19.8 C
Nicosia
Τρίτη 23 Απρίλιος 2024 | 23:37

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 500 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως

Τα κρούσματα COVID-19 σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν σήμερα τα 500 εκατομμύρια, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, καθώς η ιδιαίτερα μεταδοτική υποπαραλλαγή BA.2 της Όμικρον είναι σε έξαρση σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και την Ασία.

Η εμφάνιση της BA.2 θεωρείται υπεύθυνη για τις πρόσφατες εξάρσεις στην Κίνα καθώς και για κρούσματα ρεκόρ στην Ευρώπη.

Η Νότια Κορέα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τον ημερήσιο μέσο όρο νέων κρουσμάτων, ανακοινώνοντας πάνω από 182.000 νέες μολύνσεις την ημέρα και αντιστοιχώντας σε μία ανά τέσσερις μολύνσεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται σε 20 από τις 240 και πλέον χώρες και εδάφη που παρακολουθούνται, μεταξύ των οποίων η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη και το Μπουτάν.

Η Σαγκάη βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο ξέσπασμα της COVID-19 στην Κίνα από τότε που ο ιός έκανε την εμφάνισή του στη Γουχάν στα τέλη του 2019, με σχεδόν 25.000 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης, αν και η πολιτική καραντίνας της πόλης επικρίνεται για τον διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους και το γεγονός ότι ασυμπτωματικοί άνθρωποι τοποθετούνται μαζί με ασθενείς με συμπτώματα.

Ανησυχία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ

Στη Γερμανία, ο μέσος όρος επτά ημερών των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί και είναι τώρα στο 59% της προηγούμενης κορύφωσής του στα τέλη Μαρτίου. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, ενώ παραμένει σταθερός στη Γαλλία.

Συνολικά, τα κρούσματα COVID-19 στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί σημαντικά αφού ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο αλλά η επανεμφάνιση κρουσμάτων σε περιοχές της Ασίας και της Ευρώπης έχει δημιουργήσει ανησυχίες ότι ένα ακόμα κύμα μπορεί να ακολουθήσει στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική υπηρεσία εθνικής δημόσιας υγείας δήλωσε χθες ότι η υποπαραλλαγή BA.2 της Όμικρον εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε περίπου τρία ανά τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού στη χώρα.

Η παραλλαγή BA.2 αντιστοιχεί τώρα περίπου στο 86% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως στα οποία έχει γίνει ανάλυση του γονιδιώματος του ιού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να τονίζουν ότι τα εμβόλια διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο να αποφευχθεί η καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ο ιός.

Περίπου το 64,8% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου της COVID, αν και μόνο το 14,8% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο Our World in Data.

Ενώ τα κρούσματα καταγράφουν αναζωπύρωση στην Ευρώπη και την Ασία πρόσφατα, οι ΗΠΑ έχουν και πάλι τον υψηλότερο συνολικό αριθμό κρουσμάτων της COVID από τότε που ξεκίνησε η πανδημία με 80,41 εκατ. ενώ ακολουθεί η Ινδία με 43,04 εκατ. και η Βραζιλία με 30,14 εκατ.

Από το 2020, περίπου το 37% των κρουσμάτων της COVID έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, το 21% στην Ασία και το 17% στη Βόρεια Αμερική.

Περίπου 6,5 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της COVID από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων, ενώ ακολουθεί η Ρωσία, η Βραζιλία και η Ινδία.

Η Ρωσία ξεπέρασε την Βραζιλία ως η χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό νεκρών λόγω της COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας και τους υπολογισμούς του Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυστραλία: Kαρχαρίας επιτέθηκε και δάγκωσε 16χρονο που τον ψάρεψε, όταν πήγε να τον βγάλει φωτογραφία (βίντεο,φωτό)

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη στην Αυστραλία καθώς την ώρα που μία οικογένεια ψάρευε στη Δυτική Παραλία της Αδελαΐδας, ο μικρός γιος έπιασε έναν καρχαρία,...

Τυνησία: 22 νεκροί μετανάστες σε ναυάγια

Τις σορούς 22 μεταναστών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, ανέσυραν από το Σάββατο οι τοπικές αρχές. Οι σοροί εντοπίστηκαν στις...

Πάνω από 130 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη μετά από διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Σε 130 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του διεθνούς κύρους πανεπιστημίου NYU στη Νέα Υόρκη, μετά...

Αφρικανική σκόνη έπνιξε περιοχές της Ελλάδας – Απόκοσμες εικόνες

Εικόνες που παραπέμπουν στην έρημο… Σαχάρα έφεραν σε περιοχές της χώρας οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η αφρικανική σκόνη σκέπασε κυρίως τα νότια ηπειρωτικά, ενώ κατά...

Προκόπης Παυλόπουλος: «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής στην Κύπρο»

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο του ως άνω Συνεδρίου, με θέμα «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής...

Γαλλία: Δήμαρχος καθιερώνει μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών

Μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών, θα καθιερώσει ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία, ένα μέτρο που έχει ήδη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!