23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 13:39

Σε κατάσταση σοκ η Καλιφόρνια μετά από δύο απανωτά περιστατικά μαζικών πυροβολισμών

Μόλις δύο ημέρες αφού ένοπλος σκότωσε 11 ανθρώπους σε στούντιο χορού στην περιοχή του Λος Άντζελες, επτά ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αγροτική περιοχή κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, δύο αιματηρά περιστατικά που συγκλόνισαν την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Οι αρχές επεσήμαναν ότι ακόμη δεν έχουν εντοπίσει το κίνητρο των δύο περιστατικών με μαζικούς πυροβολισμούς, τα οποία τους προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση, εν μέρει επειδή οι δράστες τους ήταν άνδρες σε ηλικία συνταξιοδότησης, πολύ μεγαλύτεροι από όσο είναι συνήθως οι δράστες τέτοιων μακελειών.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε ότι επισκεπτόταν επιζώντες της σφαγής του Σαββάτου στο προάστιο Μόντερεϊ Παρκ του Λος Άντζελες όταν ενημερώθηκε για το περιστατικό της Δευτέρας στη βόρεια Καλιφόρνια.

«Η μία τραγωδία μετά την άλλη», έγραψε στο Twitter.

Ωστόσο τα δύο περιστατικά δεν φαίνεται να έχουν άλλα κοινά πέρα από την ηλικία των δραστών τους.

Αυτό της Δευτέρας σημειώθηκε στην παραθαλάσσια πόλη Χαφ Μουν Μπέι, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Σαν Φρανσίσκο, όταν ένας άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον εργατών σε αγροκτήματα, σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου το ένα από το άλλο. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε ως ο 67χρονος Τσουνλί Ζάο και συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα, όταν εντοπίστηκε από τις αρχές να κάθεται στο αυτοκίνητό του το οποίο είχε σταθμεύσει έξω από ένα αστυνομικό τμήμα, όπου πιστεύεται ότι είχε πάει για να παραδοθεί.

Στο αυτοκίνητό του εντοπίστηκε ένα ημιαυτόματο όπλο, δήλωσε η Κριστίνα Κόρπους σερίφης της κομητείας Σαν Ματέο.

Σύμφωνα με την Κόρπους, ο ύποπτος, ο οποίος «συνεργάζεται πλήρως» με τους ερευνητές, έχει εργαστεί σε ένα από τα δύο αγροκτήματα.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο δεν τράβηξε ιδιαίτερα τα φώτα της δημοσιότητας, χθες Δευτέρα το βράδυ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και επτά τραυματίστηκαν «σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αρκετών ατόμων», ανακοίνωσε η αστυνομία του Όκλαντ. Η αστυνομία απέδωσε το περιστατικό σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών.

Τα νέα για τη σφαγή στο Χαφ Μουν Μπέι έγιναν γνωστά την ώρα που η αστυνομία συνέχιζε την έρευνα για το περιστατικό στο Star Ballroom Dance Studio στο Μόντερεϊ Παρκ, όπου ένοπλος σκότωσε 11 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους εννέα.

Οι αρχές επεσήμαναν ότι ο δράστης, ο 72χρονος Χου Καν Τραν, πήγε και σε γειτονική πόλη και προσπάθησε να εισβάλει σε δεύτερο στούντιο χορού, όμως τον εμπόδισε ο διευθυντής του ο οποίος του άρπαξε το όπλο.

Ο Τραν, ο οποίος σύχναζε στο Star Ballroom, διέφυγε και εξαφανίστηκε. Αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του την Κυριακή το πρωί, 12 ώρες μετά το μακελειό και αφού η αστυνομία τον είχε περικυκλώσει στην πόλη Τόρανς.

Κινεζικό νέο έτος

———

Το μακελειό του Σαββάτου σημειώθηκε εν μέσω των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος στο Μόντερεϊ Παρκ, μια περιοχή της νότιας Καλιφόρνιας όπου ζει μεγάλη ασιατική κοινότητα, εγείροντας αρχικά φόβους για μια επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα. Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων ακυρώθηκε.

Πρόκειται για ένα από τα πιο αιματηρά περιστατικά που έχουν καταγραφεί ποτέ στην κομητεία του Λος Άντζελες, σύμφωνα με τη Χίλντα Σολίς, μέλος του Συμβουλίου Επιθεωρητών της κομητείας.

Το 1984, 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εστιατόριο McDonald’s στο Σαν Ντιέγκο, η πιο αιματηρή επίθεση που έχει σημειωθεί στην Καλιφόρνια.

Δεκατέσσερις άνθρωποι έπεσαν νεκροί στο Σαν Μπερναρντίνο, στη κομητεία του Λος Άντζελες, το 2015 από τα πυρά ενός ζευγαριού. Σύμφωνα με τις αρχές, επρόκειτο για εξτρεμιστές που είχαν εμπνευστεί από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Σκοτώθηκαν λίγες ώρες αργότερα σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Τα δύο πιο πρόσφατα περιστατικά ξεχωρίζουν και λόγω της ηλικίας των δραστών τους.

Από τα 185 περιστατικά ένοπλων επιθέσεων από το 1966 ως το 2022 που έχουν καταγραφεί στη βάση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Violence Project, μόνο ένα είχε δράστη πρόσωπο άνω των 70 ετών: το 1981 ένας συνταξιούχος ανθρακωρύχος σκότωσε πέντε ανθρώπους στο Κεντάκι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΚΕΔΙΠΕΣ: €140εκ. η καταβολή για το Α’ τρίμηνο 2024 – €1.300εκ. προς το Κράτος

To Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΙΠΕΣ στην τελευταία του συνεδρία ημερομηνίας 27 Μαρτίου 2024, αποφάσισε νέα καταβολή σε μετρητά προς το Κράτος ύψους €140εκ. για...

Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο την Πέμπτη

Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:34) να βρίσκεται στις 144,45 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη 0,05%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσιάζει άνοδο 0,05%, τυγχάνοντας διαπραγμάτευσης...

Επίσπευση του φορολογικού μετασχηματισμού ζήτησε ο Πρόεδρος

Επίσπευση στην ολοκλήρωση του φορολογικού μετασχηματισμού ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τον φορολογικό μετασχηματισμό, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε...

Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα επιτρέψει να μείνουν απλήρωτοι οι υπάλληλοι στο ΡΙΚ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό...

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας που αποφάσισε η κυβέρνηση

Πέντε στοχευμένα αλλά και οριζόντια μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μετά από έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε την Πέμπτη το πρωί ο...

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!