8.9 C
Nicosia
Παρασκευή 23 Φεβρουάριος 2024 | 8:19

Νέος γύρος κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης στην Γαλλία δεν αποθαρρύνονται από την οριστική υιοθέτησή της τον Απρίλιο, έπειτα από πολύμηνο κύμα διαμαρτυριών, και καλούν εκ νέου για την σημερινή 14η ημέρα κινητοποιήσεων κατά το νόμου που μεταθέτει στα 64 χρόνια το όριο συνταξιοδότησης.

Η 14η ημέρα κινητοποιήσεων από την αρχή του έτους ενδέχεται να είναι το κύκνειο άσμα ενός πρωτοφανούς μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας που χαρακτηρίσθηκε από μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις που δεν κατάφεραν να κλονίσουν την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης Μακρόν.

Η γαλλική Κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα συνταγματικά μέσα – περιλαμβανομένου του άρθρου που επιτρέπει την έγκριση νομοσχεδίου χωρίς ψηφοφορία στην Βουλή – για να επιβάλει την μεταρρύθμιση, η οποία ετέθη σε ισχύ στις 14 Απριλίου μετά την επικύρωσή της από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους πολέμιους της μεταρρύθμισης άφησε βαθιά σημάδια. Η νέα ημέρα κινητοποιήσεων πραγματοποιείται σε μία τεταμένη ατμόσφαιρα, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μακρόν επιδιώκει να ξαναπάρει την πρωτοβουλία εισάγοντας νέα θέματα στην ατζέντα.

Τα γαλλικά συνδικάτα οργανώνουν 250 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Γαλλία και ο Φρεντερίκ Σουγιό, γενικός γραμματέας του συνδικάτου FO εμφανίζεται αισιόδοξος. «Θα υπάρχει κόσμος στον δρόμο», διαβεβαίωσε μιλώντας στο δίκτυο France 2 σήμερα το πρωί, ποντάροντας στην συμμετοχή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, την ώρα που οι αρχές προβλέπουν κινητοποίηση 400.000-600.000 ατόμων.

«Δεν θα είναι και οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις», παραδέχεται η Σελίν Βερζελετί, γραμματέας της συνομοσπονδίας CGT. «Θα υπάρχει μικρός αριθμός απεργών», σε κάθε περίπτωση στην Εκπαίδευση, παραδέχεται ο Μπενουά Τεστ  της Fédération Syndicale Unitaire, συνδικάτο του εκπαιδευτικού τομέα που κάνει λόγο για «τέλος ενός κύκλου».

Απεργίες έχουν κηρυχθεί στις εταιρείες ηλεκτροδότησης και φυσικού αερίου, καθώς και στις σιδηροδρομικές και αεροπορικές συγκοινωνίες.

Σήμερα το πρωί, μέρος των λεωφορειακών συγκοινωνιών στην πόλη Ρεν έχει διακοπεί λόγω του αποκλεισμού ενός αμαξοστασίου από διαδηλωτές.

Περί τους 11.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες βρίσκονται επί ποδός, οι 4.000 στο Παρίσι. Οι αρχές περιμένουν την συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μελών της άκρας αριστεράς από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, που θα έρθουν για να ενταχθούν στις τάξεις των ταραξιών που προχωρούν σε καταστροφές και συγκρούονται με τις δυνάμεις της τάξης.

«Τους ταραξίες και τα black blocs τους περιμένουμε και θα τους διαλύσουμε», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νουνιές.

Η «τελευταία μάχη»

———-

Η ημέρα κινητοποιήσεων οργανώνεται δύο ημέρες πριν από την συζήτηση στο Κοινοβούλιο πρότασης νόμου που έχει ως στόχο την κατάργηση της μεταρρύθμισης και δεν έχει και μεγάλες πιθανότητες να περάσει.

Κοινοβουλευτική επιτροπή αφαίρεσε από την πρόταση νόμου το βασικό άρθρο που αναφέρεται στο όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης της μεταρρύθμισης και, αν και τροπολογίες προστέθηκαν για να αποκαταστήσουν το άρθρο και την ουσία της πρότασης νόμου, η πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ έχει προειδοποιήσει ότι θα τις κηρύξει μη αποδεκτές με την επίκληση συνταγματικής ρύθμισης που απαγορεύει στους βουλευτές να καταθέτουν τροπολογίες που μειώνουν τους δημόσιους πόρους ή αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες.

«Θα είναι ένα ξεκάθαρο σκάνδαλο δημοκρατίας», προειδοποίησε η γενική γραμματέας της CGT Σοφί Μπινέ.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ κατήγγειλε από την πλευρά του «δημοκρατικό ελάττωμα» υπενθυμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση δεν ετέθη ποτέ σε ψηφοφορία. Ωστόσο, φαίνεται ότι παραδέχθηκε την ήττα των γαλλικών συνδικάτων δηλώνοντας ότι «φυσικά (…) το κείμενο θα εφαρμοσθεί όταν θα έρθει η ώρα».

Ο πρόεδρος του συνδικάτου CFTC Σιρίλ Σαμπανιέ είχε δηλώσει στα μέσα του Μαρτίου ότι η 8η Ιουνίου θα είναι πιθανότατα «η τελευταία μάχη».

Η γαλλική Κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα και ήδη την Κυριακή δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι δύο πρώτες εγκύκλιοι για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και ειδικότερα της προοδευτικής αύξησης του ορίου ηλικίας.

Η Γαλλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με το χαμηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αν και τα εθνικά συστήματα διαφέρουν μεταξύ τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόταση Νόμου Αννίτας για Επιστολική Ψήφο

Πρόταση Νόμου για Επιστολική Ψήφο, κατέθεσε η Αννίτα Δημητρίου, με σκοπό την ψήφιση εξ αποστάσεως. Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρει ότι στον σύγχρονο κόσμο του...

Europol: Συλλήψεις για ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα λαθρεμπορίας μεταναστών

Η γερμανική Αστυνομία με τη βοήθεια των γαλλικών και των βελγικών αρχών πιστεύεται ότι κατάφερε σημαντικό πλήγα για ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα λαθρεμπορίας μεταναστών...

Βουλή: Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της ΡΑΕΚ – Βουλευτές ζήτησαν φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας

Το ζήτημα της φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών των εταιρειών ενέργειας, επανέφεραν βουλευτές, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του προϋπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής...

Ανοδικά κινήθηκε το ΧΑΚ

Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη. Ο Γενικός του Δείκτης διαμορφώθηκε στις 142,35 μονάδες, με κέρδη 0,10%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20...

Οδηγίες Αρχηγού ΕΦ να περατωθεί το συντομότερο η έρευνα για έκρηξη χειροβομβίδας

Οδηγίες για ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατόν της έρευνας για τα αίτια της έκρηξης χειροβομβίδας από την οποία τραυματίστηκε την Τετάρτη οπλίτης της ΕΛΔΥΚ, έδωσε ο Αρχηγός...

Καιρός: Δεν αποκλείονται βροχές, αλλά και άνοδος θερμοκρασίας το ΣΚ

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά τοπικά πιθανόν να παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές νεφώσεις.  Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 7 βαθμούς στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!