23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 13:25

Συνεχίζονται οι ταραχές στην Ολλανδία κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Για άλλη μία νύχτα οι ολλανδικές αρχές συγκρούστηκαν με διαδηλωτές σε αρκετές πόλεις της χώρας, μετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Πάνω από 150 άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. Στο Ρότερνταμ, η αστυνομία πραγματοποίησε προειδοποιητικές βολές και έριξε δακρυγόνα. Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ Άχμεντ Αμπουταλέμπ εξέδωσε διάταγμα εξουσιοδοτώντας την αστυνομία να αυξήσει τον αριθμό των συλλήψεων. «Έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις», ανέφερε το δημαρχείο του Ρότερνταμ σε tweet.

Η αναταραχή ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο καθώς οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας για την ανάσχεση της πανδημίας. Πρόκειται για την πρώτη νυχτερινή απαγόρευσης στις Κάτω Χώρες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ολλανδική κυβέρνηση επέβαλε τα πιο σκληρά μέτρα μέχρι στιγμής από την έναρξη της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε καταδίκασε αυτό που ονόμασε «εγκληματική βία». «Αυτές (οι ταραχές) δεν έχουν καμία σχέση αγώνα για ελευθερία. Δεν λαμβάνουμε όλα αυτά τα μέτρα για διασκέδαση. Το κάνουμε επειδή καταπολεμούμε τον ιό και προς το παρόν ο ιός είναι αυτός που στερεί από μας την ελευθερία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι το «99%» των Ολλανδών στηρίζει τους περιορισμούς.

Η Ολλανδία έχει καταγράψει σχεδόν ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 από την έναρξη της επιδημίας, με περισσότερους από 13.500 θανάτους, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ, το οποίο παρακολουθεί την πανδημία.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας τη Δευτέρα. Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στο Άμστερνταμ, καθώς και στο Ρότερνταμ, το Άμερσφορτ και το Γκέλεεν. Φωτιές άναψαν επίσης στους δρόμους της Χάγης, όπου η αστυνομία με ποδήλατα προσπάθησε να μετακινήσει μικρές συστάδες ανδρών που έριξαν πέτρες και πυροτεχνήματα, αναφέρει η Άννα Χόλιγκαν του BBC από την πόλη.

Στο Άμστερνταμ έγιναν αρκετές συλλήψεις στο Άμστερνταμ μετά από αναφορές για πρόκληση καταστροφών.

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές, με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου να κάνουν χρήση κανονιών νερού εναντίον αυτών στο Ρότερνταμ, καθώς και στη μικρή πόλη Γκίλεν (νότια), κοντά στο Μάαστριχτ, ανέφερε η αστυνομία.

Οπαδοί του ποδοσφαιρικού συλλόγου Willem II βγήκαν στους δρόμους του Τίλμπουργκ για να «προστατεύσουν την πόλη τους» από τους ταραχές, αναφέρει ο τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Brabants Dagblad.

Η βία που ξέσπασε την Κυριακή χαρακτηρίστηκε από την ολλανδική αστυνομία ως τη χειρότερη αναταραχή εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Η αστυνομία συνέλαβε περίπου 250 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν 39χρονο άνδρα στο Αλμέρε το Σάββατο για δημοσίευση απειλητικών μηνυμάτων που στοχοποιούσε δημοσιογράφους στο διαδίκτυο, ανέφερε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Δήμαρχοι σε αρκετές πόλεις έχουν δεσμευτεί να λάβουν έκτακτα μέτρα σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν περισσότερες διαταραχές.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα επιτρέψει να μείνουν απλήρωτοι οι υπάλληλοι στο ΡΙΚ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό...

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας που αποφάσισε η κυβέρνηση

Πέντε στοχευμένα αλλά και οριζόντια μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μετά από έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε την Πέμπτη το πρωί ο...

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Η Τζακάρτα το οικονομικό κέντρο της Ινδονησίας παρά τη μεταφορά της πρωτεύουσας

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας την Πέμπτη αναγνώρισε ειδικό καθεστώς για την Τζακάρτα, διατηρώντας τη μητρόπολη ως το οικονομικό επίκεντρο της χώρας, εν μέσω σχεδιασμών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!