33.8 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 15:47

Γαλλία: Οι αρχές θα ερευνήσουν τα τζαμιά ως «εκκολαπτήρια ισλαμιστικού εξτρεμισμού»

Η Γαλλία θα ξεκινήσει να ερευνά δεκάδες τζαμιά που είναι ύποπτα ότι κήρυγμα τη ισλαμιστικής ιδεολογίας και λειτουργούν ως «εκκολαπτήρια» θρησκευτικού εξτρεμισμού, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «πρωτοφανή δράση ενάντια στον αυτονομισμό» μετά τιςς ισλαμιστικές επιθέσεις στη Γαλλία αυτό το φθινόπωρο, συμπεριλαμβανομένου του αποκεφαλισμού του καθηγητή Σαμιουέλ Πατί.

Ο Νταρμανάν είπε ότι 76 τζαμιά από τους περισσότερους από 2.600 μουσουλμανικούς χώρους λατρείας είχαν επισημανθεί ως πιθανές απειλές για τις δημοκρατικές αξίες της Γαλλίας και την ασφάλειά της. Όπου επιβεβαιώνονται υποψίες, το τζαμί θα κλείσει, είπε.

«Υπάρχουν σε ορισμένες συγκεντρωμένες περιοχές λατρευτικοί χώροι που είναι σαφώς αντιδημοκρατικοί», δήλωσε ο υπουργός στο ραδιόφωνο RTL, «όπου οι ιμάμηδες ακολουθούνται από τις υπηρεσίες πληροφοριών και όπου ο λόγος έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες μας».

Οι ερευνητές θα διερευνήσουν τη χρηματοδότηση των τζαμιών και το ιστορικό των ιμάμηδων που θεωρούνται ύποπτοι και θα αναζητήσουν αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει προειδοποιήσει για την αυξανόμενη απειλή του «ισλαμιστικού αυτονομισμού» και την πρόκλησή του για την ενότητα της κοσμικής γαλλικής δημοκρατίας. Οι βασικές γαλλικές αξίες όπως η ελευθερία πίστης, η ισότητα και το δικαίωμα βλασφημίας απειλούνται σε τοπικές περιοχές, είπε.

«Αντιμέτωπος με αυτό το κακό που τρώει στη χώρα μας, η Γαλλία απάντησε με αποφασιστικότητα», είχε γράδψει ο Μακρόν σε επιστολή του στην εφημερίδα Financial Times τον Νοέμβριο.

Η καταστολή της κυβέρνησης έχει σαν αποτέλεσμα βέβαια οι μουσουλμάνοι να αισθάνονται όλο και πιο αποξενωμένοι στη χώρα τους. Μερικοί μουσουλμάνοι ηγέτες, ενώ υποστηρίζουν τον αγώνα της κυβέρνησης ενάντια στον ισλαμισμό, προειδοποίησαν τον Γάλλο πρόεδρο πως με την πολιτική αυτή μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα «απέναντι στους υποκινητές του μίσους».

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ένα βήμα πριν το ΔΕΕ η Κύπρος για την οδηγία για καταπολέμηση απάτης κατά ΕΕ

Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο της ΕΕ βρίσκεται η Κύπρος λόγω του ότι δεν έχει μεταφέρει σωστά τους κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της...

Είκοσι χρόνια από το δημοψήφισμα και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν

Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, όταν το 76% των Ελληνοκυπρίων εξέφρασε την αντίθεσή του στην προτεινόμενη λύση του Κυπριακού από τον τότε ΓΓ...

Ταξιδεύουμε στην Ισλανδία μέσα από 10 πανέμορφες φωτογραφίες

Στη Νότια Ευρώπη είναι ήδη καλοκαίρι. Στα βόρεια, όμως, οι θερμοκρασίες βρίσκονται κοντά στο 0 αυτή την εποχή και το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!