25.7 C
Nicosia
Τρίτη 23 Απρίλιος 2024 | 22:46

Η έκθεση για τον Κασόγκι δοκιμάζει τις σχέσεις ΗΠΑ- Σαουδικής Αραβίας

Η έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που αναμένεται να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα από την Ουάσινγκτον, θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση Μπάιντεν η οποία έχει υποσχεθεί να αναβαθμίσει τις σχέσεις με το Ριάντ.

Η έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα, Παρακσκευή, και έπειτα από την επικοινωνία που είχε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ. Ήταν η πρώτη τους επικοινωνία από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος «επιβεβαίωσε τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», υποστήριξε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν προχώρησε στο τηλεφώνημα αφού διάβασε την έκθεση των ΗΠΑ για τη δολοφονία του Κασόγκι. Η έκθεση αναμένεται ότι εμπλέκει τον γιο του βασιλιά, τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διαφάνεια και η διαφάνεια είναι, συχνά, ένα στοιχείο για να αποδοθούν ευθύνες», ανέφερε ο Νεντ Πράις σε συνέντευξη Τύπου.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ για λογοδοσία των υπευθύνων του φόνου δεν θα σταματήσουν εκεί, αλλά δεν απάντησε αν η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος του Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αν αυτός κριθεί από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών υπεύθυνος για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Η υπόσχεση, ωστόσο, του Μπάιντεν να αναθερμάνει τις σχέσεις με το βασίλειο του Κόλπου, με τους ηγέτες τους οποίου διατηρουσε στενούς δεσμούς ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να μπλεχτεί εφόσον η έκθεση εμπλέκει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα.

Τι είπε ακριβώς ο Μπάιντεν;

Στην δήλωση του Λευκού Οίκου δεν αναφέρθηκε ονομαστικά ο Κασόγκι. «Ο πρόεδρος σημείωσε θετικά την πρόσφατη απελευθέρωση αρκετών Σαουδα-Αμερικανών ακτιβιστών και της Λουτζάν αλ-Χάθλουλ που βρισκόταν υπό την κράτηση, και επιβεβαίωσε τη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», αναφέρεται.

Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας Λουτζάν αλ-Χάθλουλ απελευθερώθηκε αυτόν τον μήνα μετά από σχεδόν τρία χρόνια υπό κράτηση, αλλά της έχει επιβληθεί απαγόρευση ταξιδιού. Επίσης της απαγορεύτηκε να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας», καθώς και την απειλή που θέτουν στη Σαουδική Αραβία οι φιλοϊρανικές ομάδες.

«Ο πρόεδρος είπε στον βασιλιά Σαλμάν ότι θα εργαστεί για να κάνει τις διμερείς σχέσεις όσο το δυνατόν πιο ισχυρές και διαφανείς», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ιστορική φύση της σχέσης τους και συμφώνησαν να συνεργαστούν σε ζητήματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν αμοιβαία», συνεχίζει.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυστραλία: Kαρχαρίας επιτέθηκε και δάγκωσε 16χρονο που τον ψάρεψε, όταν πήγε να τον βγάλει φωτογραφία (βίντεο,φωτό)

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη στην Αυστραλία καθώς την ώρα που μία οικογένεια ψάρευε στη Δυτική Παραλία της Αδελαΐδας, ο μικρός γιος έπιασε έναν καρχαρία,...

Τυνησία: 22 νεκροί μετανάστες σε ναυάγια

Τις σορούς 22 μεταναστών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, ανέσυραν από το Σάββατο οι τοπικές αρχές. Οι σοροί εντοπίστηκαν στις...

Πάνω από 130 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη μετά από διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Σε 130 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του διεθνούς κύρους πανεπιστημίου NYU στη Νέα Υόρκη, μετά...

Αφρικανική σκόνη έπνιξε περιοχές της Ελλάδας – Απόκοσμες εικόνες

Εικόνες που παραπέμπουν στην έρημο… Σαχάρα έφεραν σε περιοχές της χώρας οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η αφρικανική σκόνη σκέπασε κυρίως τα νότια ηπειρωτικά, ενώ κατά...

Προκόπης Παυλόπουλος: «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής στην Κύπρο»

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο του ως άνω Συνεδρίου, με θέμα «Η προκλητική ατιμωρησία της Τουρκίας ύστερα από 50 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής...

Γαλλία: Δήμαρχος καθιερώνει μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών

Μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τους κάτω των 13 ετών, θα καθιερώσει ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία, ένα μέτρο που έχει ήδη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!