24.6 C
Nicosia
Τετάρτη 29 Μάιος 2024 | 20:42

Πέθανε ο Ντέιβιντ Ντίνκινς, ο πρώτος μαύρος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ντέιβιντ Ντίνκινς, ο οποίος ήταν και ο πρώτος Αφροαμερικανός δήμαρχος της πόλης, πέθανε σε ηλικία 93 ετών.

Ο Ντίνκινς πέθανε τη Δευτέρα το απόγευμα στην κατοικία του στο Άπερ Ιστ Σάιντ (Upper East Side) στο Μανχάταν.

Το τμήμα έλαβε μια κλήση από την κατοικία του Ντίνκινς σχετικά με ένα αναίσθητο άτομο που έχει δυσκολία στην αναπνοή, σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα της πόλης.

Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο επιβεβαίωσε το θάνατο του Ντίνκινςστους The New York Times.

Ο Ντίνκινςυπηρέτησε ως 106ος δήμαρχος της Νέας Υόρκης από το 1990 έως το 1993. Γεννήθηκε το 1927 στο Τρέντον του Νιου Τζέρσεϋ και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάουαρντ πριν λάβει πτυχίο νομικής από τη Νομική Σχολή του Μπρούκλιν.

Ο Ντίνκινς ήταν επίσης βετεράνος που υπηρέτησε στους πεζοναύτες στην Κορέα. Ο πρώην δήμαρχος ασκούσε για λίγο νόμο στη Νέα Υόρκη προτού ασχοληθεί με την πολιτική, πρώτα ως αρχηγός της περιφέρειας και στη συνέχεια ως βουλευτής του Χάρλεμ. Η πολιτική του άνοδος τον πήρε από τον πρόεδρο του εκλογικού συμβουλίου στον City Clerk και τον πρόεδρο του Μανχάταν.

Ο Ντίνκινς νίκησε τον Ρούντολφ Τζουλιάνι το 1990 με το μικρότερο εκλογικό περιθώριο στην ιστορία της Νέας Υόρκης. Κατέβηκε στην κούρσα για την επανεκλογή το 1993 αλλά ηττήθηκε από τον Τζουλιάνι .

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Ντίνκινς «ορκίστηκε να είναι« δήμαρχος όλων των ανθρώπων της Νέας Υόρκης» και δήλωσε:« Είμαστε όλοι στρατιώτες πορείας στην πορεία προς την ελευθερία».

Μίλησε επίσης για την καταπίεση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάγκη για ισότητα κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

Ο πρώην δήμαρχος υποστήριξε κυρώσεις κατά του απαρτχάιντ στη Νότιας Αφρικής, αγωνιζόμενος να εκχωρήσει η πόλη απόθεμα συνταξιοδοτικών ταμείων αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Νότια Αφρική και ψηφίζει ένα νομοσχέδιο που επέτρεψε στην πόλη να αξιολογήσει τις τράπεζες στην αντίθεσή τους στο απαρτχάιντ, είπε το βιογραφικό.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ντίνκινς παρέμεινε ενεργός στην πολιτική της Νέας Υόρκης, φιλοξενώντας μια εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή και διδάσκοντας δημόσιες υποθέσεις στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει περισσότερη πίστωση για τα επιτεύγματά του- πίστωση που ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο είπε ότι έπρεπε να είχε πάντα. Ο ντε Μπλάσιο, ο οποίος εργάστηκε στη διοίκηση του Ντίνκινς, ονόμασε το δημοτικό κτίριο του Μανχάταν από τον πρώην δήμαρχο τον Οκτώβριο του 2015.

Τα γεγονότα στο Crown Heights

Οι πολιτικοί ιστορικοί εντοπίζουν συχνά την ήττα του το 1993 στον χειρισμό των ταραχών των Crown Heights στο Μπρούκλιν το 1991.

Η βία ξεκίνησε όταν ένα μαύρο 7χρονο αγόρι σκοτώθηκε κατά λάθος από ένα αυτοκίνητο στην μοτοσικλέτα ενός ορθόδοξου εβραϊκού θρησκευτικού ηγέτη. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών αντι-εβραϊκών ταραχών από νέους μαύρους άνδρες που ακολούθησαν, ένας μαθητής ραβίνου μαχαιρώθηκε θανάσιμα. Σχεδόν 190 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Μια κρατική έκθεση που εκδόθηκε το 1993, ένα έτος εκλογών, απαλλάσσει τους Ντίκιν από την επίμονα επαναλαμβανόμενη κατηγορία ότι σκόπιμα κρατούσε πίσω την αστυνομία τις πρώτες ημέρες της βίας, αλλά τον επέκρινε ότι δεν ανέλαβε τις ευθύνες του ως ηγέτης.

Σε ένα υπόμνημα του 2013, ο Ντίνκινς κατηγόρησε το αστυνομικό τμήμα ότι άφησε τη διαταραχή να ξεφύγει από το χέρι του, και επίσης πήρε ένα μέρος της ευθύνης. Αλλά θεώρησε την εκλογική του ήττα ως προκατάληψη: «Νομίζω ότι ήταν απλώς ρατσισμός, καθαρός και απλός».

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico, New York Times

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ινδία: Ξεπέρασε τους 52 βαθμούς η θερμοκρασία – Κόκκινος συναγερμός στο Νέο Δελχί

Στο επίπεδο ρεκόρ των 52,3 βαθμών Κελσίου ανήλθε η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί, το μεσημέρι της Τετάρτης, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές...

Ισλανδία: Νέα έκρηξη ηφαιστείου – Η 5η από τον Δεκέμβριο (ζωντανή εικόνα)

Ακόμη μία ηφαιστειακή έκρηξη –η πέμπτη από τον Δεκέμβριο- σημειώθηκε στη χερσόνησο Ρέικιανες, στη νοτιοδυτική Ισλανδία. Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει τους κατοίκους της πόλης Γκρίνταβικ,...

Raiffeisen Bank: «Τέλος» οι εξερχόμενες μεταφορές σε δολάρια από την Ρωσία

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για Ρώσους πελάτες της Raiffeisen Bank,καθότι μετά τις 10 Ιουνίου δεν θα μπορούν να μεταφέρουν δολάρια στο εξωτερικό, ούτε θα...

Αερόστατα με σκουπίδια και περιττώματα στέλνει ο Κιμ στη Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα προειδοποίησε όσους κατοίκους ζουν κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα να προσέχουν ιδιαίτερα καθώς το καθεστώς της Πιονγκ Γιάνγκ κατευθεύνει...

Δημήτρης Σταρόβας: Εξιτήριο με σηκωμένη γροθιά και μήνυμα «Μην τα παρατάς»

Εξιτήριο πήρε από το Τζάνειο νοσοκομείο ο Δημήτρης Σταρόβας δύο εβδομάδες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη, με την υγεία του να του επιτρέπει πλέον...

Νέο «χτύπημα» Ερντογάν σε Νετανιάχου: Είναι «ψυχοπαθής» και «βαμπίρ που τρέφεται με αίμα»

Μετά την παρομοίωση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Χίτλερ, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν τον χαρακτήρισε «ψυχοπαθή» και «βαμπίρ που τρέφεται...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!