29.7 C
Nicosia
Τετάρτη 1 Μάιος 2024 | 15:22

Λονδίνο: Διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Σε εξέλιξη είναι η διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο Λονδίνο. Η διάσκεψη, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο με τη συμμετοχή ηγετών και εκπροσώπων περισσότερων από 60 χωρών, οποία έχει στόχο να κινητοποιήσει κράτη, εταιρείες και μεγάλους οικονομικούς θεσμούς.

Αν και οι άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας εκτιμήθηκαν στα 14 δισεκ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα, η συνολική ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας θα κοστίσει 411 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του οικονομικού θεσμού σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, την ΕΕ και την ουκρανική κυβέρνηση. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί όσο συνεχίζεται η σύγκρουση.

Στη διάσκεψη, η οποία επιθυμεί να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα, θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.  Θα συμμετάσχουν επίσης εκατοντάδες επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη.

Η διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι η δεύτερη που οργανώνεται μετά την έναρξη του πολέμου. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στο Λουγκάνο της Ελβετίας.

Ανοίγοντας την διάσκεψη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υποστήριξε ότι επιχειρήσεις,  κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να συνεργαστούν για να επενδύσουν και να στηρίξουν την Ουκρανία. Ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πλαίσιο για την ασφάλιση λόγω κινδύνου πολέμου, με στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ουκρανία.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για να βοηθήσουμε τους ασφαλιστές να αναλάβουν επενδύσεις στην Ουκρανία, αφαιρώντας ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια και δίνοντας στους επενδυτές την εμπιστοσύνη που χρειάζονται για να δράσουν», δήλωσε.

«Πάνω από όλα πρέπει να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις. Μόνο αυτές μπορούν πραγματικά να φέρουν την καινοτομία και τις επενδύσεις που χρειάζεται η Ουκρανία. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εγκαινιάζουμε το επιχειρηματικό σύμφωνο της Ουκρανίας για τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να δεσμευτεί για την υποστήριξή του στην ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», συνέχισε.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι πάνω από 400 επιχειρήσεις από 38 χώρες με αθροιστική κεφαλαιοποίηση 4,9 τρισ. δολαρίων έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα, και το Σίτι του Λονδίνου διαθέτει ένα τεράστιο ποσό. «Και αυτό εμβάθυνε τις αγορές ρευστών κεφαλαίων και την παγκόσμια χρηματοοικονομική τεχνογνωσία», είπε.

Αναφερόμενος στην συνεισφορά της χώρας του, είπε, μεταξύ άλλων: «Η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίζει απόλυτα τον ρόλο της. Και είμαι περήφανος που σήμερα ανακοινώνουμε μια πολυετή δέσμευση για τη στήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας. Μέσα σε τρία χρόνια, θα παρέχουμε εγγυήσεις δανείων αξίας 3 δισ. δολαρίων, εγκαινιάζουμε επίσης μια νέα τεχνολογική γέφυρα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την Ουκρανία για την ενίσχυση των επενδύσεων και των ταλέντων, μαζί με υποστήριξη για την πράσινη ενέργεια και όλα αυτά είναι μέρος μιας τεράστιας συλλογικής προσπάθειας από συμμάχους και εταίρους στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής νέας υποστήριξης από την ΕΕ, η οποία επίσης ανακοινώνεται αυτή την εβδομάδα».

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι, ο οποίος συμμετείχε μέσω βίντεο, ανέφερ ότι η ανάπτυξη και οι ισχυρές επενδύσεις πρέπει να προηγούνται της εμπιστοσύνης. Επίσης του σχεδίου για την Ουκρανία πρέπει «να προηγηθεί η σιγουριά ότι αυτό που έχει ξαναχτιστεί δεν θα πέσει».

Ανεφερόμενος στις συγκρούσεις, είπε ότι κανείς δεν έχει τη δύναμη να εξαλείψει το κακό, αλλά αυτό μπορεί να ξεπεραστεί. Σημείωσε επίσης ότι ο κόσμος παρακολουθεί για να δει αν μπορεί να αποκατασταθεί η ζωή στην Ουκρανία. Εάν ναι, αυτό θα είναι ένα «ιδεολογικό πλήγμα» στον επιτιθέμενο, πρόσθεσε.

«Και δεν μιλάνε για τα τούβλα, αλλά για τη ζωή γενικά. Ο κόσμος είναι εγκαταλειφθεί στα ερείπια που μας θυμίζουν τους πολέμους του παρελθόντος. Και η πολιτική σε διάφορες περιοχές, δυστυχώς, εγκαταλείπεται με άρρωστες ιδέες μίσους, οργής και αγανάκτησης που δείχνουν πιθανούς πολέμους στο μέλλον», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Εργατική Πρωτομαγιά – Η Ιστορία και ο διεθνής αντίκτυπος της

Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά...

Καιρός: Συννεφιές και ίσως μεμονωμένες βροχές – Δείτε πρόγνωση μέχρι Κυριακή του Πάσχα

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας αναμένεται κατά διαστήματα να είναι αυξημένες. Το απόγευμα, θα παρατηρούνται...

Τα έθιμα του Πάσχα αναβιώνουν στην Πάφο

Θρησκευτική κατάνυξη αλλά και έθιμα σημαδεύουν την περίοδο του Πάσχα και πολλές κοινότητες στην Πάφο κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν την παράδοση και...

Μαχητικό συνετρίβη σε εθνικό πάρκο των ΗΠΑ – Σώθηκε ο πιλότος

Υπερηχητικό καταδιωκτικό συνετρίβη την Τρίτη σε εθνικό πάρκο στο Νέο Μεξικό, νοτιοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Ο χειριστής του F-16 έκανε χρήση...

Ήττα Παναθηναϊκού με 85-83 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, κατέθεσε ένσταση

Η αργοπορημένη αφύπνιση του Παναθηναϊκού, δεν του επέτρεψε την ολική επαναφορά από το -18 (57-39 στο 24΄) και πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον...

Ο Βασιλιάς Κάρολος επισκέφθηκε αντι-καρκινικό νοσοκομείο στο Λονδίνο

Αντι-καρκινικό νοσοκομείο επισκέφθηκε σήμερα ο Βρετανός βασιλιάς Κάρολος, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο, πριν τρεις μήνες. Συνοδευόμενος από τη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!