20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 5:24

Έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ μετά την διαρροή για το σχέδιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε για την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Ρόου κατά Γουέιντ για τις αμβλώσεις ήταν αυθεντικό, αλλά όχι οριστικό.

Στην Ουάσιγκτον, την ώρα που διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο φωνάζοντας συνθήματα για να ακούσουν τα μέλη του Κογκρέσου απέναντι στο Καπιτώλιο, οι Δημοκρατικοί με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μπάιντεν ορκίστηκαν να καταστήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση καθοριστικό ζήτημα των εκλογών του φθινοπώρου. Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για “μια πραγματικά ριζοσπαστική απόφαση, μια θεμελιώδη αλλαγή” και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση.

Εκτός από την Ουάσιγκτον, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Νάσβιλ, το Ντάλας, τη Νέα Ορλεάνη, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, την Ατλάντα, το Χιούστον, το Σολτ Λέικ Σίτι. Στο Σαν Φρανσίσκο, ένας διαδηλωτής σκαρφάλωσε στον πύργο Salesforce δηλώνοντας την αντίθεση του στις αμβλώσεις.

Ο Ανώτατος δικαστής Τζεν Ρόμπερτς αφού επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του εγγράφου που έβγαλε στη δημοσιότητα του δημοσιογραφικού ιστότοπου Politico, υποσχέθηκε πλήρη έρευνα για τη διαρροή του σχεδίου την οποία και χαρακτήρισε “πράξη προδοσίας και κατάφωρη παραβίαση εμπιστοσύνης που αποτελεί προσβολή για το Δικαστήριο και τους δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται εδώ”.

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις σε δήλωση της σε γκαλά που παρευρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης και το οποίο διοργάνωσε οργανισμός για την εκλογή Δημοκρατικών που στηρίζουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων είπε χαρακτηριστικά: “Εάν το δικαστήριο ανατρέψει την απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ, αυτό θα είναι μια άμεση επίθεση στην ελευθερία”.

Νωρίτερα, σε άλλες δηλώσεις της, υπογράμμιζε πως τα δικαιώματα των Αμερικανών κινδυνεύουν. “Εάν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή αποδυναμωθεί, ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μέλλον στο οποίο η κυβέρνηση μπορεί ενδεχομένως να παρέμβει στις προσωπικές αποφάσεις που παίρνει για τη ζωή του. Ήρθε η στιγμή να αγωνιστούμε για τις γυναίκες και για τη χώρα μας με ότι έχουμε”.

Δηλώσεις για το φλέγον θέμα έκανε και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάνοντας λόγο για “πλήγμα προς τις γυναίκες, αλλά και για όλους εμάς που πιστεύουμε σε μια ελεύθερη κοινωνία”.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ υπόσχεται ούτως ή άλλως ψηφοφορία. Όπως είπε “κάθε Αμερικανός θα δει σε ποια πλευρά στέκεται κάθε γερουσιαστής”. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές εξέδωσαν κοινή δήλωση τονίζοντας πως “η απόφαση αυτή προστατεύει το πιο βασικό και πολύτιμο δικαίωμα μας, το δικαίωμα στη ζωή”.

Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς η οποία είχε ψηφίσει υπέρ της επικύρωσης δύο εκ των τριών επιλογών του Ντόναλντ Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο, επειδή υποσχέθηκαν ότι τα δικαιώματα της άμβλωσης θα τηρούνταν από το νόμο, δήλωσε τώρα πως η νέα στάση των δικαστών είναι ασυνεπής με όσα είχαν πει αρχικά.

Η γνωστή ηθοποιός και κωμικός Τζούλια Λούις Ντρέιφους που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των αμβλώσεων, δήλωσε θυμωμένη και έτοιμη να καλύψει δωρεές ύψους 10.000 δολαρίων προκειμένου να καλύψει τα έξοδα αμβλώσεων.

Θυμωμένη δήλωσε και η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν η οποία διαδήλωσε στους δρόμους της Ουάσινγκτον φωνάζοντας: “Είμαι θυμωμένη, αναστατωμένη και αποφασισμένη”.

Στην Οκλαχόμα, ο Κυβερνήτης Κέβιν Στιτ υπέγραψε το απόγευμα της Τρίτης  νομοσχέδιο που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης. “Θέλω η Οκλαχόμα να είναι η πιο υπέρ της ζωής Πολιτεία στη χώρα γιατί εκπροσωπώ τέσσερα εκατομμύρια πολιτών που θέλουν σε μεγάλο βαθμό να προστατέψουν τα αγέννητα παιδιά” δήλωσε ο Στιτ. Ο νόμος εγκρίθηκε από το νομοθετικό σώμα της Οκλαχόμα την περασμένη εβδομάδα και τίθεται σε ισχύ αμέσως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ – Επαφές με πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) Στρατηγός Robert Brieger ο οποίος πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη...

Σημαντική πτώση στο ΧΑΚ – Αιτία η υποχώρηση διεθνών αγορών

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας τέρμα στην ανοδική πορεία των τριών προηγούμενων ημερών λόγω του αρνητικού χρηματιστηριακού κλίματος που...

3.232 υποψηφιότητες για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δείτε πίνακα πόσοι διεκδικούν,ποιες θέσεις και σε ποιο Δήμο

Συνολικά 3.232 υποψηφιότητες υποβλήθηκαν σήμερα παγκύπρια για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών...

HΠΑ: Φουντώνουν στα πανεπιστήμια οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα – Εκατοντάδες συλλήψεις

Σε εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών – διαδηλωτών έχουν προβεί οι αρχές στις ΗΠΑ, καθώς φουντώνουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα και τις απάνθρωπες συνθήκες...

Στην Κίνα ο Πούτιν τον Μάϊο

Την Κίνα σκοπεύει να επισκεφθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος. «Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο», τόνισε ο...

Κυβέρνηση: Βήματα επαναπροσέγγισης με την Εκκλησία – Επίσκεψη Μητσοτάκη-Ιερώνυμου σε δομές της Αρχιεπισκοπής αύριο

Κοινή επίσκεψη σε δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι και τον Ωρωπό θα πραγματοποιήσουν αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!