28.2 C
Nicosia
Δευτέρα 17 Ιούνιος 2024 | 21:27

ΟΗΕ: Αριθμός ρεκόρ για τους βίαια εκτοπισμένους

Εκατό δέκα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εκτοπιστεί βίαια από τα σπίτια τους, ανακοίνωσαν την Τετάρτη τα Ηνωμένα Έθνη.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και οι μάχες στο Σουδάν έχουν ωθήσει τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στο εξωτερικό και εκείνων που εκτοπίστηκαν στις χώρες τους σε πρωτοφανές επίπεδο, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στα τέλη του περασμένου έτους, 108,4 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην ετήσια έκθεσή της, «Παγκόσμιες Τάσεις για τον Αναγκαστικό Εκτοπισμό»

Ο αριθμός αυξήθηκε κατά 19,1 εκατομμύρια από το τέλος του 2021, η μεγαλύτερη αύξηση από το 1975,

«Έχουμε 110 εκατομμύρια ανθρώπους που τράπηκαν σε φυγή λόγω συγκρούσεων, διώξεων, διακρίσεων και βίας, που συχνά αναμειγνύονται με άλλες αιτίες, ιδιαίτερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Από το παγκόσμιο σύνολο του 2022, 35,3 εκατομμύρια ήταν πρόσφυγες που διέφυγαν στο εξωτερικό, με 62,5 εκατομμύρια να είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Υπήρχαν 5,4 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο και άλλα 5,2 εκατομμύρια, κυρίως από τη Βενεζουέλα, που χρειάζονταν διεθνή προστασία.

Ο Γκράντι εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός θα αυξηθεί περαιτέρω.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σημείωσε ότι περίπου το 76 τοις εκατό των προσφύγων κατέφυγαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ το 70 τοις εκατό παρέμεινε σε γειτονικές χώρες.

Ο Γκράντι επέκρινε την απόφαση της Βρετανίας να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα και σημείωσε πως ανησυχεί για την άρνηση πρόσβασης σε άσυλο στις ΗΠΑ.

Ο Γκράντι χαιρέτισε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς ένα σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, χαρακτηρίζοντάς το «μια καλή προσπάθεια εξισορρόπησης των εντάσεων γύρω από το ζήτημα και σχετικά δίκαιη».

Ζήτησε επίσης επείγουσα παγκόσμια δράση για την ανακούφιση των αιτιών και των επιπτώσεων του εκτοπισμού, λέγοντας ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες “δεν βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση φέτος”.

Σε ό,τι αφορά το Σουδάν, περίπου 467.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που ξέσπασαν οι μάχες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στα μέσα Απριλίου, ενώ περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά.

Υπήρχαν 6,5 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες στα τέλη του 2022, εκ των οποίων τα 3,5 εκατομμύρια βρίσκονται στη γειτονική Τουρκία. Επίσης στην Ουκρανία 5,7 εκ άνθρωποι εκτοπίστηκαν μετά την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 και πρόκειται για την ταχύτερη εκροή προσφύγων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πέρυσι, περισσότεροι από 339.000 πρόσφυγες επέστρεψαν σε 38 χώρες, ενώ 5,7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Οι χώρες που φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες είναι η Τουρκία (3,6 εκατομμύρια), το Ιράν (3,4 εκατομμύρια), η Κολομβία (2,5 εκατομμύρια), η Γερμανία (2,1 εκατομμύρια) και το Πακιστάν (1,7 εκατομμύρια).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συμφωνία το ταχύτερο για την ηγεσία ΕΕ θέλει ο Πρόεδρος λόγω των πολλών προκλήσεων

Την ελπίδα να υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία κατά την άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ που πραγματοποιείται το βράδυ της Δευτέρας, καθώς ως ΕΕ...

Νέο θανατηφόρο τροχαίο στη Λεμεσό με θύμα 47χρονη από την Ουκρανία

Η 47χρονη Ουκρανή, με κυπριακή υπηκοότητα, Μαρία Πάστερκαμπ, είναι το θύμα νέου τροχαίου που σημειώθηκε το απόγευμα στο δρόμο Λεμεσού – Πλατρών, παρά την...

Κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας

Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της υφιστάμενης συνεργασίας με τις Γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, 17 Ιουνίου, κοινή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης (Ε–Δ)...

Με μικρές απώλειες έκλεισε το ΧΑΚ

Με ζημιές έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τη Δευτέρα, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 162,55 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστό 0,31%. Ο Δείκτης...

Γουότεργκεϊτ: Το σκάνδαλο που «γκρέμισε» τον Νίξο

Το επονομαζόμενο «Σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ» υπήρξε το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στην ιστορία των ΗΠΑ. Ξεκίνησε ως μία υπόθεση ποινικού ενδιαφέροντος το 1972 και γρήγορα απέκτησε...

Ναυάγιο στην Ιταλία – Εξήντα τέσσερις πρόσφυγες και μετανάστες αγνοούνται

Ναυάγιο με πλεούμενο που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε ανοικτά της Καλαβρίας, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ειδικότερα, το πλεούμενο είχε σαλπάρει από την Τουρκία και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!