16.9 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Μάιος 2024 | 1:48

Σε επιφυλακή ο ΠΟΥ – Συστήνει μάσκες στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων

Νέο καμπανάκι χτυπάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη μετάλλαξη ΧΒΒ.1.5, συστήνοντας στις χώρες να εφαρμόσουν τη χρήση μάσκας σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Στην Ευρώπη, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 ανιχνεύεται σε μικρούς αλλά αυξανόμενους αριθμούς, ανέφεραν αξιωματούχοι του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου.

Θα πρέπει να γίνεται σύσταση στους επιβάτες να φορούν μάσκες σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, δήλωσε η υψηλόβαθμη αξιωματούχος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Καθρίν Σμόλγουντ, προσθέτοντας πως «αυτή θα πρέπει να είναι μια σύσταση που εκδίδεται σε επιβάτες που φτάνουν από οπουδήποτε όπου υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση της Covid-19».

Η XBB.1.5 -η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή της Όμικρον που έχει ανιχνευθεί μέχρι σήμερα- αντιπροσώπευε το 27,6% των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας.

Παραμένει ασαφές εάν η XBB.1.5 θα προκαλέσει το δικό της κύμα μολύνσεων σε όλο τον κόσμο. Τα υπάρχοντα εμβόλια συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρά συμπτώματα, νοσηλεία και θάνατο, λένε ειδικοί.

Εάν εξεταστεί η λήψη μέτρων, είπε, «η γνώμη μας είναι ότι τα μέτρα για ταξιδιωτικές μετακινήσεις πρέπει να εφαρμόζονται με τρόπο που να μην επιφέρουν διακρίσεις». Ακόμα πάντως δεν υπάρχει σύσταση για τεστ για επιβάτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Μέτρα που μπορούν να ληφθούν περιλαμβάνουν τη γονιδιωματική επιτήρηση και τη στόχευση επιβατών που φτάνουν από άλλες χώρες, εφόσον αυτό δεν εκτρέπει πόρους από τα εγχώρια συστήματα επιτήρησης. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν συστήματα παρακολούθησης των λυμάτων στα σημεία εισόδου, όπως αεροδρόμια.

Οι ανησυχίες για την XBB.1.5 που τροφοδοτεί ένα νέο κύμα κρουσμάτων στις ΗΠΑ και πέρα από αυτήν αυξάνονται ταυτόχρονα με την αύξηση των κρουσμάτων Covid στην Κίνα, μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής «μηδενικής Covid» τον περασμένο μήνα στη χώρα.

Πολλοί επιστήμονες -συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ- πιστεύουν ότι η Κίνα είναι πιθανό να μην αναφέρει την πραγματική έκταση της επιδημίας στη χώρα. Περισσότερες από δώδεκα χώρες -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ- απαιτούν την επίδειξη αρνητικού τεστ Covid από ταξιδιώτες από την Κίνα.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τέξας: «Πες αντίο στον μπαμπά στην κάμερα», είπε στον 3χρονο γιο της, τον σκότωσε και αυτοκτόνησε

Οι αρχές συνέταξαν ένα χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ωρών της ζωής μιας γυναίκας από το Τέξας προτού πυροβολήσει τον 3χρονος γιο της και στη συνέχεια...

Ρωσία: Ορκίστηκε για την 5η θητεία του ο Πούτιν

Για μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής...

Λάρισα: 41χρονος σε αμόκ μαχαίρωσε τον αδερφό του, τραυμάτισε φίλο του και ένα βρέφος 10 μηνών

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 41χρονος άνδρας που το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαχαίρωσε τον αδερφό του και τραυμάτισε έναν 43χρονο, καθώς και ένα βρέφος 10...

Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα: Τι συμβαίνει και τι σημαίνει σε 5 ερωτήσεις – απαντήσεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του περάσματος της Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού...

Νότια Αφρική: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε χθες Δευτέρα κτίριο υπό ανέγερση στην Τζορτζ, στις ακτές της Νότιας Αφρικής, ενώ άλλοι κάπου πενήντα...

Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!