25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 15:52

Στην Ε.Ε. 12,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου προς το τέλος του χρόνου- Σε έξι εβδομάδες έτοιμο τυχόν νέο εμβόλιο αν χρειαστεί

Συνολικά 12,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer που πήρε χθες το «πράσινο φως» από τους ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς φορείς θα αποστείλουν οι εταιρείες προς το τέλος του χρόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech προσθέτοντας ότι οι 27 χώρες μέλη της Ένωσης που χρειάζονται δόσεις του εμβολίου θα τις έχουν εντός πέντε ημερών. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό διευθυντή της εταιρείας Σον Μάρετ, έπειτα από την έγκριση του εμβολίου, οι εταιρείες επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις. Μάλιστα, πρόσθεσε πως πρόκειται για περισσότερο από το ήμισυ των δόσεων που αναμένεται να αποσταλούν στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από το τέλος του έτους. Δεδομένου ότι απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου, οι αρχικές δόσεις που θα παραδωθούν στην Ε.Ε. είναι αρκετές για τον εμβολιασμό πληθυσμού 6,25 εκατομμυρίων.

Μέσα στο 2021 αναμένεται, ωστόσο, να επιταχυνθεί περισσότερο η διαδικασία παραγωγής των δόσεων καθώς, όπως γνωστοποίησε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Ζιρκ Πέτινγκ, τον Φεβρουάριο ξεκινάει την λειτουργία του το νέο εργοστάσιό της στο Μάρμπουργκ, στη Γερμανία. Η μονάδα, η οποία αγοράστηκε τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να έχει ικανότητα ετήσιας παραγωγής μέχρι 750 εκατομμυρίων δόσεων.

Αν χρειαστεί διαφορετικό εμβόλιο λόγω του νέου στελέχους, θα είναι έτοιμο σε έξι εβδομάδες

Παράλληλα, η εταιρεία εμφανίστηκε καθησυχαστική απάναντι στο ενδεχόμενο να χρειαστεί νέο εμβόλιο λόγω του νέου στελέχους του ιού που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία και έχει οδηγήσει στην διεθνή απομόνωση της χώρας.

Σύμφωνα με την BioNtech, θα χρειαστεί έξι εβδομάδες ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού. Αυτό γνωστοποίησε ο διευθυντής της BioNtech Ουγκούρ Σαχίν υποστηρίζοντας πως σε διάστημα έξι εβδομάδων η εταιρεία δύναται να διαθέσει νέο εμβόλιο.

«Τεχνικά είμαστε σε θέση να διαθέσουμε ένα νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων. Βασικά, η ομορφιά της τεχνολογίας του αγγελιοφόρου RNA είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε απευθείας την ανάπτυξη ενός εμβολίου που μιμείται στην εντέλεια την νέα μετάλλαξη», εξήγησε.

Ωστόσο, ο Ουγκούρ Σαχίν διαβεβαίωσε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» το σημερινό εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό και κατά του νέου στελέχους, στο οποίο οι βρετανικές αρχές στήριξαν την εξήγησή τους για την πρόσφατη εκτόξευση των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Από επιστημονικής απόψεως είναι εξαιρετικά πιθανό η ανοσολογική απόκριση που προκαλείται από το εμβόλιο να είναι σε θέση να διαχειρισθεί την νέα παραλλαγή του ιού», δήλωσε ο επιστήμονας, συνιδρυτής μαζί με την σύζυγό του Οζλέμ Τουρετσί της BionTech . Εξηγεί ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Pfizer είναι αποτελεσματικό διότι περιέχει 1.000 αμινοξέα και μόνο εννέα από αυτά έχουν μεταλλαχθεί, πράγμα που σημαίνει ότι το 99% της πρωτεΐνης παραμένει το ίδιο.

Ο Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε επίσης ότι η BioNTech θα είναι σε θέση να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των τεστ που γίνονται για το νέο στέλεχος του Sars-CoV-2 σε δύο εβδομάδες.

Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna δοκιμάζουν ήδη τα εμβόλιά τους για να διαπιστώσουν εάν λειτουργούν κατά της νέας μεταλλαγμένης εκδοχής του ιού, η οποία εντοπίσθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες.

«Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περιμένουμε ότι η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω του εμβολίου της Moderna θα λειτουργεί προστατευτικά κατά των μεταλλάξεων που έχουν πρόσφατα περιγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πραγματοποιήσουμε επιπλέον τεστ τις επόμενες εβδομάδες για να επιβεβαιώσουμε την προσδοκία αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Moderna.

Ανησυχίες για το νέο στέλεχος

Η νέα παραλλαγή του ιού που οδήγησε την βρετανική κυβέρνηση στην επιβολή αυστηρών περιορισμών για την εορταστική περίοδο, φέρνει την υγειονομική κρίση σε μια νέα φάση. Το νέο στέλεχος δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα ούτε να αυξάνει τα ποσοστά θνητότητας. Επίσης δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιο ανθεκτικό απέναντι στα εμβόλια, και άρα ότι μειώνει την αποτελεσματικότητά τους.

Ωστόσο, το υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητάς του καθιστά ακόμα πιο δύσκολη και απαιτητική την προσπάθεια περιορισμού του. Μάλιστα δεδομένου ότι το νέο στέλεχος του ιού έχει ήδη εντοπιστεί στη Δανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, γίνεται σαφές ότι θα αντιμετωπίσουν παρόμοια με την Βρετανία προβλήματα στον περιορισμό της διάδοσης της παραλλαγής.

Ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων της νέας παραλλαγής φαίνεται να βοηθά στην μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων. Από την πρώτη του εμφάνιση, τον Σεπτέμβριο, στο Κεντ έχει διαδοθεί γρήγορα και σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας «αντικαθιστώντας» το παλιό στέλεχος του ιού. Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, το νέο στέλεχος αυξάνει τον δείκτη R, τον αριθμό δηλαδή των ατόμων που μολύνει ένας θετικός στον κορωνοϊό ασθενής. Ο δείκτης για τη νέα παραλλαγή υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 0,4.

Μέχρι σήμερα οι ανησυχίες για το νέο στέλεχος του ιού έχουν οδηγήσει 40 χώρες στην αναστολή των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο νέος κορωνοϊός έχει μεταλλαχθεί και άλλες φορές, και οι δύο εταιρείες έχουν διαπιστώσει ότι τα εμβόλιά τους λειτουργούν και κατά των άλλων διαδοχικών μεταλλάξεων του ιού.

Από την πλευρά του ο EMA διαβεβαίωσε χθες ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιτρέπει να ειπωθεί ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech δεν προστατεύει και από το νέο στέλεχος του ιού. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφνίστηκε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο οποίος προσπάθησε χθες να κατευνάσει τις μεγάλες ανησυχίες που έχει προκαλέσει το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, λέγοντας ότι αυτή είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης μιας πανδημίας. Παρόλα αυτά, ο ΠΟΥ θα συγκαλέσει συνεδρίαση των μελών του για να συζητήσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση του νέου στελέχους του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού του τμήματος, Χανς Κλούγκε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Ο άθλος του Σπύρου Λούης

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ,...

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Τατζικιστάν: 9 συλλήψεις για εμπλοκή με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Τέσσερις ένοπλοι, που θεωρούνται ύποπτοι για τη φονικότερη επίθεση στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, είναι υπήκοοι Τατζικιστάν. Συνελήφθησαν μαζί με επτά ακόμα ,...

Ν. Αφρική: Τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα με 45 νεκρούς – Ένα κορίτσι 8 ετών επέζησε

Σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα συνέβη στην Ν. Αφρική, με 45 νεκρούς και μόλις μία επιζήσασα, ένα κοριτσάκι 8 ετών. Λεωφορείο με προσκυνητές του Πάσχα, σύμφωνα με...

Τουσκ: Η Ευρώπη απειλείται πραγματικά με πόλεμο – Και είναι ανέτοιμη

Επιμένει ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τασκ, ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε «προ- πολεμική περίοδο» και προειδοποιεί πως εάν η Ουκρανία ηττηθεί από τη...

Αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν παρεμβολές σήματος GPS – «Δείχνουν» τη Ρωσία

Αεροπλάνα που πετούν πάνω από την περιοχή της Βαλτικής αναφέρουν έναν αυξανόμενο αριθμό ψεύτικων σημάτων GPS με την Ρωσία να θεωρείται ο πιθανότερος ένοχος. Τα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!