33.9 C
Nicosia
Τρίτη 26 Σεπτέμβριος 2023 | 16:10

ΗΠΑ: «Ύστατη λύση» το χάπι της Merck για τον κορωνοϊό

Το νέο αντιιικό χάπι της Merck, το οποίο κάποτε διαφημιζόταν ότι θα έφερνε την αλλαγή για τη θεραπεία του COVID-19, είναι η τελευταία επιλογή μεταξύ τεσσάρων διαθέσιμων επιλογών για ασθενείς σε κίνδυνο, δεδομένης της σχετικά χαμηλής αποτελεσματικότητάς του και πιθανών ζητημάτων ασφάλειας, αναφέρουν οι γιατροί των ΗΠΑ.

Μια ανταγωνιστική από του στόματος θεραπεία από την Pfizer, το Paxlovid, είναι σε μεγάλη ζήτηση, ακολουθούμενο από μια ενδοφλέβια θεραπεία με αντισώματα που παρασκευάζεται από την GlaxoSmithKline και τη Vir Biotechnology.

Καθώς οι προμήθειες αυτών των προϊόντων είναι περιορισμένες, οι γιατροί που αντιμετωπίζουν ένα κύμα κρουσμάτων που προκαλούνται από την παραλλαγή Omicron στρέφονται επίσης στη ρεμδεσιβίρη της Gilead Sciences, ένα αντιικό που πρέπει να χορηγείται ως τρεις φορέ την ημέρα για να βοηθήσουν ασθενείς υψηλού κινδύνου με COVID να αποφύγουν τη νοσηλεία.

Όταν η Merck και ο συνεργάτης της Ridgeback Biotherapeutics ανακοίνωσαν τα αρχικά δεδομένα στα τέλη του περασμένου έτους που έδειχναν ότι το φάρμακό τους, το molnupiravir, μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας, χαιρετίστηκε ως μια πιθανή ανακάλυψη, η πρώτη θεραπεία για τον COVID που θα μπορούσε να ληφθεί στο σπίτι.

Ο ενθουσιασμός για το φάρμακο μειώθηκε όταν τα πλήρη δεδομένα έδειξαν περίπου 30% αποτελεσματικότητα. Αυτό διαβρώθηκε περαιτέρω όταν το Paxlovid αποδείχθηκε ότι μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 90%. Το sotrovimab της GSK και το remdesivir της Gilead – που πωλούνται ως Veklury – μείωσαν τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 85% και 87%, αντίστοιχα.

Μέχρι στιγμής, έχουν διανεμηθεί 265.000 δόεις Paxlovid και 1,1 εκατομμύριο σειρές μολνουπιραβίρης, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS). Αυτά τα πρώτα δεδομένα δείχνουν επίσης εκατοντάδες χιλιάδες σειρές φαρμάκων της Merck να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων και των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.

«Το προϊόν της Merck είναι μόνο 30% αποτελεσματικό, επομένως δεν το διανέμουμε», δήλωσε ο Jim Mangia, πρόεδρος του St. John’s Well Child and Family Center, ενός δικτύου κέντρων δημόσιας υγείας στο Νότιο και Κεντρικό Λος Άντζελες. Είπε ότι το κέντρο έχει αποθηκεύσει 200 ​​συσκευασίες μολνουπιραβίρης που έλαβε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ζητά νέες παραδόσεις μόνο του Paxlovid, το οποίο συνταγογραφούσε.

Το Reuters μίλησε με περισσότερους από δώδεκα παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σε περισσότερες από μισή ντουζίνα χώρες, οι περισσότεροι από τους οποίους είπαν ότι συνταγογραφούν το molnupiravir σε περιορισμένη βάση και κυρίως εάν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή δεν είναι διαθέσιμες πιο αποτελεσματικές επιλογές.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ότι το molnupiravir αποτελεί την τελευταία επιλογή μεταξύ των γιατρών των ΗΠΑ, η Merck είπε ότι η ζήτηση θα ενισχυθεί καθώς προκύπτουν περισσότερα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο και τις κλινικές δοκιμές.

«Υπάρχει πολλή εκπαίδευση που θα χρειαστεί να γίνει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να ενημερωθούν οι άνθρωποι», δήλωσε ο Eliav Barr, επικεφαλής παγκόσμιων ιατρικών υποθέσεων της Merck.

Τα σχήματα Merck και Pfizer – και τα δύο που ελήφθησαν για πέντε ημέρες νωρίτερα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων – ανακοινώθηκαν ως σημαντική πρόοδος, επιτρέποντας κατ’ οίκον θεραπεία αντί για επαχθείς ενδοφλέβιες θεραπείες που χορηγούνται σε ιατρικά κέντρα ή νοσοκομεία.

Δεκάδες κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων βρίσκονται στη σειρά για να παράγουν το φάρμακο της Merck για χώρες χαμηλού εισοδήματος, αλλά η μελλοντική ζήτηση είναι ασαφής.

Οι πωλήσεις του molnupiravir, με την επωνυμία Lagevrio, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ενώ το Paxlovid της Pfizer αναμένεται να συγκεντρώσει σχεδόν 23 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Wall Street που συνέταξε η Refinitiv.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία έχει ξοδέψει περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το molnupiravir και 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το Paxlovid, έχει προσφέρει περίπου το 85% των προμηθειών σε πολιτείες και έχει στείλει το υπόλοιπο 15% απευθείας σε κοινοτικά κέντρα υγείας.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συνέδριο FMW: Τα ψηλά επιτόκια βρόγχος για οικονομία και πολίτες

Η μεγάλη ψαλίδα δανειστικών-καταθετικών επιτοκίων, η μεγάλη συγκέντρωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, οι Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις και η ανάγκη πράσινης και ψηφιακής μετάβασης ήταν...

Τα Holland & Barrett έστειλαν θρεπτικό πρωινό σε 50 άτομα

Tα Holland & Barrett, ως Ειδικοί στην Ευεξία, ξέρουν ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Έτσι, με αφορμή την Παγκόσμια...

Πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού – Στη μάχη εναέρια μέσα

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην κοινότητα Κορφή της Επαρχίας Λεμεσού. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργο Κωνσταντίνου, στο σημείο έσπευσαν...

Συνεργασία ΤΙΤΑΝ-Orcan Energy για ανάπτυξη τεχνολογίας καθαρής ενέργειας για μείωση αποτυπώματος άνθρακα τσιμέντου

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ και η Orcan Energy, κορυφαία εταιρία καθαρών τεχνολογιών, ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη της συνεργασίας τους για την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής τεχνολογικής...

Ελλάδα: Οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές που θα αποκατασταθούν κατά προτεραιότητα

Την «κατανομή» των 686 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αποκατάσταση ζημιών από τις φυσικές καταστροφές παρουσίασε την Τρίτη ο...

Δεν θα ξανακαθίσουν στο τραπέζι για λύση ομοσπονδίας, λέει ο Ουστέλ

Την θέση ότι δεν πρόκειται να παρακαθίσουν ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών για μια ομοσπονδιακή λύση, δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ μιλώντας στον τ/κ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW