15 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 6:47

Κορωνοϊός- Αυστραλία: Άρση lockdown στο Σίδνεϊ αν το 50% εμβολιαστεί, ανακοίνωσε η Νέα Νότια Ουαλία

H πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϊ, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μπορέσει να προχωρήσει στη χαλάρωση του λοκντάουν μέχρι το τέλος Αυγούστου, αν το 50% των κατοίκων εμβολιαστεί, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα COVID-19 παραμένουν κοντά σε υψηλό 16μήνου.

Μία άρση των περιορισμών στη Νέα Νότια Ουαλία, την πιο πολυπληθή πολιτεία της Αυστραλίας, θα προσφέρει ώθηση στον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον που δέχεται μεγάλη πίεση για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στη διάθεση των εμβολίων, με την απειλή μιας δεύτερης οικονομικής ύφεσης να παραμένει.

Η Νέα Νότια Ουαλία δίνει μάχη για να περιορίσει μία αύξηση των κρουσμάτων του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού στο Σίδνεϊ, την μεγαλύτερη πόλη της χώρας, παρά την επιβολή του λοκντάουν, το οποίο προγραμματίζεται να αρθεί στις 29 Αυγούστου.

Αν και η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε σήμερα 199 νέα κρούσματα μόλυνσης εγχώριας μετάδοσης κατά τις τελευταίες 24 ώρες, με τον αριθμό αυτό να βρίσκεται κοντά στον υψηλότερο αριθμό των 239 ημερήσιων κρουσμάτων 16μήνου που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν δήλωσε ότι οι περιορισμοί θα αρθούν αν έχουν γίνει έξι εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία άρσης του λοκντάουν.

«Έξι εκατομμύρια εμβόλια σημαίνει ότι περίπου το 50% του πληθυσμού (θα έχει λάβει) τουλάχιστον μία ή δύο δόσεις» δήλωσε η Μπερετζικλιάν στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ. «Αυτό μας δίνει πρόσθετες επιλογές για το πώς θα μοιάζει η ζωή στις 29 Αυγούστου».

Η ίδια δεν είπε πόσοι ακριβώς έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα στη Νέα Νότια Ουαλία, αλλά επεσήμανε ότι η πολιτεία οδεύει προς την επίτευξη του στόχου. Η Μπερετζικλιάν έδωσε έμφαση στον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί και εξακολουθούν να κινούνται στην κοινότητα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να μειωθεί.

Η Αυστραλία κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό να κρατήσει χαμηλά τους αριθμούς της COVID-19, με λίγα περισσότερα από 34.500 κρούσματα και 925 θανάτους. Ωστόσο η εκστρατεία ανοσοποίησης αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των αλλαγών στις ιατρικές συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω των ανησυχιών πρόκλησης θρομβώσεων αλλά και τους περιορισμούς στην παραλαβή των εμβολίων της Pfizer.

Ο στόχος εμβολιασμού στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας δημοσιοποιείται μόλις λίγες ημέρες μετά, από την υπόσχεση του πρωθυπουργού Μόρισον ότι τα λοκντάουν θα είναι «λιγότερο πιθανά» μόλις η χώρα εμβολιάσει ποσοστό 70% του πληθυσμού της άνω των 16 ετών, έναντι του ποσοστού 19% που έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.

Ο Μόρισον αναμένει ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού σε ποσοστό 70% θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Η πολιτεία του Κουίνσλαντ ανέφερε σήμερα 16 νέα κρούσματα COVID-19 κατά τις τελευταίες 24 ώρες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων μέσα σε ένα έτος.

Στο μεταξύ, η αεροπορική εταιρία Qantas Airways Ltd θέτει προσωρινά σε άμισθη αργία περίπου 2.500 εργαζόμενους της, για περίπου δύο μήνες, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τους νέους περιορισμούς κατά της COVID-19 στην Αυστραλία που μείωσαν την εσωτερική ζήτηση πτήσεων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!