17.8 C
Nicosia
Κυριακή 28 Απρίλιος 2024 | 3:54

(Και) Ενθαρρυντικά σημάδια από την μάχη κατά της πανδημίας στην Ευρώπη

Συνεχίζεται η επέλαση του κορωνοϊού με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να κλονίζει το τελευταίο διάστημα τις χώρες της Ευρώπης, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν επιβάλλει διαφορετικών «ελευθεριών» περιορισμούς σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού.

Αξιοσημείωτο αυτής τη δεύτερης φάσης της πανδημίας είναι το γεγονός πως καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλοί αριθμοί ημερήσιων κρουσμάτων, συγκριτικά με τους αντίστοιχους αριθμούς κρουσμάτων της άνοιξης.

Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία μαζί με τη Ρωσία, καταγράφουν αθροιστικά περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα καθιστώντας την Ευρώπη σε επίκεντρο του δεύτερου κύματος.

Πέφτουν τα ημερήσια κρούσματα μετά τη λήψη μέτρων

Παρά την ανησυχητική πορεία όμως του ιού, με μια πιο προσεκτική προσέγγιση των δεδομένων διακρίνονται και ενθαρρυντικά στοιχεία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg το οποίο επισημαίνει πως την περασμένη εβδομάδα, και έπειτα από την υιοθέτηση νέων περιορισμών, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. άρχισε να υποχωρεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων.

Επίσης, σε μικρότερες χώρες της Ευρώπης που επλήγησαν βαριά από την δεύτερη φάση της πανδημίας, όπως είναι το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Τσεχία, παρατηρείται μεγάλη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων- και πάλι, ωστόσο, έπειτα από την επιβολή αυστηρών μέτρων. Τα ημερήσια κρούσματα στο Βέλγιο, για παράδειγμα, αγγίζουν πλέον τις 4.300, από τις 20.000 που καταγράφονταν πριν από δύο εβδομάδες.

Τα ενθαρρυντικά αυτά σημάδια εμφανίστηκαν αφού αυτές οι χώρες επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς, όπως το κλείσιμο των καταστημάτων, των μπαρ και των εστιατορίων, σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η πανδημία.

Η Ιρλανδία, μια από τις πρώτες που επέβαλε εκ νέου περιορισμούς, μείωσε τον αριθμό των νέων λοιμώξεων σε 240 τις τελευταίες 24 ώρες από περισσότερες από 1.200 την ημέρα στα μέσα Οκτωβρίου.

Σχολιάζοντας την αποκλιμάκωση αυτή των κρουσμάτων, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν χαρακτήρισε ενθαρρυντικούς τους νέους αριθμού, ωστόσο, έκρινε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μια νέα τάση.

Είναι νωρίς για να μιλήσουμε για τάση αποκλιμάκωσης

Η Ευρώπη ξεπέρασε, σύμφωνα με το πρακτορείο, τις ΗΠΑ σε ποσοστά μολύνσεων από τον κορωνοϊό, νωρίτερα το φθινόπωρο. Και τα κρούσματα παραμένουν υψηλά στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, πέρασαν ξανά μπροστά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην Ευρώπη καταγράφηκαν 320 νέα ημερήσια ανά εκατομμύριο κατοίκων, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν 445 ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια όμως, οι θάνατοι εξακολουθούν να αυξάνονται, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υπολογίζει ότι στις χώρες της Ευρώπης, μαζί με την Ρωσία, παρατηρείται άνοδος 44% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Νοεμβρίου. Οι νοσηλείες σε ΜΕΘ στη Γαλλία εξακολουθούν να αυξάνουν με αυτές που αφορούν Covid-19 να έχουν πληρότητα 94% την Τετάρτη.

Παράλληλα, η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας στη Γαλλία αυξάνεται συνεχώς, με τους θαλάμους Covid να είναι γεμάτοι στο 94% της χωρητικότητας την Τετάρτη.

Οι δείκτες αυτοί χρειάζονται χρόνο ώστε να σημειώσουν μείωση, τονίζει το πρακτορείο σημειώνοντας ότι οι αριθμοί αυτοί πέφτουν σε δεύτερο χρόνο. Έτσι χρειάζεται να περάσει ένα διάστημα μέχρις ότου φανεί η μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των νεκρών, ενώ απαιτείται σταθερά ιδιαίτερη προσοχή, όπως απέδειξε η εμπειρία της άνοιξης.

«Αυτός είναι ένας μαραθώνιος και είμαστε κοντά στην αρχή, όχι κοντά στον τερματισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο σε πρόσφατη συνέντευξη, αναγνωρίζοντας κάποια σημάδια βελτίωσης. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακροπρόθεσμα μέτρα», πρόσθεσε.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Πρωθυπουργέ μείνε»: Ισπανοί διαδηλωτές ζητούν από τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Μαδρίτη, με υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταξιδεύουν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον...

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικάσε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις...

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το Belem Share via Facebook Share via Twitter

Το ταξίδι του προς τη Μασσαλία ξεκίνησε το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας...

Παρέλαβε την αίτηση παύσης του και καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!