26.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 12:33

Τιτανικός-υποβρύχιο: Μάχη με το χρόνο και μεγάλη αγωνία – Τελειώνει το οξυγόνο

Με τα αποθέματα οξυγόνου να εξαντλούνται, οι διασώστες συνεχίζουν τη μάχη με το χρόνο, σε μια προσπάθεια να βρουν το μικρό υποβρύχιο «Τιτάν», το οποίο είχε καταδυθεί με πέντε επιβαίνοντες στο ναυάγιο του Τιτανικού, αν και αξιωματούχοι προειδοποιούν πως οι θόρυβοι που ακούστηκαν σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί τελικά να μην προήλθαν από αυτό.

Μια διεθνής ομάδα έρευνας και διάσωσης ερευνούσε σε μια μεγάλη έκταση του βορείου Ατλαντικού για να εντοπίσει το μικρό υποβρύχιο, το οποίο εξαφανίστηκε την Κυριακή, καθώς καταδυόταν στο περίφημο ναυάγιο, ενώ οι ελπίδες εναποθέτονται σε ένα γαλλικό πλοίο διάσωσης με αυξημένη δυνατότητα έρευνας σε μεγάλα βάθη.

Η αμερικανική Ακτοφυλακή δήλωσε ότι τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα (ROV) έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, όπου την Τρίτη και Τετάρτη καναδικό αεροσκάφος είχε εντοπίσει με συσκευές σόναρ θορύβους στο βυθό της θάλασσας, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν το αγνοούμενο υποβρύχιο.

Ο καπετάνιος της αμερικανικής Ακτοφυλακής Τζέιμι Φρέντερικ δήλωσε ότι η ανάλυση των θορύβων δεν έφερε αποτέλεσμα, για να προσθέσει ωστόσο ότι «ενόσω βρίσκεσαι σε εξέλιξη η προσπάθεια πάντα υπάρχει η ελπίδα».

Σημείωσε όμως ότι σε σχέση με τους θορύβους που ακούστηκαν «δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται», ενώ αξιωματούχοι δεν έδωσαν καμία περιγραφή των θορύβων αυτών.

Παράλληλα, το γαλλικό πλοίο έρευνας και διάσωσης, «Αταλάντε», βρισκόταν αργά την Τετάρτη εν πλω για να συνδράμει στις προσπάθειες έρευνας, αφού μπορεί να αναπτύξει ένα ρομποτικό όχημα που είναι ικανό να καταδυθεί σε βάθος ακόμη μεγαλύτερο αυτού που βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού.

Το γαλλικό υποβρύχιο ρομποτικό όχημα, «Victor 6,000» απεστάλη ύστερα από αίτημα του αμερικανικού Ναυτικού, το οποίο αποστέλλει και το δικό ειδικό σύστημα διάσωσης, που μπορεί να ανασύρει από βυθό βαριά αντικείμενα όπως βυθισμένα αεροπλάνα ή μικρά σκάφη. Ωστόσο το γαλλικό ρομποτικό βαθυσκάφος δεν είναι σε θέση να ανασύρει από μόνο του το «Τιτάν», βάρους 9.525 κιλών, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη σύνδεση του υποβρυχίου με ένα πλοίο που μπορεί να το ανασύρει στη επιφάνεια, δήλωσε η γαλλική εταιρεία.

Στους επιβαίνοντες στο μικρό υποβρύχιο περιλαμβάνεται ο 58χρονος Βρετανός εκατομμυριούχος Χέιμις Χάρτινγκ, ο 48χρονος Πακιστανής καταγωγής Βρετανός υπήκοος επιχειρηματίας Σαζάντα Νταγούντ με τον 19χρονο γιο του Σουλεϊμάν, ο 77χρονος Γάλλος ωκεανογράφος και ειδήμων για τον Τιτανικό Πολ-Ανρί Ναγκελέτ και ο Στόκτον Ρας ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της OceanGate, η οποία διαχειρίζεται το υποβρύχιο μήκους 6,7 μέτρων. Ένα ταξίδι με το υποβρύχιο αυτό στοιχίζει $250.000.

Το «Τιτάν» ξεκίνησε την κατάδυσή του για το ναυάγιο του Τιτανικού στις 15:00 ώρα Κύπρου την Κυριακή, ενώ το υποστηρικτικό πλοίο έχασε την επαφή του με το υποβρύχιο ύστερα από σχεδόν δύο ώρες, που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν η διάρκεια της περιήγησης στο ναυάγιο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αποθέματα οξυγόνου του υποβρυχίου ήταν 96 ώρες κάτι που σημαίνει ότι το οξυγόνο αναμενόταν να τελειώσει σήμερα το πρωί. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ο ρυθμός κατανάλωσης του οξυγόνου εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως κατά πόσον το υποβρύχιο διαθέτει ηλεκτρισμό ή από πόσο ήρεμοι είναι οι επιβαίνοντες σε αυτό.

Τεράστιες οι προκλήσεις στο έργο διάσωσης

Πάντως, όπως δήλωσαν εμπειρογνώμονες, ακόμη και αν το υποβρύχιο αναδυθεί στην επιφάνεια, ο εντοπισμός του θα ήταν δύσκολος στον ανοικτό ωκεανό, ενώ είναι σφραγισμένο από το εσωτερικό εμποδίζοντας την έξοδο χωρίς βοήθεια.

Αν το «Τιτάν» βρίσκεται στον πάτο της θάλασσας, η προσπάθεια διάσωσης καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη, λόγω της τεράστιας υδροστατικής πίεσης και του σκότους που επικρατεί σε βάθος πέραν των 2 μιλίων, με τον εμπειρογνώμονα Τιμ Μάλτιν να δηλώνει ότι μια διάσωση με άλλο υποβρύχιο είναι σχεδόν αδύνατη.

Ο Σιον Λιτ, επικεφαλής της Polar Prince, συνιδιοκτήτης του πλοίου υποστήριξης του υποβρυχίου, δήλωσε ότι ακολουθήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς χάθηκε η επικοινωνία με το υποβρύχιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Ζωντανοί» για πρόκριση στους “4” της Ευρωλίγκα έμειναν Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός

«Ζωντανοί» στην διεκδίκηση της πρόκρισης στο Final Four της Euroleague που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο έμειναν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μετά τις νίκες που πέτυχαν...

Ολυμπιακός: Όταν άδειασε τις εκκλησίες και στενοχώρησε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου – Τι γράφουν τα Βρετανικά ΜΜΕ

Η Μεγάλη Πέμπτη που άδειασαν οι εκκλησίες. Η ημέρα που ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ, προτίμησε να δει το σημαντικότερο...

Όλη η Ευρώπη μιλά για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στην Αγγλία – Κέρδισε 4-2 την ‘Αστoν Βίλα

Η εντυπωσιακή πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη συνεχίζεται και δεν χωρά αμφιβολία πως ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί είναι εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της ομάδας...

Χαμάς: Υπό εξέταση με «θετικό πνεύμα» η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Συνεχίζει η Χαμάς να μελετά, με «θετικό πνεύμα», την πιο πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που θα...

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

Τι και εάν βλέπει τις πωλήσεις της στην Κίνα να κατεβάζουν ταχύτητα; Τι και εάν δέχεται οξύτατο ανταγωνισμό από κατασκευάστριες έξυπνων κινητών χαμηλότερου κόστους;...

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα το τρίμηνο του 2024 – Ανήλθε στα 523 εκατ. ευρώ

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα καταγράφηκε το τρίμηνο του 2024 στους λογαριασμούς της κυβέρνησης, σε σχέση με το 2023. Τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που ετοιμάστηκαν από τη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!