16.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 22:54

ΗΠΑ: «Ύστατη λύση» το χάπι της Merck για τον κορωνοϊό

Το νέο αντιιικό χάπι της Merck, το οποίο κάποτε διαφημιζόταν ότι θα έφερνε την αλλαγή για τη θεραπεία του COVID-19, είναι η τελευταία επιλογή μεταξύ τεσσάρων διαθέσιμων επιλογών για ασθενείς σε κίνδυνο, δεδομένης της σχετικά χαμηλής αποτελεσματικότητάς του και πιθανών ζητημάτων ασφάλειας, αναφέρουν οι γιατροί των ΗΠΑ.

Μια ανταγωνιστική από του στόματος θεραπεία από την Pfizer, το Paxlovid, είναι σε μεγάλη ζήτηση, ακολουθούμενο από μια ενδοφλέβια θεραπεία με αντισώματα που παρασκευάζεται από την GlaxoSmithKline και τη Vir Biotechnology.

Καθώς οι προμήθειες αυτών των προϊόντων είναι περιορισμένες, οι γιατροί που αντιμετωπίζουν ένα κύμα κρουσμάτων που προκαλούνται από την παραλλαγή Omicron στρέφονται επίσης στη ρεμδεσιβίρη της Gilead Sciences, ένα αντιικό που πρέπει να χορηγείται ως τρεις φορέ την ημέρα για να βοηθήσουν ασθενείς υψηλού κινδύνου με COVID να αποφύγουν τη νοσηλεία.

Όταν η Merck και ο συνεργάτης της Ridgeback Biotherapeutics ανακοίνωσαν τα αρχικά δεδομένα στα τέλη του περασμένου έτους που έδειχναν ότι το φάρμακό τους, το molnupiravir, μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας, χαιρετίστηκε ως μια πιθανή ανακάλυψη, η πρώτη θεραπεία για τον COVID που θα μπορούσε να ληφθεί στο σπίτι.

Ο ενθουσιασμός για το φάρμακο μειώθηκε όταν τα πλήρη δεδομένα έδειξαν περίπου 30% αποτελεσματικότητα. Αυτό διαβρώθηκε περαιτέρω όταν το Paxlovid αποδείχθηκε ότι μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 90%. Το sotrovimab της GSK και το remdesivir της Gilead – που πωλούνται ως Veklury – μείωσαν τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 85% και 87%, αντίστοιχα.

Μέχρι στιγμής, έχουν διανεμηθεί 265.000 δόεις Paxlovid και 1,1 εκατομμύριο σειρές μολνουπιραβίρης, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS). Αυτά τα πρώτα δεδομένα δείχνουν επίσης εκατοντάδες χιλιάδες σειρές φαρμάκων της Merck να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων και των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.

«Το προϊόν της Merck είναι μόνο 30% αποτελεσματικό, επομένως δεν το διανέμουμε», δήλωσε ο Jim Mangia, πρόεδρος του St. John’s Well Child and Family Center, ενός δικτύου κέντρων δημόσιας υγείας στο Νότιο και Κεντρικό Λος Άντζελες. Είπε ότι το κέντρο έχει αποθηκεύσει 200 ​​συσκευασίες μολνουπιραβίρης που έλαβε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ζητά νέες παραδόσεις μόνο του Paxlovid, το οποίο συνταγογραφούσε.

Το Reuters μίλησε με περισσότερους από δώδεκα παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σε περισσότερες από μισή ντουζίνα χώρες, οι περισσότεροι από τους οποίους είπαν ότι συνταγογραφούν το molnupiravir σε περιορισμένη βάση και κυρίως εάν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή δεν είναι διαθέσιμες πιο αποτελεσματικές επιλογές.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ότι το molnupiravir αποτελεί την τελευταία επιλογή μεταξύ των γιατρών των ΗΠΑ, η Merck είπε ότι η ζήτηση θα ενισχυθεί καθώς προκύπτουν περισσότερα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο και τις κλινικές δοκιμές.

«Υπάρχει πολλή εκπαίδευση που θα χρειαστεί να γίνει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να ενημερωθούν οι άνθρωποι», δήλωσε ο Eliav Barr, επικεφαλής παγκόσμιων ιατρικών υποθέσεων της Merck.

Τα σχήματα Merck και Pfizer – και τα δύο που ελήφθησαν για πέντε ημέρες νωρίτερα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων – ανακοινώθηκαν ως σημαντική πρόοδος, επιτρέποντας κατ’ οίκον θεραπεία αντί για επαχθείς ενδοφλέβιες θεραπείες που χορηγούνται σε ιατρικά κέντρα ή νοσοκομεία.

Δεκάδες κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων βρίσκονται στη σειρά για να παράγουν το φάρμακο της Merck για χώρες χαμηλού εισοδήματος, αλλά η μελλοντική ζήτηση είναι ασαφής.

Οι πωλήσεις του molnupiravir, με την επωνυμία Lagevrio, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ενώ το Paxlovid της Pfizer αναμένεται να συγκεντρώσει σχεδόν 23 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Wall Street που συνέταξε η Refinitiv.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία έχει ξοδέψει περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το molnupiravir και 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το Paxlovid, έχει προσφέρει περίπου το 85% των προμηθειών σε πολιτείες και έχει στείλει το υπόλοιπο 15% απευθείας σε κοινοτικά κέντρα υγείας.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!