18.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 2:22

Τουρκία: Προωθεί νομοσχέδιο για μείωση του εταιρικού φόρου έως και 5%

Nομοσχέδιο που του δίνει την εξουσία να μειώσει τον εταιρικό φόρο έως και 5 ποσοστιαίες μονάδες και να επεκτείνει την στήριξη της απασχόλησης από το πλήγμα της πανδημίας, υπέβαλε στο τουρκικό κοινοβούλιο το κυβερνών κόμμα AK του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης νέα μέτρα που επιτρέπουν τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στη χώρα από το εξωτερικό, χωρίς να φορολογούνται.

Τέσσερις πηγές με γνώση επί του θέματος δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στο Reuters, ότι η Τουρκία επεξεργάζεται ένα σχέδιο νόμου για περαιτέρω μείωση του εταιρικού φόρου το επόμενο έτος, από το τρέχον επίπεδο του 20%.

Η εταιρική φορολόγηση ήταν η 3η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την κυβέρνηση κατά τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους, φθάνοντας στα 78,6 δισ. λίρες (9,90 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Βάσει του νομοσχεδίου, το οποίο υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο στις 16 Οκτωβρίου, τα μέτρα όπως η στήριξη των ασφαλίστρων και των τελών για τους εργοδότες, μπορούν να παραταθούν έως το τέλος του 2023 και το επίδομα για τις θέσεις εργασίας μπορεί να παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Σύμφωνα με την νομοθετική αλλαγή του 2017, ο εταιρικός φόρος αυξήθηκε σε 22% από το 20% για τα διάστημα 2018/20. Χωρίς τα τελευταία μέτρα, ο φόρος αναμένεται να μειωθεί στο 20% από το επόμενο έτος.

Ωστόσο, το νέο νομοσχέδιο θα επιτρέψει στον Ερντογάν να μειώσει τον εταιρικό φόρο έως και 5 εκατοστιαίες μονάδες, από το 20%.

Η προγραμματισμένη αμνηστία του πλούτου θα επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να μεταφέρουν στη χώρα μέχρι τα μέσα του 2021 χρήματα, χρυσό, συνάλλαγμα, χρεόγραφα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, χωρίς να πληρώνουν φόρο.

Ο Ερντογάν είναι σε θέση να παρατείνει αυτό το μέτρο έως και 1 έτος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Επίσης παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021 που περιέχει τους στόχους που τέθηκαν τον περασμένο μήνα στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Ξεχωριστά, το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που διπλασιάζει το όριο δανεισμού του υπουργείου Οικονομικών για το 2020 από το αρχικά καθορισμένο όριο των 140 δισ. λιρών (18 δισ. δολάρια), λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πηγή: Reuters

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!