29.4 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Μάιος 2024 | 18:50

Χερσώνα: Πώς εξελίσσεται η κατάσταση στο πεδίο

Σφοδρές μάχες σημειώνονται στην πόλη Νόβα Κακχόβκα, στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου, στην περιφέρεια της Χερσώνας, σύμφωνα με τις αρχές της περιοχής.

Όπως αναφέρει η διορισμένη από την Ρωσία τοπική διοίκηση,  οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται για τις τοπικές αρχές της πόλης, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της περιφέρειας και βρίσκεται δίπλα στο φράγμα Κακχόβκα, απομακρύνθηκαν λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών.

«Οι υπάλληλοι της κρατικής διοίκησης της πόλης Νόβα Κακχόβκα και των κρατικών και δημοτικών ιδρυμάτων εγκατέλειψαν επίσης την πόλη και μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές στην περιοχή», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα διαδόθηκαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν οικισμούς στην ανατολική όχθη της περιοχής Χερσώνα, αφού απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου την Παρασκευή. Η περιοχή διασχίζεται από τον Δνείπερο που την χωρίζει στα δύο.

Οι αναφορές αυτές για ένα νέο στάδιο στην ουκρανική επίθεση έρχονται μετά από δήλωση το Σάββατο της νότιας διοίκησης της Ουκρανίας ότι οι μάχιμες δραστηριότητες συνεχίζονται για την ανακατάληψη της χερσονήσου Κινμπουρν, η οποία βρίσκεται νότια των περιοχών Μικολάιβ και Χερσώνας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια σχετική αναφορά κατά την πρωινή ενημέρωση από το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας. Από την άλλη, οι αρχές της Ουκρανίας συχνά καθυστερούν την επιβεβαίωση μιας επιτυχημένης μάχης ή επιχείρησης, μία ή δύο ημέρες, μετά την ολοκλήρωσή της. Προτρέπουν επίσης τους κατοίκους να μην αποκαλύπτουν λεπτομέρειες ενεργών μαχών ή ουκρανικών στρατιωτικών σχεδίων, ώστε να μην δώσουν στη Ρωσία ένα τακτικό πλεονέκτημα.

Ως απάντηση στις αναφορές, ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Αντρέι Γέρμακ, ο οποίος είναι γνωστός για την χρήση των emoji, σχολίασε με emoji: ένα που χρησιμοποιείται για τον χαιρετισμό, ένα για την παραλία και ένα λυγισμένο μυ. Αργότερα τη Δευτέρα, δημοσίευσε επίσης ανάρτηση αναγράφοντας μόνο τη λέξη «υπομονή».

Πάντως, σε δηλώσεις της στην ουκρανική τηλεόραση την Τρίτη, η εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης της Ουκρανίας Ναταλίγια Γκουμενιούκ είπε ότι ο Νότος εξακολουθεί να είναι μια περιοχή συνεχιζόμενων μαχών, επομένως «σιωπάμε γι’ αυτό τώρα».

Ωστόσο, σε δηλώσεις της αργότερα είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από τις αμυντικές τους θέσεις κατά μήκος της αριστερής πλευράς της όχθης του ποταμού κατά 15-20 χιλιόμετρα για να αποφύγουν τον βομβαρδισμό από τους Ουκρανούς.

Από την άλλη, μετά τη Χερσώνα, στάσιμη κατάσταση προβλέπει δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.  «Εάν οι άνθρωποι αναμένουν την κατάρρευση των δυνάμεων και από τις δύο πλευρές, δεν μπορούμε να δούμε τίποτα που να το δείχνει από τώρα και μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο αξιωματούχος.

«Καμία πλευρά δεν είναι σε τέτοια κατάσταση ώστε οι δυνάμεις της να καταρρεύσουν», σημείωσε προσθέτοντας ότι η επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε αμυντική. «Είναι σαφές ότι προς το παρόν, η ρωσική κατοχή της Ουκρανίας είναι μια αμυντική επιχείρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: «Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος»

Στη δοξολογία των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον επίσημο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, στο στρατόπεδο «Γκιάλα»,παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που...

ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε τους φιλοπαλαιστίνιους καταυλισμούς στο MIT και το Πανεπιστήμιο Πενσιλβάνιας

Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στους καταυλισμούς των φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, δύο από...

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία. Την ώρα που φαίνεται ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στο Χάρκοβο, σύμφωνα...

Ποιοι είναι οι βασικοί προμηθευτές όπλων του Ισραήλ; Ποιοι έχουν σταματήσει τις εξαγωγές

Ανέστειλε την αποστολή βαρειών, bunker-busting βομβών στο Ισραήλ η Ουάσινγκτον, πυρομαχικών που οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν χρησιμοποιήσει στον πόλεμο που διεξάγουν στην...

Το αθλητικό περιεχόμενο της Primetel μεταφέρεται στη Cytavision

Αλλάζει ο χάρτης των τηλεοπτικών μεταδόσεων όσον αφορά τα αθλητικά γεγονότα στην Κύπρο. Αυτό γιατί με το τέλος του Μάη θα κλείσει το τμήμα παραγωγής...

Νέα κέρδη στο ΧΑΚ – Πάνω από 150 μονάδες ο γενικός δείκτης – Στα 4,03 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με τη μετοχή της Τρ. Κύπρου να κλείνει σε νέο υψηλό. Ο Γενικός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!