13.9 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Μάιος 2024 | 6:05

ΗΠΑ-εκλογές: Οι πολίτες ψηφίζουν για πρόεδρο και σύστημα υγείας

Όταν θα κλείσουν οι κάλπες στις ΗΠΑ την Τρίτη, οι Αμερικανοί πολίτες δεν έχουν επιλέξει μόνο τον επόμενο πρόεδρο της Αμερικής. Θα έχουν επιλέξει επίσης σύστημα υγείας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αμφισβητώντας σε μεγάλο ποσοστό την θνησιμότητα και τις επιπτώσεις του Covid-19 προσπάθησε να υποβαθμίσει τον κίνδυνο του κορωνοϊού, καλώντας τους πολίτες να μην φοβούνται και να επιστρέψουν στην ομαλότητα.

Ενδεικτική είναι επίσης η απόστασή του από τον λοιμωξιολόγο ‘Ανθονι Φάουτσι, ο οποίος τον επέκρινε για τη στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση της επιδημίας του κορωνοϊού, κάτι που προκάλεσε την αντεπίθεση του Λευκού Οίκου που κατηγορεί τον διακεκριμένο επιστήμονα ότι θέλει να αποδυναμώσει τον πρόεδρο και υποψήφιο για την επανεκλογή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε επίσης στην ευχέρεια των πολιτειών να επιλέξουν την δική τους πολιτική για την διαχείριση της πανδημίας σε θέματα όπως η χρήση μάσκας, τα μέτρα αποστασιοποίησης και οι περιορισμοί στα σχολεία και τις επιχειρήσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία σύγχυσης σε περίπτωση που κάποιος ταξίδευε από την μία πολιτεία στην άλλη καθώς ίσχυαν διαφορετικοί περιορισμοί και κανόνες για την εστίαση και τις συγκεντρώσεις στους δημόσιους χώρους, τονίζει ο Αμές Αντάλτζα, μελετητής στο Johns Hopkins Center for Health Security.

«Στη δημόσια υγεία πρέπει να εκπέμπεται ένα συνεπές μήνυμα», προσθέτει ο Αλί Μοκντάντ, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Ένα μήνυμα που οι επιστήμονες στις ΗΠΑ θα ήθελαν να είναι πιο ξεκάθαρο είναι η αναγκαιότητα και η σωστή χρήση της μάσκας. Περίπου 62.000 ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, μόνο στις ΗΠΑ αν το 95% του πληθυσμού τις φορούσε κατάλληλα, σύμφωνα με προβλέψεις του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Παλιότερα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αποτελούσε τον κορυφαίο οργανισμό δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ και ήταν αρμόδιο για την διατύπωση και διάδοση τέτοιων μηνυμάτων, όπως σε προηγούμενους υγειονομικούς κινδύνους με το SARS και τον Έμπολα.

Πλέον οι πολιτείες έχουν «κλέψει» αυτή την αποστολή.

Την στιγμή που και άλλες κυβερνήσεις, όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνεργάζονται στενά με το CDC για τη συλλογή πληροφοριών, τον καθορισμό βέλτιστων πρακτικών και τον προσδιορισμό των κατάλληλων απαντήσεων, το CDC έχει υποβαθμιστεί κατά την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν από την άλλη έχει υποστηρίξει ότι εάν εκλεγεί, η διοίκησή του θα «ακολουθήσει την επιστήμη». Έτσι έχει κάνει έκκληση για την χρήση της μάσκας ενώ έχει δηλώσει πως δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε lockdown σε περίπτωση που τα επιστημονικά δεδομένα δείξουν ότι έτσι θα σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Press Room

Τέξας: «Πες αντίο στον μπαμπά στην κάμερα», είπε στον 3χρονο γιο της, τον σκότωσε και αυτοκτόνησε

Οι αρχές συνέταξαν ένα χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ωρών της ζωής μιας γυναίκας από το Τέξας προτού πυροβολήσει τον 3χρονος γιο της και στη συνέχεια...

Ρωσία: Ορκίστηκε για την 5η θητεία του ο Πούτιν

Για μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής...

Λάρισα: 41χρονος σε αμόκ μαχαίρωσε τον αδερφό του, τραυμάτισε φίλο του και ένα βρέφος 10 μηνών

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 41χρονος άνδρας που το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαχαίρωσε τον αδερφό του και τραυμάτισε έναν 43χρονο, καθώς και ένα βρέφος 10...

Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα: Τι συμβαίνει και τι σημαίνει σε 5 ερωτήσεις – απαντήσεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του περάσματος της Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού...

Νότια Αφρική: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε χθες Δευτέρα κτίριο υπό ανέγερση στην Τζορτζ, στις ακτές της Νότιας Αφρικής, ενώ άλλοι κάπου πενήντα...

Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!