μετά τις νέες διαδηλώσεις που ξεσήκωσε η καρατόμηση του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Το tweet του Ισραηλινού πρωθυπουργού θεωρείται ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στο Ισραήλ για το ενδεχόμενο βίαιων συγκρούσεων σήμερα το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ μεταξύ επικριτών και υποστηρικτών της μεταρρύθμισης στο δικαστικό σώμα, η οποία ήταν προγραμματισμένο να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας. «Είμαστε αδέρφια», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Οι Ισραηλινοί διαδηλώνουν κατά της μεταρρύθμισης για 13 εβδομάδες, ενώ η απομάκρυνση χθες του Γιόαβ Γκάλαντ λόγω της αντίθεσής του στη μεταρρύθμιση ξεσήκωσε νέο κύμα διαδηλώσεων στη χώρα, το οποίο βύθισε με τη σειρά του την κυβέρνηση σε κρίση καθώς ο Νετανιάχου ετοιμαζόταν, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, να ανακοινώσει την αναστολή της μεταρρύθμισης αλλά αντιμετωπίζει αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησής του.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο Νετανιάχου είναι πιθανό να παγώσει τη μεταρρύθμιση, κάτι που όμως θα μπορούσε να τον αφήσει εκτεθειμένο σε ακροδεξιά πρόσωπα του συνασπισμού του, όπως ο ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ που θα μπορούσε να απειλήσει να ανατρέψει την κυβέρνησή του. Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, έχει ήδη ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση.

Πάντως, περίπου πέντε ώρες αφότου ο Νετανιάχου αναμενόταν να κάνει δηλώσεις, δεν έχει εμφανιστεί ακόμη. Πληροφορίες των Times of Israel αναφέρουν ότι κάλεσε σε συνάντηση τον  Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος απειλεί με παραίτηση. Παράλληλα, το Channel 12 μεταδίδει ότι κάποια άτομα από τον κύκλο του Ισραηλινού πρωθυπουργού τον συμβουλεύουν να περιμένει να δει εάν η συγκέντρωση που προγραμματίζεται για το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ συγκεντρώσει σημαντική προσέλευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Η Τζακάρτα το οικονομικό κέντρο της Ινδονησίας παρά τη μεταφορά της πρωτεύουσας

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας την Πέμπτη αναγνώρισε ειδικό καθεστώς για την Τζακάρτα, διατηρώντας τη μητρόπολη ως το οικονομικό επίκεντρο της χώρας, εν μέσω σχεδιασμών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!